3de Bier Verhaal van Augustus: Vander Ghinste Omer Traditional - België

Vander Ghinste
Omer Traditional
Beloofd met het “rondje Vlaams Rood” de komende 3 maanden een verhaal over de betreffende brouwerijen, als eerste mag Vander Ghinste de spits afbijten. Deze brouwerij bestaat sinds 1892 te Bellegem vlakbij Kortrijk, West-Vlaanderen. In dat jaar kocht Remi Vander Ghinste een huis met een brouwerijgebouw voor zijn zoon Omer, het eerste bier was Ouden Tripel. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2017/07/4de-bier-verhaal-van-juli-duchesse-de.html
Zoon Omer huwde iets later met brouwerskleindochter Marguerite Vandamme, zij werd erfgenaam na het overlijden van haar ouders.
Opa Felix Verschuere van brouwerij Le Fort overleed in 1911 en Marguerite erfde de brouwerij. Dus de brouwerij van Omer werd dus groter met deze erfenis, zeker de afzetmarkt. Marguerite adviseerde haar eerstgeboren zoon die ook Omer heette, ook zijn eerstgeboren zo te noemen en dat advies door te geven aan elk nageslacht.
Reden hiervan was dat de brouwerij glas-in-loodramen in de cafés plaatsen met daarin verwerkt de tekst "Bieren Omer Vander Ghinste". Bleef de naam “Omer” behouden dan ook deze ramen ook, bovendien het is toch te duur voor de uitbaters om de ramen te vervangen en in en rond om Kortrijk zie je veel van die ramen nog steeds. Ze brouwen bier in de 4 gistingsmethodes: bovengistend, ondergistend, spontane gisting en de gemende gisting. De gemengde heb ik al behandeld in het verhaal over Vlaams Rood, dus als eerste het ondergistende bier van ze.
1: Bockor Pils bestaat sinds de jaren 30 en is een samenvoeging van het Duitse woord “Bock” en het Franse woord “Or”, “Bock(bier)” werd in die tijd als een Pilssoort gezien en “Or” betekent goud. Bockor Pils was zo belangrijk dat in 1977 de naam van de brouwerij werd veranderd in brouwerij Bockor om commerciële redenen, dat duurde tot 2014.
Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is zeer licht zoetig bitter met wat tonen van moutigheid, zoals je dat van een commerciële Pilsener kan verwachten.

 2: Spontane gisting kan ook buiten het Pajottenland en Brussel in elkaar geflanst worden, dat doen ze met de Jacobins Gueuze. Toen Omer de 1ste tijdens de Eerste Wereldoorlog een korte tijd verbleef in Parijs namelijk in een klooster aan de Rue de Jacobins. De straatnaam gebruikte hij als inspiratie later voor zijn bieren, waaronder deze Gueuze. Een gemende oude Lambiek met een jonge Lambiek maakt een Gueuze en deze heeft een heldere oranje kleur met een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is vriendelijk verfrissend zoetzuur met een licht bittertje, het heeft tonen van groene appel. 
 3: Omer Traditional is voor het eerst gebrouwen in 2008, een traditie van 9 jaar en dus een marketingtruck. Vernoemd naar alle eerstgeboren “Omer’s” van de familie wat wel een traditie is. Met al die eerder genoemde oude glas-in-lood ramen van weleer, is het een mooie reclame. Het bier is een Belgian Strong Ale, van hetzelfde type als een Duvel. Het bier is helder goedkleurig en heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is gebalanceerd zoet bitter met tonen van sinaasappel, koriander en wat peper. Het geheel is wat vriendelijker dan een Duvel.
Volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje, ergens volgende maand is de beurt aan brouwerij Strubbe. http://www.omervanderghinste.be/ https://www.facebook.com/OMERBIER


Reacties

Populaire posts