Bier+Randzaken = Chapeau Banana - België

 Chapeau Banana


Na tien jaar het vervolg van dit verhaal en doe ik de rest van Brouwerij De Troch uit het Vlaams-Brabantse Wambeek. Dit dorpje ligt in de streek Pajottenland en die is bekend van de vele Lambikbrouwerijen en Geuzestekers waar brouwerij De Troch er één van is. Nou wil ik wel wat over de geschiedenis vertellen van deze brouwerij maar daar is niet veel veranderd in die tien jaar. Wel dacht ik dat het merk "Chapeau" voor de internationale markt bedoeld was, wat het wel is geworden was het aanvankelijk alleen voor Frankrijk bedoeld. 


Wat wel veranderd iis zijn de bieretiketten, dus heb ik ruimte genoeg om al die Fruit-Lambik bieren van ze te behandelen en doe ik de Geuzes er ook bij. Brouwerij De Troch was wel de eerste met een exotisch fruitsoort in hun Fruit-Lambik waar de traditionele het voornamelijk bij kers, framboos en soms perzik houden. Ik geef punten voor het zoetheidgehalte van 1 tot 5, dus hoe hoger hoe zoeter. Bij de Fruit-Lambik bieren hebben de allemaal een alcoholpercentage van 3,5% dus bij het biertje geen alcoholpercentage.


Chapeau Banana is de variant met banaan en is dus die eerste exotische fruitsoort gebruikt sinds 1980. In het begin werd het nog Leopard De Troch genoemd maar dat is dus Chapeau geworden, wat Frans is voor "petje af". De kleur is helder goud en het aroma is vooral banaan, de smaak is behoorlijk zoet door die banaan en er is een vaag zuurtje. (5/5)


Chapeau Exotic is de variant met ananas en is de tweede excoot van deze brouwerij en sinds 1994 op de markt. Bij deze is de kleur helder oranje en is de smaak zurig met een zoetje door de ananas, ook is er eik waarneembaar. (3/5)


Chapeau Mirabelle is de variant met de geelkleurige pruimenras mirabel, klein van stuk en zoet smakend. De kleur hier is licht troebel oranje en de zure smaak van een Lambik is er niet, het is meer zoet met een droge afdronk. Tonen van karamel, zoete pruim en een beetje eik. (2/5)


Chapeau Lemon en deze is ook wel duidelijk wat welke fruit hebben gebruikt, namelijk de scherp zure citroen.  De kleur is helder goudgeel en de smaak is zoetzuur, tonen van citroen en een beetje suiker plus een beetje eik. (1/5)


Chapeau Fraises en dan hebben we nu de variant met aardbei. De kleur van dit bier is troebel rood wat duidelijk door de aardbei. Het aroma is aardbei en de smaak begint zoet maar de afdronk is zuur. Dus tonen van aardbei en wat eik plus wat zuur van de Lambik. (1/5)


Chapeau Abricot en dan zijn we bij de abrikoos, de stevige vrucht met grote pit. De kleur van dit bier is helder oranje en het aroma is abrikoos zoet. De smaak is erg zoet maar eindigt verassend droogjes, het heeft tonen van abrikoos, gekonfijte suiker en een beetje marsepein. (5/5)


Chapeau Pêche en dit is de perzik variant wat ook sommige andere Lambikbrouwers wel mee aandurven om mee te brouwen. De kleur is licht troebel oranjegoud en een zoet aroma komt je te gemoet. De smaak is behoorlijk zoet en het blijft zoet, tonen van perzik. (5/5)


Chapeau Framboise en de variant met framboos wat elke Lambikbrouwer in het programma heeft, maar dan ook elke Lambikbrouwer. De kleur is donkerrood en dit bier is zoetzuur van smaak. De framboos domineert het bier van begin tot het eind waarbij het zoete het zuur voor blijft. (2/5)


Chapeau Kriek en elke Lambikbrouwer moet een Fruit-Lambik hebben met kersen, punt uit. De kleur is troebel robijnrood en de smaat is zuur en zoet. De kersen geven het zoetzure want die kunnen zoet en zowel zuur smaken. Al die fruitige bieren in dit bierverhaal zijn gebrouwen met het sap en dat geeft de voornamelijke zoete smaak. (3/5)


Dan blijven er nog de twee Geuzes over en dat is verreweg van zoet en geuze is een blend van verschillende Lambikbieren, zodoende smaakt geen Geuze elke brouwsel hetzelfde. En als je een jonge eenjarige Lambik blend met een driejarige- of oudere Lambik noemt men het Oude Geuze.


Chapeau Geuze heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder amber. Over het algemeen is de smaak zuur en wrang maar ongebruikelijk is er iets zoetigs aanwezig.


De Troch Oude Gueuze Cuvee en één van de schrijfwijzes van Geuze, met Cuvee bedoelen ze iets speciaals mee.  Het laatste bier is onder de eigen naam voor de verandering. Het alcoholpercentage is 5,5% en de kleur licht troebel. De smaak is zurig, wrang en droog met tonen van zure appel. citroen, eik en iets wat op azijn lijkt. Het laatste bier is een complete omslag met de rest.


Dat was Brouwerij De Troch met hun voornamelijk zoete brouwsels, volgt nog de link en een filmpje. Link naar Brouwerij De Troch
 



  

 

Reacties

Populaire posts