Bier+Randzaken = Baltika 9 Krepkoe (Strong)/ Балтика 9 Крепкое - Rusland

Baltika 9 
Krepkoe/
Балтика
9 Крепкое


Als we over Carlsberg schrijven dan kan Rusland niet achterblijven en ga ik van elke Baltika brouwerij minstens één biertje behandelen, maar eerst wat geschiedenis. Het begon allemaal in 1978 toen er veel brouwerijen opengingen in de toenmalige Soviet-Unie en allemaal gepland door het regime. Men bouwde een brouwerij met behulp of dwang van het toenmalige Tsjechoslowakije. In het toenmalige Leningrad wat nu Sint-Petersburg werd brouwerij Lenpivo in 1978 dus in bedrijf gesteld. Het sukkelde de jaren 80 in totdat in 1990 een einde kwam aan het communisme werd het staatsbedrijf in 1992 geprivatiseerd. Carlsberg nam een aandeel van 50% en richtte hiervoor een bedrijf op met de naam Baltic Beverages Holding of afgekort BHH voor alle activiteiten in de voormalige Soviet-Unie. 


De brouwerij ging Baltika heten want Baltika heeft met de Oostzee te maken en Sint-Petersburg ligt eraan. In 2006 werden er 3 brouwerijen overgenomen en in 2008 nam Carlsberg de rest van de aandelen over. Er zijn 8 Baltika brouwerijen in het immense Rusland en ze hebben er ook eentje in Azerbaijan, maar die hebben jullie nog tegoed. Elke vestiging heeft zijn eigen bier en ook een stukje geschiedenis. De steden op de kaart zijn onderstreept om een idee te geven waar ze bevinden en laten we beginnen bij de verste van allemaal.Chabarovsk/Хабаровск is te vinden in het Verre Oosten van Rusland en ligt vlakbij de Chinese grens en 800 km. ten noorden van Vladivostok/Владивосто́к. De brouwerij werd gebouwd in 13 maanden en ging open in 2003 en is de meest milieuvriendelijke brouwerij van het land. Speciaal voor deze Russische uithoek hebben ze het merk DV/ДВ gecreëerd. De korte naam van het merk is een afkorting voor дальний восток wat "Verre Oosten" betekent. DV Klassicheskoe/ДВ Классическое is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is heel licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en iets van citrus.Novosibirsk/Новосибирск ligt 4900 ten westen van Chabarovsk/Хабаровск, is de derde stad van Rusland en ligt in het federale district Siberië. De brouwerij werd geopend in 2008 en ook hier staat het milieu hoog in het vaandel. Dat mag ook wel met zo'n vervuilende industriestad als Novosibirsk/Новосибирск. Sibirskiy Bochonok/Сибирский бочонок is het merk speciaal voor Siberië en het betekent "Siberisch vat" en dat ze je op het etiket. 
Sibirskiy Bochonok Klassicheskoe/Сибирский бочонок Классическое is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is licht droog bitter met wat tonen van karamel en geroosterd brood.Samara/Самара ligt zo'n 2438 km. van Novosibirsk/Новосибирск en in deze stad worden de Sojoez-raketten vervaardigd die vervolgens astronauten/kosmonauten de ruimte inschiet vanuit Kazachstan. Brouwerij Samara is geopend in 2003 en dit bedrijf hebben ze in 14 maanden gebouwd. Het merk is goed verkrijgbaar in het federale district Wolga en de naam is hetzelfde als de stad. Samara Klassichiskoe/Самара Классическое is ook een Lager met de heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,7%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en naar het schijnt op het neutrale af.Rostov aan de Don/Ростов-на-Дону ligt 1283 km. zuidwestelijk van Samara/Самара zo'n 45 km. van de Zwarte Zee. De winters hier zijn mild en de zomers lang en warm een klimaat wat men niet gauw verwacht bij Rusland. Deze brouwerij bestaat sinds 1874 en toen heette het Южная Бавария wat "Zuid-Beieren" betekent en in 1974 werd de boel opgefrist en ging het Южная Заря 1974 heten en dat betekent "Zuidelijke Dageraad 1974". In 1997 kwam de boel in handen van Baltika of BHH, in ieder geval wederom een modernisering. Er werd een merk gecreëerd die naar de rivier Don/Дон is vernoemd. Don Svetloe/Дон Светлое is een helder goudkleurige Lager met een bescheiden alcoholpercentage van 4%. De smaak is heel licht zoetig met een verwaarloosbaar bitter, met ongelooflijke lichte tonen van zoete maïs.Voronezj/Воронеж ligt 566 km. noordelijker en 12 km. van de eerder genoemde rivier Don. De stad ligt zelf aan een rivier die ook Voronezj heet en die stroomt in de Don. De stad zelf is nog niet ontdekt door de toerist maar is de moeite waard om alleen al de barokke en classicistische architectuur, ook de stalinistische gebouwen hebben wat. De brouwerij bestaat sinds 1936 maar het stokte tijdens de Tweede Wereldoorlog en er werden Molotov-cocktails geproduceerd in plaats van bier. Hier werd het Soviet biermerk Zhigulevskoe gebrouwen wat in die tijd elke Soviet brouwerij moest brouwen, wat nu ook nog gebeurt. Voronezhskoe Zhigulevskoe/Воронежское Жигулевское is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4%. De smaak is zeer licht droog met waarneembare tonen van karamel en limoen.Toela/Тула ligt noordelijker en de afstand is 354 km. en Moskou ligt voor Russische begrippen dichtbij op "maar" 181 km. Toela is een echte Russische zware industriestad waar ijzer en staal aan te pas komt, vooral de wapenindustrie is er belangrijk. De brouwerij bestaat sinds 1974 en kwam in 1997 in handen van BHH. Ze brouwen sinds 2000 het merk Arsenalnoe/Арсенальное en heeft te maken met de Toela Wapen Fabriek die door Peter de Grote in 1712 is gesticht en de naam was tot 1917 ook bekend als Toela Arsenaal. 
Arsenalnoe Krepkoe/Арсенальное Крепкое is een Imperial Pilsener en die bierstijl heeft een hoog alcoholpercentage, deze is 7% zwaar. De kleur is helder goud, de smaak is erg zoet met tonen van karamel, zoete maïs en appel gedrenkt in alcohol.Jaroslavl/Ярославль ligt 454 km. noordelijker van Toela/Тула en halverwege ligt Moskou. De stad ligt aan de rivier de Wolga en het centrum staat op de UNESCO lijst en buiten het centrum de nodige Russische industrie. De brouwerij werd in 1974 opgericht als Yarpivo en was één van de drie werd overgenomen door BHH in 2006. Het merk Yarpivo is er nog steeds en de beer op het etiket heeft met de stad te maken. De stad werd gesticht door Jaroslav I de Wijze die rond 1010 de stad stichtte nadat hij een berin doodde. Yarpivo Krepkoe/Ярпиво Крепкое is een Imperial Pilsener en deze in 7,2% en ook de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zeer zoet met wat branderigheid door de alcohol, het heeft tonen van karamel, groene appel en zoete maïs.Sint Petersburg/Санкт-Петербу́рг ligt 848 km. westelijk van Jaroslavl/Ярославль en het eindpunt van de Baltika reis door de Russische Federatie. Deze miljoenenstad is gesticht door tsaar Peter de Grote en met zijn grachten lijkt het op Amsterdam waar hij op bzoek is geweest om ideeën op te doen om Rusland te moderniseren. Tegenwoordig een toeristische trekpleister van jewelste waar men niet vlug zal vervelen. Ik heb al eens eerder over bier van Baltika gehad en zijn te vinden als je bij de zoekbalk Baltika intyp. Baltika bieren zijn makkelijk te herkennen door de nummers op het etiket. Al lijkt het erop hoe hoger dat nummer, hoe hoger het alcoholpercentage maar dat is niet het geval. Voor veel van bieren geldt dat en zeker voor Baltika 9 Krepkoe/Балтика 9 Крепкое, men kan ook het tegenkomen als Extra of Extra Lager. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 8% en is ook een Imperial Pilsener. De kleur is helder goud/oranje en de smaak is behoorlijk zoet met een licht bittertje. Het heeft tonen van karamel, fruit, zoete maïs en een beetje branderige alcohol.


Zo dat was Carlsberg in Rusland een markt waar ze goed verdienen, volgt nog de link in het Russisch en een filmpje.


Reacties

Populaire posts