2de Bier Verhaal van Maart: Cantillon Bruocsella 1900 Grand Cru - België
Cantillon
Bruocsella 1900 Grand Cru
Zo’n twee jaar geleden had
ik de bierstijl Geuze behandeld, dit is een mengbier bestaat uit een oude
Lambiek en een jonge Lambiek. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2014/03/1ste-bier-verhaal-van-maart-lindemans.html. Dit keer neem ik de tijd om de bierstijl Lambiek te
behandelen, voor de meeste mensen een best ontoegankelijk bier en Geuzebieren
zijn al ontoegankelijk.
Lambiek kan ook als Lambik of Lambic en ja er is een
zeker Belgisch stripfiguur naar vernoemd. Het wordt gebrouwen in Brussel en ten
zuidwesten van de stad in de streek genaamd Pajottenland. Volgens de meeste
brouwers kan het Lambiekbier alleen daar gebrouwen worden, maar dat is niet
waar.
Dit is waarschijnlijk de oudste biersoort en de brouwmethode is de
spontane gisting, oftewel men laat wilde gisten hun werk doen. Het bier wordt
gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop, in “open”
eikenhouten waar de wilde gisten vrij spel hebben. Het resultaat smaakt elk
jaar anders en niet zoals bij boven- en ondergistende bieren waar de gist is
getemd en het bier altijd hetzelfde smaakt. De tarwe moet altijd rond de 30% uitmaken van het brouwsel en de rest is de gerst. De hop is om de ergste zurigheid tegen te gaan, maar door dat de hop “oud” is wordt de Lambiek niet te bitter. Het eikenvat zorgt ervoor dat het bier bijna niet schuimt, want de kooldioxide datgene de bubbeltjes creëert ontsnapt door het hout. Moderne Lambiekbrouwers gebruiken roestvrijstalen vaten en stoppen houtkrullen in het bier om die eikensmaak na te bootsen, de wilde gist vind zijn weg toch wel naar die roestvrijstalen vaten.
Maar
bij brouwerij Cantillon doen ze het nog lekker ouderwets en de brouwerij
herbergt ook het “Brussels Museum van de Geuze” waar ze alle uitleggen over het
“spontane”brouwen. Cantillon bestaat sinds 1900 en is te vinden in Anderlecht,
Brussel en alles wat sinds 1900 er staat word nog steeds gebruikt.
Ook zal men
opvallen dat het er nogal veel spinnenwebben boven de open vaten hangen, de
spinnen moeten de fruitvliegjes vangen anders gaan ze op de (fruit)bieren af en
dat willen ze niet bij Cantillon.Nu de Bruocsella 1900 Grand Cru is een drie jaar oude Lambiek gerijpt op vat heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is nogal droog en de zuurheid is verassend laag in deze Lambiek, het heeft tonen van zure appels en een subtiel beetje honing. Men kan dit bier jaren bewaren en de smaak kan op een Chardonnay gaan lijken. De naam van het bier slaat op de naam van Brussel in lokaal dialect, het oprichtings jaar en de laatste betekent “grote oogst” in het Frans en is tevens een wijnterm. Eigenlijk met bier is een Grand Cru van oorsprong een benaming voor een speciaal brouwsel van hoge kwaliteit, maar tegenwoordig word het te pas en te onpas gebruikt en is het een modewoord geworden.
Nog
een Lambiek en deze word Iris genoemd, een amber kleurtje heeft het en het
alcoholpercentage is 5%. Deze Lambiek is een beetje anders 50% van de hop is
jong en de andere 50% is oud. De smaak is lekker droog met een gezonde dosis
zurigheid en het heeft tonen van bessen, citrus en wijnazijn. De naam van het
bier heeft met het symbool van Brussel te maken, de moerasiris want Brussel
betekent “moeras”.
Zo worden ook nog gewone
Lambieken gebrouwen waarmee de Geuzes in elkaar mengen, zie de link bovenaan
voor uitleg. Dit was de Lambiek van Cantillon volgt nog de link, Facebookpagina
en een filmpje. http://www.cantillon.be/br/2_1
Reacties
Een reactie posten