Bier+Randzaken = Sester Kölsch - Duitsland

Sester Kölsch



Het is tijd voor de bierstijl ik een zwak voor heb en dat is Kölsch, eigenlijk heb ik voor elke bierstijl een zwak. Maar schotel mijn een Kölsch-merk voor en ik ga er van genieten, helaas er zijn altijd wel een uitzondering en dat houdt het allemaal spannend. Dus laat ik een bierverhaal schrijven over een bier die ik nogal meh vindt, maar laat je niet tegenhouden want smaken verschillen. Nou laat dit een zelf opgelegde uitdaging zijn want ondanks dat het goed te koop is net over de grens in Duitsland is er niet veel op het world wide web iets uitgebreid te vinden. Allemaal summier maar door het te combineren kom ik hier op uit.


In 1805 was er een zekere Wilhelm Sester die een brouwerij begon in Widdersdorf wat in die tijd ten westen en buiten Keulen lag, dit dorp is sinds 1975 opgeslokt door de Domstad. In ieder geval ging de brouwerij de komende decennia over op zoon op zoon. In 1902 ging het bedrijf Bürgerliches Brauhaus Widdersdorf, Gebrüder Sester heten maar dat was voor korte duur. Wegens ruimtegebrek en succes verhuisden ze naar een andere Keulse wijk Ehrenfeld in 1917 totdat het in de Tweede Wereldoorlog werd platgebombardeerd. Voor de oorlog brouwden ze ondergistende Pilseners maar na oorlog ging men over op het ondergistende Kölsch wat makkelijker te brouwen is. Rond 1953 was de brouwerij herbouwd en wederom in bedrijf, ook ging men in 1963 hun bieren bottelen.


In 1993 verkocht de familie Sester het merk en recept aan de brouwgroep Brau und Brunnen wat nu Radenberger heet, dit bedrijf heeft door Duitsland brouwerijen in bezit. De grond werd verkocht, de brouwerij met de grond gelijk gemaakt en er kwamen woningen in de plaats. Aangezien Kölsch alleen in Keulen, de voorsteden en rond de stad zo mag heten hebben ze wat Kölsch-merken ondergebracht in één sort van gezamenlijke brouwerij genaamd Haus Kölscher Brautradition. 


Nou zien jullie op het plaatje hierboven nog vier andere merken die ook ooit brouwerijen bezaten en tegenwoordig hebben ze alle vier nog hun Brauhaus. Hier werd ooit gebrouwen maar nu kan men er terecht voor Kölsch en goed vullend maal. Sester daarentegen heeft er geen, sterker nog wordt zelfs geen reclame voor het merk gemaakt. Ook de website is ronduit gezegd waardeloos en nog maar te zwijgen over de Facebookpagina waar 2012 niks meer is aan gedaan. Wel hun motto is blijven hangen al die jaren zonder reclames en dat is "Trink Sester mein Bester"


De plek van Sester Kölsch bij Haus Kölscher Brautradition is die van "Billig Bier" oftewel goedkoop bier. Dat kan zonder marketingkosten, een Brauhaus die niet aangekleed in de Sester-huisstijl en alleen afgevuld in fles, zo blijft dit bier goedkoop.  Het algehele artwork vind ik er niet goedkoop uitzien en het ziet er strak uit, misschien die gouden rand met dat rood op het etiket helemaal blauw maken zal het helemaal afmaken. Nog één ding wat ook handig was met de achternaam Sester en dat er een Duits trekpaardras bestaat dat ook Sester heet, die sieren mooi het etiket. De paarden werden daadwerkelijk ooit gebruikt door brouwerij Sester met het leveren van bier in Keulen.


Tenslotte het bier en net zoals alle andere Kölsch uit en rond Keulen is het alcoholpercentage 4,8% en moet de kleur helder goudkleurig zijn. Sester Kölsch heeft een "te" zoet bittere smaak en heeft tonen van iets teveel karamel, ook iets lichtjes wat citrus en walnoot. Als de dingen die "te" wat minder zijn is dit een perfecte Kölsch voor mij. Gelukkig zijn er genoeg Sester Kölsch drinkers die van het bier houden.


Laat ik binnen een binnen niet afzienbare tijd nog een bierverhaal schrijven over een Kölsch merk die ik zeker een warm hart toedraag en ook het gebouw waar het is naar vernoemd krijgt wat aandacht. Nou de website en Facebookpagina die hopeloos zijn konden jullie eerder in het verhaal op klikken. Wel een filmpje kunnen vinden op YouTube van iemand die er ook echt weg van is. 

 

Reacties

Populaire posts