Bier+Randzaken (extra verhaal) = Harviestoun Schiehallion - Schotland

 Harviestoun Schiehallion


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer oefenen ze tegen Schotland en dat gebeurt in Portugal. Wilde ooit de brouwerij in dit verhaal behandelen in het Brex-beer-it verhaal 13 maar dat kan mooi nu. We keren terug naar het nietige raadsgebied 
Clackmannanshire.


Het begon allemaal in het kleine stadje Dollar in het jaar 1983, even terzijde het stadje heeft niks met de munteenheid te maken. De naam komt uit het Keltisch en betekent zoiets als "hoge vallei", Dol = vallei en Ar = hoog. In ieder geval hier begon brouwerij Harviestoun door Ken Brooker in een 200 jaar oude stenen schuur op een boerderij. Daar bouwde hij alles uit schroot en had best redelijk snel succes, het familiebedrijf won wat prijzen. Wegens dat succes en dat te willen behouden verhuisden ze naar een groter pand in 2004, dat was wel in het stadje Alva op 10 minuten rijden. In 2006 kocht brouwerij Caledonian uit Edinburgh de succesvolle microbrouwerij maar dan gebeurt er iets snels.

Brouwerij Caledonian was inmiddels ook overgenomen door brouwgroep Scottish & Newcastle wat op hun beurt werd overgenomen door Heineken en het Deense Carlsberg in 2008. Enkele bestuursleden van de voormalig onafhankelijke brouwerij Caledonian wist brouwerij Harviestoun weer onafhankelijk te krijgen in 2008, om vrolijk door te gaan met heerlijk speciaalbier. Die muis is hun mascotte en heet Harvie, die is er sinds het begin toen men een bergingvan de boerderij een muis aantroffen. Nu volgen er zeven bieren waar de laatste vier wat specialer zijn.


Schiehallion is vernoemd naar een berg (1083 m) die men vanuit de brouwerij kan zien. De conische uitziende berg heeft drie betekenissen, het zijn sprookjesheuvel van de Caledoniërs, tepel van de maagd of constante storm. Kies maar welke je het best vind passen maar het bier is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met wat droogheid, lichte tonen van citroen en dit bier zou niet mistaan in Tsjechië.



Bitter & Twisted is één van de eerste bieren van de brouwerij van een tijd dat te hoppige bieren niet populair waren. Met dit bier werden vele prijzen gewonnen en verdraaid bittere smaken zijn door andere brouwers overtroffen, toch is dit een klassiekertje. Deze Golden Ale heeft een alcoholpercentage van 4,2% en heldere gouden kleur. De smaak van het bier is droog bitter met tonen van citrusvruchten.



Old Engine Oil heeft niets met ouwe motor olie te maken maar de kleur ervan komt overeen met een Stout. Gebrouwen voor een wedstrijd van Tesco een Britse supermarktketen welke met daverend succes gewonnen. Het pikzwarte bier heeft een alcoholpercentage van 6%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade, karamel en wat drop. Met de volgende vier bieren heeft te maken met Old Engine Oil, want die dient als basisbier.



Ola Dubh is Schots-Gaelisch voor "zwart olie" en dit zijn Old Engine Oil bieren die extra rijpen op een whiskyvaten van Highland Park distilleerderij van de Orkney-eilanden. Daar gebruiken ze 12, 14, 16 en 18 jaar ouden whiskyvaten, wat met elke jaargang een andere smaaksensatie oplevert. Ook bestaan er varianten die gerijpt zijn op vaten van 21 en 40 jaar oud maar die zijn niet vaak verkrijgbaar. Voor het gemak zijn ze allemaal pikzwart en is het alcoholpercentage van 8%.Qua smaak wordt het met de jaargang intenser en ook duurder in aanschaf. Zal de Ola Dubh 12 Year omschrijven en dan moeten jullie inbeelden dat de oudere jaargangen steeds iets intenser worden. De smaak is heftig zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, koffie, gedroogd fruit en whisky.


Dat was Harviestoun en over enkele dagen wordt er nog een oefenwedstrijd gespeeld, thuis tegen Georgië. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.






Reacties

Populaire posts