Bier+Randzaken = Two Towns Down Not Nineteen Forever - Schotland

 Two Towns Down Not Nineteen Forever
 

Brex-beer-it-thema deel 69 en terug in Schotland waar we twee raadsgebieden bezoeken want brouwerijen zijn er schaars. De gebieden zijn Renfrewshire en Inverclyde waarvan de laatste geen brouwerijen heeft en de eerste heeft er twee, min of meer. Inverclyde doe ik dus nu want ooit vormde ze samen met Renfrewshire en East Renfrewshire plus stukken van Glasgow het graafschap Renfrewshire om het makkelijk te houden. In 1994 werd besloten om de Schotse graafschappen af te schaffen en deze werden dus vervangen door de raadsgebieden, om het beter te besturen of in ieder geval ze proberen het.


Inverclyde is geen groot raadsgebied en is iets kleiner dan het eiland Texel. Qua inwoners zijn het er ook niet veel want het zijn er ongeveer 78 duizend. Het raadsgebied wordt gerekend tot het zogenaamde Groot-Glasgow al grenst het er niet aan en is het eigenlijk best nog landelijk richting Schotlands grootste stad. Eigenlijk alle raadsgebieden die in de regio Central Belt liggen zijn klein en dichtbevolkt. Maar Inverclyde heeft iets prachtigs en dat is de kustlijn met dramatische vergezichten over zeestraten en men ook de Schotse Hooglander er waarnemen. Inverclyde heeft altijd een maritieme geschiedenis gehad en de Industriële Revolutie heeft er ook toegeslagen. James Watt (1736-1819) de uitvinder van de stoommachine is in Greenock geboren, de hoofdplaats van Inverclyde. Het regionale natuur park Clyde Muirshiel heeft heidevelden, heuvels en meren om er fijn door te wandelen en/of fietsen.



Renfrewshire grenst wel aan Glasgow en is ongeveer even groot als het eiland Goeree-Overflakkee, qua inwoners heeft er ongeveer 177 duizend. De hoofdplaats en grootste stad van Renfrewshire is Paisley heeft op zich wat dingen te zien voor een dagtripje als men tijd over heeft als je toch in Glasgow bent. Er zijn wat museums, kunstgalerijen, winkelen, uitgaan en een professionele voetbalclub FC St. Mirren. Paisley was ooit een bloeiende textielstad die zich opnieuw heeft uitgevonden. Ook is Glasgow International Airport binnen de gemeentegrenzen van Paisley. Voor de natuur ga richting het zuidwesten om het Renfrewshire gedeelte van natuur park Clyde Muirshiel te bezoeken. Maar er is nog een natuurpark genaamd Gleniffer Braes, een groepje heuvels om er fijn te wandelen. Dat te hebben behandeld gaan we verder met bescheiden biergedeelte.



Dargavel Brewery (2022) is te vinden in Langbank een dorpje zo'n 15 km noordwesten van Paisley aan de oevers van de rivier Clyde. Over deze brouwerij kan ik niet veel vertellen alleen dat het vernoemd naar een beekje waar ze het brouwwater vandaan halen. Dat de Schotse Hooglander het artwork siert en dat begonnen in het plaatsje Port Glasgow een stadje in Inverclyde waar ze niet lang bleven hangen. Had ik het maar eerder door gehad dan het Inverclyde een eigen verhaal gehad. Moo-Lin Rouge is een woordgrap waar men koeien en de Parijse nachtclub bijeen brengt in het artwork en biernaam. Het bier is een Red Ale met een heldere donker robijnrode kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is zoet bitter met een licht zuurtje en heeft tonen van rood fruit, zwarte bessen, gedroogd fruit, kaneel en nootmuskaat. Facebookpagina van Dargavel Brewery



Two Towns Down Brewing (2019) komt uit Paisley en is opgericht door Sandy McKelvie. Die vaak kreeg te horen dat hij met zijn dyslexie en dyspraxie niks zou bereiken. Men zat er naast want voordat hij voor zichzelf begon heeft hij bij veel craftbrouwerijen het vak geleerd en geperfectioneerd. De naam van de brouwerij heeft te maken dat in dit geval Paisley een stad verder is dan Glasgow. Not Nineteen Forever is een India Pale Ale met een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, mango en den. Link naar Two Towns Down Brewing


Dat waren de raadsgebieden Renfrewshire en Inverclyde en het volgende Brex-beer-it is in Engeland, volgt nog een filmpje. 




Reacties

Populaire posts