2de Bier Verhaal van Oktober: Saint-Feuillien Triple - België

Saint-Feuillien Triple


Bijna elk bier wordt wel in flessen verkocht, deze brouwerij vult flessen af van wel 9 liter en minder. De brouwerij genaamd Saint-Feuillien of brouwerij Friart, ze zijn er zelf ook niet over uit, uit het plaatsje Le Rœulx uit de provincie Henegouwen bestaat al sinds 1873. De namen van de brouwerij verwijzen naar de Ierse monnik Feuillien die in de buurt rond 655 kwam prediken aan de heidenen. Maar zoals vele monniken in die tijd, werd hij vermoordt en werd later heilig verklaard.


En de naam Friart komt van de familie die al sinds 1873 de scepter over de brouwerij zwaait. Ze maken tegenwoordig abdijbieren (Blonde, Brune en Triple), een kerstbier, een saison, een Duvel-achtig bier de Grand Cru en de Grisette serie van fruitbieren. De bieren en vooral de Tripel worden afgevuld in 7 verschillende flessen, de verschillen gelden voor de inhoud.


De flessen van 25 cl, 33 cl, 75cl en de flessen met meer inhoud deze 3 hebben namen. 1,5 ltr fles heet de Magnum of een dubbele wijnfles. 3 ltr fles heet de Jéroboam en vernoemd naar een koning uit de Bijbel, deze liet Israel vervallen tot zonde. 6 ltr fles heet de Methusalem  ook een figuur uit de Bijbel die heel erg oud werd zo’n 969 jaar.


Als laatste de 9 ltr fles genaamd de Salmanazar vernoemd naar een oorlogzuchtige Assyrische koning die 3250 geleden leefde. Deze flessennamen komen uit de Champagnesector, en in die flessen kan dus ook een goed bier. Als je geïnteresseerd in zo’n fles van 9 ltr dan kosten ze ongeveer 100 € en dan komt er nog statiegeld bij, oftewel leuk om te krijgen.


Nu waar het allemaal om draait het bier, de Saint-Feuillien Triple. Dit is bier is 8,5% zwaar en heeft een licht troebel gouden kleur. De smaak is wat bitter met tonen van citrusvruchten, en niet zo zoet als de meeste Tripels.


Hier volgt de link en een filmpje.

 
Reacties

Populaire posts