Bier+Randzaken = Beath Unicorn Invasion of Dundee - Schotland

Beath
Unicorn Invasion
of Dundee


Brex-beer-it thema deel 34 en we zijn nog steeds in Schotland, dit keer het raadsgebied Fife. Dit gebied ligt noordwestelijk van Edinburgh en zuidwestelijk van Dundee. Het is eigenlijk een schiereiland dat is gelegen tussen de Firth of Tay en de Firth of Forth aan de Noordzee. De Schotten noemen alle estuaria, baaien, inhammen en zeestraten firth, het woord heeft te maken met het Noorse woord fjord.


Het gebied is iets kleiner dan de provincie Flevoland en qua inwoners wonen er ongeveer 371 duizend. Wat dit qua inwoneraantal op de derde plek stad van Schotse raadsgebieden achter Glasgow en Edinburgh. Ook staat dit gebied bekend als "the Kingdom of Fife" en dat komt omdat er een volk genaamd de Picten hier hun koninkrijk hadden. Zeven Schotse koningen zijn in de stad Dunfermline begraven en een paar van hen resideerden hier, zo is de bijnaam blijven hangen. Fife is het bezoeken waard om alleen al het historische aspect en de omgeving.


Dunfermline is zeker het bezoeken waard en makkelijk bereikbaar vanuit Edinburgh. De Dunfermline Abbey die waar die Schotse koningen hun laatste rustplaats hebben is een ruïne maar wel een indrukwekkende. Dan moet ik ook Andrew Carnegie (1835-1919) erbij halen die hier geboren is. Zijn familie was niet rijk en had moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Toen hij 12 was besloot zijn familie te emigreren naar de Verenigde Staten en werd er de rijkste man van het land in die tijd. Vervolgens gaf hij een groot deel van zijn fortuin weg aan goede doelen en waar de mensheid wat aan heeft. Zo heeft hij ook een bibliotheek in zijn geboortestad en zo'n 2999 bibliotheken elders. De originele Carnegie Hall wat een theater is en de bekendste staat in New York, zijn geboortehuis staat er nog wat nu een museum is.



St. Andrews is ook historisch verantwoord en ooit was dit het katholieke centrum van Schotland waar de ruïne van de kathedraal er te bezichtigen is. Maar dankzij de kerk hebben ze de oudste universiteit van Schotland er aan over gehouden, geopend in 1410. Wie van golf houdt weet dat dit geboorteplek van de sport is en dan bedoel ik de sport die nu wordt gespeeld. Want golf is veel ouder maar dat was net een soort van oorlog maar de Royal and Ancient Golf Club of St Andrews die sinds 1754 bestaat kwam in 1897 met de regels. Dit is het mekka voor de golfspeler, de baan die gespeeld moet worden en de wedstrijd hier als het kan eens te winnen. 


Dan verder met het biergedeelte in deze historische streek en ik ga de nieuwerwetse bierstijlen behandelen. 


Brouwerij St Andrews (2012) uit de universiteitsstad en begon zoals vele klein, om vervolgens een brouwerij te beginnen. Inmiddels hebben ze drie gastropubs, twee in St. Andrews en één in Dundee. De bierstijl is hier een India Pale Ale en dan op zijn moderns, dus Amerikaans. Yippie IPA heeft zijn naam te danken aan Bruce Willis die in de Die Hard films menigmaal yippee ki-yay gebruikt. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter met tonen van perzik, grapefruit en karamel.



Brouwerij Eden Mill St. Andrews (2012) ligt ondanks de naam 8 km. noordelijker in het dorpje Guardbridge aan de rivier Eden, dat gedeelte van de naam komt wel overeen qua plaatsnaam. Moet er bij gezegd dat de brouwerij in een oude papierfabriek zit die op het terrein staat wat eigendom is van de Universiteit van St. Andrews, dus geval van meeliften op een beroemde naam. Ook is dit de eerste Schotse brouwerij en distilleerderij en dat gedeelte is er sinds 2014, er wordt voornamelijk whisky en gin gestookt. De naam van het bier is een woordgrapje, je haalt het woord "wise guy" wat "wijsneus" betekent. Weize komt van de Duitse bierstijl Hefeweizen, deze Hefeweizen komt met een twist. Weize Guy heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel rood. Dat is de twist normaal zijn ze troebel geel of oranje. De smaak is licht zoet bitter met tonen van banaan, appel en kruidnagel.



Brouwerij Inner Bay (2016) is te vinden in het dorp Inverkeithing wat iets ten zuiden ligt van Dunfermline en vlakbij de imponerende Forth brug. De brouwerij is vernoemd naar een kleine baai wat in verbinding staat met de Firth of Forth. Het is een uit de hand gelopen hobby en een voorliefde voor gastronomie, waar bier de wijn vervangt. Citrine is een Golden Ale maar dan eentje met gezonde dosis citroen, het bier heeft een droog bittere smaak. Het alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is troebel oranje/blond. 



Brouwerij Brew Shed (2017) ligt zuidwestelijk van Dunfermline in het dorpje Limekilns aan de Firth of Forth. Is een kleinschalige onderneming wat wel te leiden is uit de naam van de brouwerij, Brew Shed vertaalt zich als "brouw"schuur" en wordt gebrouwen in een schuur achter het huis van de eigenaar. De buurt wou eigen bier en Brew Shed brouwt het voor ze. Ramsey Lane is een American Pale Ale al staat er IPA op het etiket maar daar is het bier niet zwaar genoeg voor. Het bier is vernoemd naar een straat in Limekilns, trouwens alle bieren zijn vernoemd naar straatnamen uit het dorp wat het allemaal lokaal maakt. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is zacht droog bitter met tonen van citrus en wat zoet fruit.


Brouwerij Beath (2016) komt uit het stadje met de leuk klinkende naam Cowdenbeath, wat simpelweg Cowden's berk betekent in het Schots betekent. Noe voor de brouwerijnaam geldt een andere uitleg want Beath slaat op het woord "beat", de brouwer heeft voorliefde voor muziek en dat komt terug in de biernamen. Maar je moet het wel door hebben want de etiketten zijn nogal simpel om een aanwijzing te vinden. Unicorn Invasion of Dundee is een nummer van de symfonische powermetalband Gloryhammer een Brits-Zwitserse band. Het nummer is the vinden op het album Tales from the Kingdom of Fife, wat mooi uitkomt met het thema van dit verhaal. Het bier is een Double India Pale Ale en heeft een alcoholpercentage van 7,4% met een troebel oranje kleur. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, perzik, abrikoos, mandarijn en sinaasappel. 


Dat was Fife met van alles wat en de volgende is ook ergens in Schotland, volgt er nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts