Bier+Randzaken = McMullen AK - Engeland

 McMullen

AK


Brex-beer-it thema deel 44 en we zijn in het Engelse graafschap Hertfordshire wat te vinden is direct ten noorden van Londen te vinden. Dus het zuiden van het graafschap bestaat uit de voorsteden van Londen en meer noordelijker je gaat wordt het heuveliger en landelijker. Hertfordshire heeft ongeveer 1,2 miljoen en het gebied is ongeveer iets kleiner dan de provincie Zeeland. De naam Hertfordshire is af te leiden van hun vlag, Hert is oud Engels voor en hoe toevallig "hert" en ford is een doorwaadbare plek. 


Valt er nog wat te beleven in dit graafschap en het antwoord is ja, voor wie van Harry Potter houdt kan naar Leavesden iets ten noorden van Watford. Daar zijn de Warner Bros. Studios te vinden waar in een voormalige vliegtuigfabriek en is één van de grootste filmstudio's van het land. Dit is dus de plek waar een tour kan worden gemaakt over de diverse filmsets van Harry Potter

Als we toch met filmlocaties bezig zijn kan men ook naar Hatfield House waar de buitenkant is gebruikt voor Tomb Raider en de binnenkant bij de Batman films. Dat zijn maar twee voorbeelden en talloze films en series hier opgenomen. Hier worden rondleidingen gegeven door het gebouw en de tuinen mag men ook bekijken. De beroemdste bewoners waren wel koningin Elizabeth I, haar zus Maria I die voor hij koningin was en broer koning Edward VI die jong en kort regeerde. 


Knebworth House is ook een indrukwekkend pand dat voor de Batman films is gebruikt en dan voor buiten scenes, ook vele andere films en series zijn hier opgenomen. Behalve rondleidingen die hier worden gegeven is er eens in de zoveel tijd een muziekfestival gehouden. Artiesten en groepen zoals Allman Brothers Band, The Doobie Brothers, The Rolling Stones, Lynyrd Skynyrd, Pink Floyd, Genesis, Frank Zappa, Led Zeppelin, The Beach Boys, Deep Purple, Queen, Status Quo, Paul McCartney, Eric Clapton, Elton John, Robert Plant, Dire Straits, Mike Oldfield, Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams en Oasis.


Er zijn ongeveer 22 brouwerijen te vinden en er kunnen in de toekomst er zo maar paar bijkomen of verdwijnen, laat ik drie brouwerijen behandelen.


Brouwerij Mad Squirrel (2004) uit Hemel Hempstead een groeistad net ten noorden van Watford. Maar het begon allemaal in Hertford de hoofdstad van het graafschap en toen heette ze nog brouwerij Red Squirrel. In 2011 verhuisde de boel naar het huidige adres en fuseerde met een wijnbouwer en "Red" werd "Mad. Met "Mad" bedoelen ze "gek op" en in dit geval bier. Met "Squirrel" bedoelen ze de eigenschap van de eekhoorn die is nieuwsgierig, dus moderne en innovatieve bieren. Mad Squirrel $umo met dollarteken en daar bedoelen ze zwaargewicht (sumo) mee en Amerikaanse hop ($) die heftig kunnen smaken. Het is een American Pale Ale met een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is troebel geel. De smaak is droog bitter met tonen van mandarijn, sinaasappel, mango en den. Link naar brouwerij Mad SquirrelBrouwerij Tring (1992) uit het stadje met dezelfde naam en het bevind iets ten noordwesten van Hemel Hempstead. Twee gepokte en gemazelde brouwers die hun strepen hebben gehaald bij (toenmalige) regionale brouwerijen Greene King, Ruddles, Devenish en Whitbread. Trots op het graafschap Hertfordshire en brouwen bieren ter ere daarvan en ach ook een paar buur graafschappen krijgen de eer. De meeste biernamen komen uit lokale folklore, personen, plaatsen en dieren die met de regio hebben te maken. Tring Death Or Glory heeft zijn te danken aan de military eenheid waar één van de medewerkers heeft gediend, het is het motto van de Queen’s Royal Lancers een cavalerie eenheid. Het bier is een Strong Ale met een alcoholpercentage van 7,2% en de kleur is helder roodbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, drop en hazelnoot. Link naar brouwerij TringBrouwerij McMullen (1827) uit de hoofdstad Hertford en gaat al een tijd mee en tot 2003 was het een familiebedrijf. Na bijna kopje ten onder zijn gegaan kwam de leiding in onafhankelijke handen. Het oude brouwerij terrein werd verkleind en de overgebleven grond verkocht, met de technologie van nu kon dat. Ook het kleiner worden van het bedrijf leverde op dat er minder belasting hoeft er worden betaald. En ze verhuren hun brouwketels aan andere brouwers, het zogenaamde huurbrouwen wat ook wat oplevert. Dus ze kunnen er even tegenaan.


Normaal behandel ik een bier dat te koop is een fles of blik, maar voor dit verhaal behandel ik een vatbier. Ondanks brouwerij McMullen ook bier verkoopt in fles kies ik voor één van de oudste biermerken van Engeland. Het merk AK bestaat sinds 1833 en het is een op en top Engelse Mild die trouwens vroeger in fles te koop was. De naam van dit bier is zo oud dat men niet goed meer weet hoe ze er zijn aangekomen, er zijn drie belangrijke theorieën.

Theorie nummer één is dat een zekere Albert King een flinke hoeveelheid van dit bier bestelde in ver vervlogen talen dat ze zijn initialen op de biervaten werden geplaatst.

Theorie nummer twee en het kan een afkorting zijn van "Ankel Koyt" een licht alcoholisch gruitbier uit vermoedelijk Noord-Duitsland die ze probeerden na te maken.

Theorie nummer drie is dat vroeger met tekens om het sterkte van het bier aan te duiden door accijnsofficieren. Gebruikelijk was het een letter X en hoe meer X'en maar ook de letter K werd gebruikt. De letter A werd gebruikt om het met twee X'en of twee K's te verminderen. Dit zal het geval geweest zijn met een bier dat aanvankelijk met KKK werd aangeduid en er AK van werd gemaakt.

Ik denk dat theorie drie het meest plausibele is.


AK is dus een Mild en dit is een donkerkleurige ondergistende bierstijl die al bestaat sinds de 17de eeuw of misschien zelfs eerder. Het alcoholpercentage is meestal rond de 3,5% maar er komen sporadisch varianten tot wel 7,5% voor. De kleuren variëren van amber tot donkerbruin. Tot de jaren 60 van de vorige was dit het meest gedronken bier tot bijna verdween maar de renaissance is in gezet. Sommige brouwers gebruiken de term Dark omdat beter verkoopt dan Mild dat herinnert aan oubollige tijden. AK heeft een alcoholpercentage van 3,7% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met fruitige tonen en wat karamel.


Dit was Hertfordshire en het volgende Brex-beer-it verhaal is in Schotland, volgt nog de link en een filmpje. Link naar brouwerij McMullen
Reacties

Populaire posts