1ste Bier Verhaal van Oktober: Jopen 4 Granen Bokbier - Nederland

Jopen 4 Granen Bokbier
Dit wordt het 15de verhaal op Rico's Bier Verhaaltjes en daarvoor waren er al 85 Bier Tips op Hyves. Dus dat maakt samen 100 Bier Tips en Verhaaltjes bij elkaar en begin ik gewoon weer opnieuw met de eerste Bier Tip op Hyves, Jopen 4 Granen Bokbier en langer dan de 2 regels toentertijd. In oktober 2007 schreef ik:  “Omdat ik van speciaal bier houd, en nu de herfst bezig kan ik jullie Jopen 4 granen bokbier aanbevelen. Niet zo als de bekende grote merken heel erg zoet maar iets zachter en een caramel smaak”. Met trouwens  een klein plaatje, die terug vond.


Nou dat is en wordt nu al meer en trouwens het Bokbier seizoen is begonnen. De grote brouwers beginnen met de verkoop op 1 oktober, al zouden diverse bier verenigingen het graag de verkoop starten op 21 september. Maar zoals zoveel dingen in dit land is hier ook weer geen eenduidig beleid. 2007 werden alle bieren van Jopen in België bij de Proefbrouwerij gebrouwen, anno 2012 hebben ze een eigen brouwerij in een omgebouwde kerk in Haarlem.


Dit is tevens een combinatie van restaurant, grand café en brouwerij waar men de meeste Jopen bieren kan ervaren en de brouwerij in werking zien. En bij Jopen gebruiken ze graag historische granen in hun bier en dat is bij hun Bokbier niet anders.  De granen die worden gebruikt in dit bier zijn haver, gerst, tarwe en rogge en geven het bier een subtiel lichte gebrand bittere smaak met wat fruitige tonen. Het is roodbruin van kleur en is 6,5% zwaar ideaal voor de herfst met zijn mindere kant.
 Ik zal in het kort de 4 granen beschrijven om te beginnen met haver. Omdat het nogal veel vet bevat wordt het tegenwoordig niet vaak gebruikt, wat op zich niet bevorderlijk is voor de schuimkraag. Een andere eigenschap van haver is dat het bier droger smaakt.Gerst is het belangrijkste graansoort dat voor bier wordt gebruikt en het liefst tweerijige zomergerst omdat een zachte en mildere korrel geeft dan de winter versie.


Tarwe wordt voornamelijk gebruikt voor Witbier een geeft het bier een stevige schuimkraag en maakt het bier troebel.


 Als laatste graansoort rogge en dit is de minst gebruikte graansoort van de 4, maar het geeft het bier een volle smaak. Hoop dat het niet veel regent tijdens deze herfst, maar de Bokbieren maken het wel weer goed, hieronder een link en een filmpje.


Reacties

Populaire posts