Bier+Randzaken (extra verhaal) = Natakhtari Gold/ნატახტარი - Georgië

Natakhtari Gold ნატახტარი


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer oefenen ze thuis tegen Georgië. Dat is voor eerst in de Nederlandse voetbalgeschiedenis dat we tegen dat land spelen. Wat ook een primeur is dat het mijn eerste bierverhaal over dit land is. 


Maar de meest genuttigde alcoholische drank is wel wijn en dat drinken ze in dit gebied al meer dan 7000 jaar. De zuidelijke valleien in de Kaukasus zijn erg vruchtbaar wat goed is voor wijnstokken. Archeologen kwamen er achter dat volkeren in Kaukasus het sap van de druif "veranderde" in de winter nadat ze het goedje in een kruik begraven. Wisten die stenentijd mensen veel dat de sap vergiste en het een alcoholisch goedje werd, wijn was uitgevonden. Archeologen gaan er voorlopig vanuit dat wijnbouw in deze contreien is ontstaan. 


Voor wijnbouw heeft Georgië al 7000 jaar een gezegend klimaat want  de zomers zijn zonnig, de winters mild en vorstvrij en nooit extreem weer. Mineraalrijk water is er in overvloed en vanuit bronnen uit de bergen dat stroomt naar de valleien. Het gematigde klimaat van Georgië met de vochtige lucht van de Zwarte Zee geeft uitstekende    voorwaarden om wijnstokken te kweken. Trouwens een oervariant wijntype wordt nog steeds in Georgië geproduceerd en dat is oranje wijn. Daarvoor gebruiken ze die methode die al 7000 jaar wordt gebruikt, die kruik die begraven wordt. Oranje wijn is weer eens wat anders dan witte wijn, rode wijn of roséwijn.


Dus jullie begrijpen nu wel dat wijn vervlochten is met de Georgische cultuur. Maar dit is een bierverhaal en daar gaan we nu mee verder en dat drinken ze niet veel. Van de Georgische alcoholconsumptie in 43% wijn, 39% sterke drank en tenslotte 18% bier. Hoeveel liter is dat dan zullen jullie wel afvragen, namelijk het is 28 liter per persoon per jaar. Ter vergelijking Tsjechië zit op 188 liter, Oostenrijk 107 liter, Roemenië 100 liter, Duitsland 99 liter, Nederland 79 liter en de laatste is Indonesië met 0,7 liter. Met brouwerijen valt het geenszins mee met ongeveer 30 brouwerijen, handjevol commerciëlen en wat hippe craftbrouwerijen. Voor dit verhaal hou ik het bij de grootste van het land in de Kaukasus. 


Dat is brouwerij Natakhtari en in het Georgisch wordt het zo geschreven ლუდსახარში ნატახტარი, een schrift waar men voor moet studeren. De brouwerij bestaat pas sinds 2005 maar heeft een voorgeschiedenis en die dateert van 1991. In het stadje Akhalgori werd brouwerij Lomosi opgericht en dat ligt in Zuid-Ossetië, wie beetje geopolitiek volgt weet dat het zelfverklaard onafhankelijke republiek is. Alleen een paar landen erkennen dit en de voornaamste is Rusland waar een gebied is dat Noord-Ossetië te vinden is, dus er is gestookt door ze. Dat is uitgelopen op een secessieoorlog om aansluiten te vinden met Rusland, net zo als wat er in Oekraïne gebeurt. Dus besloten ze de brouwerij te verhuizen naar het dorpje Natakhtari vlakbij de Georgische hoofdstad Tbilisi en deden het vervolgens best goed.


De Turkse brouwerij Efes nam de brouwerij over in 2008 en is vervolgens er in gaan investeren wat het tegenwoordig de grootste brouwerij van het wijnland Georgië. Uitgerust met Duits brouwketels, bottellijn en diverse andere apparatuur. Buiten Zuid-Ossetië is er nog een streek dat onafhankelijkheid en dat is Abchazië, want het is een kruidvat de Kaukakus. Laat ik twee bieren van brouwerij Natakhtari behandelen.


Natakhtari Gold en hierbij de Georgische schrijfwijze ნატახტარი, het bier is een Lager. De kleur is helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is voornamelijk zoet met een licht bittertje, het heeft tonen van karamel en een grassig aroma.



Natakhtari Kasris en wederom de Georgische schrijfwijze ნატახტარი კასრის. Kasris en dus ook კასრის betekent "vat" en dat moet deze Lager zijn, een bier dat smaakt alsof het uit een tap komt. Het alcoholpercentage is 5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet met een weinig bitter met tonen van zoete maïs. 


Dat was mijn eerste bierverhaal over het land Georgië en misschien de toekomst volgen er meer. Volgt nog de link die helemaal in het Georgisch, dus even goochelen met Google-Translate en een filmpje. Link naar brouwerij Natakhtari









Reacties

Populaire posts