4de Bier Verhaal van Augustus: Frog Beer Parislytic - Frankrijk

Frog Beer Parislytic

Het Nederlands Elftal mag weer een uitwedstrijd spelen, Frankrijk is de tegenstander. Maar met het bierverhaal over de speelsteden en bieren daarvan tijdens het EK voetbal 2016 hadden 4 steden geen brouwerij, waaronder Saint-Denis een voorstad van Parijs waar de finale werd gespeeld (zie link). http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2016/06/2de-bier-verhaal-van-juni-moulins-dascq.html Als ik op adressen afga had ik toen gelijk, maar er blijkt een keten van brouwerijcafés of brouwpubs met als hoofdadres Parijs. Blijkt in Saint-Denis een productie brouwerij te staan, de naam van dit alles is Frog.
Maar eerst een stukje geschiedenis van bierland Frankrijk en hoe daar een einde aan kwam en een redelijke renaissance is nu bezig in het wijnland. Tot begin 20ste eeuw waren er meer dan 2000 brouwerijen in Frankrijk en voornamelijk waren ze de brouwerijen te vinden op het platteland. Maar het platteland liep leeg en de mensen trokken naar de stad, dus brouwerijen gingen dicht. Ook twee wereldoorlogen hielpen niet mee en vooral op het platteland met de nog resterende brouwerijen. Daar waar de brouwerijen werden ontmanteld vooral om het koper waar ammunitie van gemaakt werd.


Toen werden in het noorden van het land de kolenmijnen gesloten en de mijnwerkers waren toen goed voor om een plas bier te consumeren. Maar de grote bierfabrieken (lees Pilseners) die ontstonden in Frankrijk eind 19de eeuw, die flink concurrenten opkochten en fijn fuseerden tot er een handjevol brouwerijen over waren. In 1985 waren nog maar 22 brouwerijen in bedrijf in heel Frankrijk, maar ze zitten nu aan de 650 brouwerijen en door de hele Republiek. De oudere Fransen kopen liever Belgische bieren zoals Grimbergen, Leffe en Stella Artois maar de jongeren gaan voor de speciaalbieren van eigen bodem. De metropool Parijs had eind 19de eeuw 60 brouwerijen en tegen 1940 nog 30 en na de oorlog een tijdje niets tot 1993.

Een brouwcafé door een Engelsman werd geopend in Parijs na een hoop bureaucratisch gedoe, maar The Frog and Rosbif was een feit en gelijk populair bij Britse expats en toeristen. Maar de Fransen kwamen wat later en vooral met lunch en maakten kennis met de daar gebrouwen bieren. Zo succesvol dat er meerdere pubs werden geopend en sommige ook met een kleine brouwerij. Maar de pubs zonder brouwerij worden voorzien van bier door een in 2013 geopende brouwerij op een duf industrieterrein, ook worden flessen afgevuld voor degene die niet naar zo’n pub van Frog willen en nou behandel ik 3 bieren van ze.


1: Dark De Triomphe deze woordgrap is een Stout met de traditionele pikzwarte kleur en een alcoholpercentage van 5%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout en een beetje chocolade en koffie.


2: Inseine ook een woordgrap is een Engelse Bitter met een heldere gouden kleur en een alcoholpercentage 4,4%. Het is het oudste bier van Frog trouwens met een milde bittere smaak, tonen van citrus, karamel en wat fruitigheid.



3: Parislytic net als de andere brouwsel een woordgrap en wel op zijn Engels uitspreken. De bierstijl bij deze is een Extra Special Bitter meteen alcoholpercentage van 5,2% en een heldere ambere kleur. De smaak is mild zoet bitter met tonen van karamel, noten en beetje zwarte bessen.



Bovendien the Frog and Rosbif is ook een woordgrap, eerder een Franse belediging voor Engelsen. Parijs heeft meer op brouwgebied te bieden, maar dat komt later nog wel. Volgt nog de link, facebookpagina en een filmpje. http://www.frogpubs.com/









Reacties

Populaire posts