1ste Bier Verhaal van Juli: Antenne Tripel - Nederland

Antenne Tripel
Van de Single Hop specialist van Nederland enkele bieren maar eerst in het kort de brouwerij erachter, Ramses Bier. De voornaam van de brouwer is Ramses en zijn achternaam is Snoeij en zijn voorliefde om met een enkele hopsoort te brouwen komt uit Oregon, Verenigde Staten van Amerika. Waar hij gewoond heeft en ook aldaar in praktijk heeft gebracht, om vervolgens weer terug te keren in Nederland.
De eerste stappen werden genomen als brouwerijhuurder in 2007 bij brouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel om in 2013 een eigen brouwerij te beginnen in Hooge Zwaluwe. Meeste bieren worden met meerdere hoppen gebrouwen, meestal twee om het bier een makkelijke smaak mee te geven. Met een enkele hop kan het de smaak overheersen, maar hoeft niet altijd anders kan men een ander ingrediënt bij doen. Ik zal een zestal bieren van Ramses Bier behandelen, de gebruikte hopsoort en de rest. Bij de meeste bieren word in de biernaam een dier of wat er gerelateerd aan is, vaak kan men dat betreffende dier in de Biesbosch tegenkomen
 1: Hop is de biernaam en een vogelsoort met kuif die sporadisch in Nederland voorkomt. De hopsoort die gebruikt is namelijk NZ Pacific Jade, dit is een Nieuw-Zeelandse hop die het bier een citrus en zwarte peper smaak kan geven. De kleur is troebel goud met een bittere smaak maar niet te overheersend. Met tonen van mango, citrus en wat peperigheid en het alcoholpercentage is 6,6%.


2: Den Dorstige Tijger is een India Pale Ale en tijgers komen uit India, en veel I.P.A. bieren hebben een Indiaans thema en gebruiken vaak een tijger. De hopsoort die gebruikt is namelijk US Centennial, een Amerikaanse hop die het bier lekker bitter maakt en de citrus smaak is iets minder. De kleur is troebel goud/amber en het alcoholpercentage is 6%. De smaak is droog bitter met wat tonen van citrus en karamel.

 3: Huismoeder is ook een nogal lelijke vlinder die in Nederland tegen komt, door zijn vleugels op een bepaalde manier te gebruiken kan deze vlinder een predator verjagen. De hopsoort die gebruikt is namelijk Aurora uit Slovenië, geeft het bier een harsige smaak en aroma van tropisch fruit. Ook is de Chinese theesoort Lapsang Suchang aan het bier toegevoegd. De smaak is droog bitter met tonen van tropisch fruit en de thee geeft het bier iets rokerigs. Het alcoholpercentage is 7,5% en de kleur is donker bruin.
 4: Shire Stout is vernoemd naar een van de grootste paardenras ter wereld, de Shire een vriendelijk trekpaard dat met een gerust hart zelfs aan een kind kan worden toevertrouwd. De hopsoort die gebruikt is namelijk UK Pilgrim uit Engeland, het geeft het bier een bittere smaak met een kruidig en fruitig aroma. Het alcoholpercentage van deze Stout is 8,9% en de kleur is zwartbruin. De smaak is lekker bitter met tonen van geroosterd mout, zacht zoete vanille en wat zurigheid van de jeneverbes.
 5: Mamba Porter is vernoemd naar een van de gevaarlijkste slangen van Afrika, erg snel en met een krachtig vergif. De hopsoort die gebruikt is namelijk Galena uit Amerika, het geeft het bier een erg bittere smaak met een fruitig aroma. De smaak van dit zeer donker bruine bier is lekker droog bitter, met tonen van pure chocolade en wat melk chocolade. Gelukkig zit er geen mamba gif in dit bier, maar trouwens het alcoholpercentage is 6,2%.
 6: Antenne Tripel vernoemd naar een van de vervelendste dieren die we kennen, de zoemende mug die men uit de slaap houdt en de antennes zitten op de kop. Behalve van bloed houden sommige soorten ook van nectar en daar word honing van gemaakt door de bijen. De hopsoort die gebruikt is namelijk Columbus uit Amerika en het geeft bier een zeer bittere smaak, het aroma is aardachtig. Deze Tripel heeft een alcoholpercentage van 8,8% en de kleur is licht troebel oranje. De smaak is bitter maar de tonen van mango, perzik, banaan en citrus geeft het bier drinkbaarheid en de overige zoetigheid komt van de toegevoegde honing, wat het bier erg subtiel maakt. Deze mug mag blijven en al die nare gevleugelde plagen, weg ermee!.
Dit was een verhaal over hop, dieren en eventuele toevoegingen, volgt nog de link &Facebookpagina. http://www.ramsesbier.nl/

Reacties

Populaire posts