1ste Bier Verhaal van Maart: St. Georgen Bräu Gold Märzen - Duitsland

St. Georgen Bräu Gold Märzen
St. Georgen Bräu is één van de brouwerijen waarvan ik elk bier wel lekker van ze vind, was een paar jaar geleden nog aardig redelijk te vinden maar dat is tegenwoordig wel anders. Gelukkig zijn er internetshops of men kan op vakantie naar het gebied van herkomst. Deze brouwerij komt uit Beieren, Duitsland om precies te zijn het stadje Buttenheim. Dit plaatsje ligt in het noorden van Beieren in de streek Oberfranken en hier zijn meer dan 300 brouwerijen te vinden. Vele steden, plaatsjes en dorpjes met meerdere brouwerijen en soms zijn het nog buren van elkaar of niet ver van elkaar, Oberfranken heeft de grootste dichtheid per hoofd aan brouwerijen ter wereld.
Ook St. Georgen Bräu in Buttenheim heeft een brouwerijbuur met de naam Löwenbräu, een van de vele brouwerijen in Duitsland die deze naam gebruikt en niet bij elkaar horen. Het adres van de eerste is Marktstraße 12 en van Löwenbräu is nummer 8 en Buttenheim heeft maar 3320 inwoners.
Het volgende gehucht met 327 inwoners Dreuschendorf wat bij gemeente Buttenheim hoort heeft ook een brouwerij met de naam Meusel. Trouwens de bekendste Buttenheimer is Levi Strauss, die gast van die spijkerbroeken en zo. Hij heeft de spijkerbroek niet uitgevonden maar hielp de uitvinder Jacob Davis met het financieren van het patent erop, die had het geld er niet voor.
Dus de een werd wereldberoemd en de ander raakte in vergetelheid, er het geboortehuis van Levi Strauss in Buttenheim is tegenwoordig een museum. Verder met de bierstijl Märzen want die werd al aangehaald in vorige verhaal over de staat Nevada. Märzenbier betekent letterlijk Maartbier, bier gebrouwen in de maand maart om gedronken te worden in de nazomer.
In München heten ze Oktoberfestbieren waar de naam een geregistreerd handelsmerk is en beschermd door de Europese Unie als een beschermde geografische aanduiding. Maar voor de rest van Duitsland komt de naam Märzen het meest voor. Van oorsprong was de kleur van het bier helder oranje of amber, maar de laatste jaren worden ze lichter van kleur richting de Pilsenerkant en vooral de Oktoberfestbieren uit München. Het alcoholpercentage van deze bieren schommelen tussen de 5,5% en 6%. Ook vaak worden deze bieren gebrouwen voor een lokaal traditioneel feestje net zoals de Oktoberfestbieren, maar dan zit het woord “Festbier “ in de naam verwerkt.
 Zo ook heeft St. Georgen Bräu volgens mij twee Märzenbieren in hun portfolio, de titel en Annafest Bier en ik heb ze beide ooit eens geproefd. Annafest is een festival net zoals het Oktoberfestfestival alleen een stuk kleiner, maar er wordt er niet minder om gedronken en gegeten.
 Ook liters maar dan in stenen kruiken, kermis, muziek, biertenten en klederdracht in plaats op een veld in München maar in Forchheim ten zuiden van Buttenheim in een bos. Oktoberfest wordt eind september gehouden en Annafest eind juli en duurt 10 tot 11 dagen. Eigenlijk hebben de 4 brouwerijen van Forchheim voorrang op dit festival, maar andere brouwerijen mogen ook hun bier slijten. 
St. Georgen Bräu Annafest is dus een Märzenbier met een alcoholpercentage van 5,6% en een helder oranje/amber kleurtje. De smaak is niet te zoet bitter met tonen van karamel, abrikoos en sinaasappel.
De andere van St. Georgen Bräu de Gold Märzen heeft een andere kleur helder donker goud en heeft hetzelfde alcoholpercentage als de Annafest.
De smaak is zoet bitter en heeft tonen van karamel, toffee en licht gebrand mout. Normaal schrijf ik ook in het kort de geschiedenis van deze brouwerij maar er is niks over te vinden alleen dat ze bestaan sinds 1624.
En het 3de Bier Verhaal van juli ga ik die 4 brouwerijen uit Forchheim behandelen, volgt ook nog een link, Facebookpagina en een filmpje.









Reacties

Populaire posts