2de Bier Verhaal van Maart: Cantillon Bruocsella 1900 Grand Cru - België

Cantillon
Bruocsella 1900 Grand Cru
Zo’n twee jaar geleden had ik de bierstijl Geuze behandeld, dit is een mengbier bestaat uit een oude Lambiek en een jonge Lambiek. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2014/03/1ste-bier-verhaal-van-maart-lindemans.html. Dit keer neem ik de tijd om de bierstijl Lambiek te behandelen, voor de meeste mensen een best ontoegankelijk bier en Geuzebieren zijn al ontoegankelijk.
Lambiek kan ook als Lambik of Lambic en ja er is een zeker Belgisch stripfiguur naar vernoemd. Het wordt gebrouwen in Brussel en ten zuidwesten van de stad in de streek genaamd Pajottenland. Volgens de meeste brouwers kan het Lambiekbier alleen daar gebrouwen worden, maar dat is niet waar.
Dit is waarschijnlijk de oudste biersoort en de brouwmethode is de spontane gisting, oftewel men laat wilde gisten hun werk doen. Het bier wordt gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop, in “open” eikenhouten waar de wilde gisten vrij spel hebben. Het resultaat smaakt elk jaar anders en niet zoals bij boven- en ondergistende bieren waar de gist is getemd en het bier altijd hetzelfde smaakt.
De tarwe moet altijd rond de 30% uitmaken van het brouwsel en de rest is de gerst. De hop is om de ergste zurigheid tegen te gaan, maar door dat de hop “oud” is wordt de Lambiek niet te bitter. Het eikenvat zorgt ervoor dat het bier bijna niet schuimt, want de kooldioxide datgene de bubbeltjes creëert ontsnapt door het hout. Moderne Lambiekbrouwers gebruiken roestvrijstalen vaten en stoppen houtkrullen in het bier om die eikensmaak na te bootsen, de wilde gist vind zijn weg toch wel naar die roestvrijstalen vaten.
Maar bij brouwerij Cantillon doen ze het nog lekker ouderwets en de brouwerij herbergt ook het “Brussels Museum van de Geuze” waar ze alle uitleggen over het “spontane”brouwen. Cantillon bestaat sinds 1900 en is te vinden in Anderlecht, Brussel en alles wat sinds 1900 er staat word nog steeds gebruikt.
Ook zal men opvallen dat het er nogal veel spinnenwebben boven de open vaten hangen, de spinnen moeten de fruitvliegjes vangen anders gaan ze op de (fruit)bieren af en dat willen ze niet bij Cantillon.

Nu de Bruocsella 1900 Grand Cru is een drie jaar oude Lambiek gerijpt op vat heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is nogal droog en de zuurheid is verassend laag in deze Lambiek, het heeft tonen van zure appels en een subtiel beetje honing. Men kan dit bier jaren bewaren en de smaak kan op een Chardonnay gaan lijken. De naam van het bier slaat op de naam van Brussel in lokaal dialect, het oprichtings jaar en de laatste betekent “grote oogst” in het Frans en is tevens een wijnterm. Eigenlijk met bier is een Grand Cru van oorsprong een benaming voor een speciaal brouwsel van hoge kwaliteit, maar tegenwoordig word het te pas en te onpas gebruikt en is het een modewoord geworden.
Nog een Lambiek en deze word Iris genoemd, een amber kleurtje heeft het en het alcoholpercentage is 5%. Deze Lambiek is een beetje anders 50% van de hop is jong en de andere 50% is oud. De smaak is lekker droog met een gezonde dosis zurigheid en het heeft tonen van bessen, citrus en wijnazijn. De naam van het bier heeft met het symbool van Brussel te maken, de moerasiris want Brussel betekent “moeras”.

Zo worden ook nog gewone Lambieken gebrouwen waarmee de Geuzes in elkaar mengen, zie de link bovenaan voor uitleg. Dit was de Lambiek van Cantillon volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.cantillon.be/br/2_1


Reacties

Populaire posts