1ste Bier Verhaal van Oktober: Jopen 4 Granen Bokbier - Nederland
Jopen 4 Granen Bokbier
Dit wordt het 15de
verhaal op Rico's Bier Verhaaltjes en daarvoor waren er al 85 Bier Tips op
Hyves. Dus dat maakt samen 100 Bier Tips en Verhaaltjes bij elkaar en begin ik
gewoon weer opnieuw met de eerste Bier Tip op Hyves, Jopen 4 Granen Bokbier en
langer dan de 2 regels toentertijd. In oktober 2007 schreef ik: “Omdat ik van speciaal bier houd, en nu de herfst bezig kan ik
jullie Jopen 4 granen bokbier aanbevelen. Niet zo als de bekende grote merken
heel erg zoet maar iets zachter en een caramel smaak”. Met trouwens een
klein plaatje, die terug vond.
Nou dat is en wordt nu al meer en trouwens het Bokbier
seizoen is begonnen. De grote brouwers beginnen met de verkoop op 1 oktober, al
zouden diverse bier verenigingen het graag de verkoop starten op 21 september. Maar
zoals zoveel dingen in dit land is hier ook weer geen eenduidig beleid. 2007
werden alle bieren van Jopen in België bij de Proefbrouwerij gebrouwen, anno
2012 hebben ze een eigen brouwerij in een omgebouwde kerk in Haarlem.
Dit is tevens een combinatie van restaurant, grand
café en brouwerij waar men de meeste Jopen bieren kan ervaren en de brouwerij
in werking zien. En bij Jopen gebruiken ze graag historische granen in hun bier
en dat is bij hun Bokbier niet anders.
De granen die worden gebruikt in dit bier zijn haver, gerst, tarwe en
rogge en geven het bier een subtiel lichte gebrand bittere smaak met wat
fruitige tonen. Het is roodbruin van kleur en is 6,5% zwaar ideaal voor de
herfst met zijn mindere kant.
Ik zal in het kort de 4 granen beschrijven
om te beginnen met haver. Omdat het nogal veel vet bevat wordt het tegenwoordig
niet vaak gebruikt, wat op zich niet bevorderlijk is voor de schuimkraag. Een
andere eigenschap van haver is dat het bier droger smaakt.
Gerst is het belangrijkste graansoort dat voor bier
wordt gebruikt en het liefst tweerijige zomergerst omdat een zachte en mildere
korrel geeft dan de winter versie.
Tarwe wordt voornamelijk gebruikt voor Witbier een
geeft het bier een stevige schuimkraag en maakt het bier troebel.
Als laatste graansoort rogge en dit is de minst
gebruikte graansoort van de 4, maar het geeft het bier een volle smaak. Hoop
dat het niet veel regent tijdens deze herfst, maar de Bokbieren maken het wel
weer goed, hieronder een link en een filmpje.
Reacties
Een reactie posten