Bier+Randzaken = Caracole Troublette - België

Caracole
Troublette


Zo het is weer eens tijd voor een rondje Witbieren en dit keer niet 1 Belgische Provincie maar 3, het zijn Waalse provincies namelijk Namen, Luik en Waals-Brabant. Deze provincies hebben niet veel brouwerijen en met Witbier wordt nog minder gebrouwen, maar samen heb ik er negen gevonden. 
Namen of in het Frans Namur heeft er ongeveer 13 brouwerijen en heb er 2 met Witbier. 
Luik of in het Frans Liège heeft er ongeveer 16 en ik heb er 3 met Witbier. 
Waals-Brabant of in het Frans Brabant wallon heeft er ongeveer 13 en ik er 3 met Witbier.
Het Belgische witbier wordt gebrouwen van ongemoute tarwe en waaraan allerlei ingrediënten worden toegevoegd. De bekendste ingrediënten zijn bijvoorbeeld koriander en sinaasappelschillen. De smaak is vaak zoetzurig en wat kruidig, maar het geheel is meestal weinig bitter, plus ze zijn altijd ondergistend. We beginnen met Namen.



Brouwerij Caracole (1990) ligt in het dorpje Falmignoul wat bij de gemeente Dinant hoort. Ze begonnen in de stad Namen want de brouwerij is vernoemd naar de bijnaam van de Namenaars, namelijk trage slak. In 1992 gingen ze kijken voor een oude filterkuip die te groot bleek, maar het pand waar het stond was te koop en zodoende zitten ze in Falmignoul. Ik begin gelijk met de titel van het verhaal. Caracole Troublette komt in twee versies de gewone die ik ga behandelen en een Troublette Bio die waarschijnlijk hetzelfde smaakt. Het heeft een alcoholpercentage van 5,6% en de kleur is troebel geel wat in dit verhaal een terugkerend thema gaat worden, de biernaam zegt ook wel. De smaak is mild zoet bitter en ook wel verfrissend friszuur met tonen van citroen, koriander en een klein beetje karamel.
http://www.brasseriecaracole.be/ https://www.facebook.com/BrasserieCaracole/



Brouwerij De La Lesse (2011) is te vinden in het dorp Éprave wat een onderdeel is van de gemeente Rochefort. Begonnen als brouwerijhuurder om bieren elders te brouwen tot ze in 2017 een leegstaande brouwerij kochten en weer bedrijf brachten. De brouwerij is vernoemd naar de rivier Lesse die wat verderop ligt waar men fijn op kan kanoën. Wel loopt de rivier Lomme langs het dorp en ik denk dat Lesse wat meer bekend is. Marie Blanche is een veel voorkomende naam in de regio. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel geel. De smaak is verfrissend friszuur en wat zoetig met tonen van citroen en koriander.  
http://www.brasseriedelalesse.be/ 




Brouwerij La Botteresse (1996) is de eerste uit Luik en komt uit het dorp Sur-les-Bois wat bij de gemeente Saint-Georges-sur-Meuse. Eerst heette de brouwerij Bruyères en zaten ze in Jupille-sur-Meuse, jawel hier komt ook Jupiler vandaan. In 2005 verhuisde ze naar waar ze nu zitten en werd de brouwerij naar het merk vernoemd. Botteresse betekent zoiets als "allesdrager rek" en die je op het etiket gedragen door de dame, getekend door striptekenaar François Walthéry bekend van de strip Natasja. La Botteresse Blanche heeft een alcoholpercentage van 6,2% en de kleur is troebel donker geel. De smaak is een beetje droog bitter met tonen van sinaasappel, citroen, koriander en wat karamel.
https://www.labotteresse.be/ https://www.facebook.com/Brasserie-La-Botteresse-de-Sur-les-Bois-56125027513/






Brouwerij Grain d'Orge (2002) is te vinden in het plaatsje Hombourg wat in de gemeente Plombières ligt en deze gemeente heeft ook een Duitse naam namelijk Blieberg. De plaats ligt vlakbij het Drielandenpunt en op de grens van het Nederlandse, het Duitse en het Franse cultuurgebied. De brouwerijnaam betekent "gerst van graan" en brouwt een reeks diverse bieren dat ik in de toekomst eens dieper in deze brouwerij duik. Maar het witbier komt dan nu aan bod heet Canaille, wat Frans is voor schurk al haal ik dat niet uit de afbeelding. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is troebel geel. De smaak is zoetig maar ook friszuur met tonen van sinaasappel en koriander. 
http://brasserie.grain-dorge.com/ https://www.facebook.com/brasseriegraindorgehombourg/



Brouwerij de Bellevaux (2006) komt uit een dorp met dezelfde naam en hoort bij de gemeente Malmedy wat hoort bij de Oostkantons, hier wordt vooral Duits gesproken behalve in deze gemeente. De brouwerij heeft een Nederlands tintje want de oprichters het echtpaar Carla en Wil Schuwer, maar de bieren zijn lekker Belgisch en wel met een Waals uiterlijk. Bellevaux Blanche heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is troebel geel. De smaak is zoet bitter van smaak met tonen van grapefruit en koriander. 
https://www.brasseriedebellevaux.be/ https://www.facebook.com/BrasserieDeBellevaux/



Brouwerij Le Goupil (2018) komt uit het dorp Rosières wat bij de gemeente Rixensart onder de rook van Brussel. Dit is de eerste brouwerij uit Waals-Brabant met een Witbier. De naam de brouwerij betekent "de vos" en heeft te maken met het middeleeuwse epische fabelverhaal Reinaart de vos plus de eigenaar heet Luc De Vos. De antropomorfische personages sieren de biernamen en etiketten, dieren die handelen en spreken als mensen. Le Goupil Dame Hersent heet in het Nederlands Hersinde de wolvin. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is troebel geel. De smaak is zacht bitter met een fijne friszuurheid en heeft tonen van sinaasappel, citroen en koriander.
https://brasserie-legoupil.be/ https://www.facebook.com/brasserielegoupil/



Brouwerij Belgo Sapiens (2015) ligt in de stad Nijvel en dat heet in het Frans Nivelles. De brouwerijnaam is als ik het goed vertaal dan krijgt men "wijze Belg" en die betekenis ontgaat me. Ook het konijn op het etiket ontgaat me, maar ze staan wel op kwaliteit leveren. De biernaam betekent "de witte van Thines" en Thines is een dorpje wat bij Nijvel hoort. Belgo Sapiens Blanche de Thines heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is zeer troebel geel. De smaak is licht zoet bitter met tonen van sinaasappel, banaan en koriander. 
http://belgosapiens.be/ https://www.facebook.com/belgosapiens/



Brouwerij Lefebvre (1876) ligt in het dorp Quenast wat bij de gemeente Rebecq hoort en is de oudste in het rijtje. De familiebrouwerij waar de 5de en 6de generatie aan het roer staan en het bedrijf brouwt een scala aan bieren. Ik heb wel vaker over deze brouwerij gehad met bieren zoals Moeder Overste, Newton maar ze ook bekend om de merken Floreffe, Hopus, Saison 1900 en Barbãr. Lefebvre Blanche de Bruxelles is dit keer aan de beurt en die andere komen echt wel keer langs. Wie Blanche de Francorchamps, Floreffe Wit, Mediterranea, ’t Geheim van de Smit, Manneken Pils, L’Alsacienne Blanche de l’Eté en Blanche de Quenast tegenkomt moet ik waarschuwen, ze zijn allemaal Blanche de Bruxelles in vermomming. Het heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is klassiek troebel geel. De smaak is friszuur met tonen van citroen, wat sinaasappel en koriander.
https://www.brasserielefebvre.be/ https://www.facebook.com/brasserielefebvre


Keuze genoeg uit deze drie Waalse provincies die dorst willen lessen in de zomer.


Reacties

Populaire posts