Bier+Randzaken = Widmer Brothers Hefe - Verenigde Staten / Oregon

Widmer Brothers Hefe


In de bierverhalen over elke Amerikaanse staat had ik het bij Oregon erover om de grootste stad van die staat een apart verhaal te doen, nou na meer dan 3 jaar is de hoogste tijd voor Portland en de link naar dat verhaal. http://bierverhaaltjes.blogspot.com/2016/11/3de-bier-verhaal-van-november-rogue.html Portland heeft een bevolking van ongeveer 580 duizend inwoners en als we de voorsteden erbij optellen komen we op ongeveer 650 duizend. Portland is een van de meest milieuvriendelijke steden ter wereld en dat komt door dat er veel wordt gewandeld, de vele fietsers, restaurants die direct bij de boer kopen, het uitgebreide on-Amerikaanse openbaar vervoer-opties en meer dan 4000 hectare aan openbare parken.



Portland heeft vele bijnamen en de officiële is wel "Rose City" wegens de vele rozen die er gekweekt worden. Het klimaat is ideaal van Portland om deze plant te kweken. "Stumptown" is een aparte aangezien het milieuvriendelijke karakter nu stamt uit de tijd zo rond 1850 dat Portland snel groeide, daarvoor vele bomen sneuvelde en de vele boomstronken lang zichtbaar bleven. "Rip City" heeft meer te maken met het NBA team Portland Trail Blazers dat in 1971 tijdens hun (beroerde) eerste seizoen een onmogelijke geacht schot van ver tegen de oppermachtige Los Angeles Lakers scoorden. De omroeper schreeuwde "Rip City Baby" uit zonder te weten wat hij bedoelde en de term bleef hangen. Maar de beste is wel "Beervana" omdat de stad voordat bier "cool" werd al voor 2012 zo'n 14 brouwerijen had. Dat was toen het wereldrecord maar inmiddels is Portland flink ingehaald door Chicago (167), Denver (153), San Diego (150), Los Angeles (146), New York (141) en Philadelphia (133). Tussen haakjes staat het aantal brouwerijen en daar worden ook de voorsteden meegerekend en Portland heeft er 139 maar en ik heb er 69 gevonden binnen de stadsgrenzen. Dat wil zeggen het kunnen er meer zijn en op de kaart is elke blauwe teken een brouwerij.


Het begon in 1984 met brouwerij BridgePort en was zo'n 35 jaar de grootste van de stad maar sloot in 2019 de deuren omdat de rek eruit was en teveel brouwerijen bij zijn gekomen. Brouwerij Widmer Brothers werd later in 1984 opgericht en kwam voor een gedeelte in 2012 in handen van AB Inbev. Ook sloten ze in 2019 plotseling de brewpub om dezelfde reden als BridgePort, maar de brouwerij bleef wel open. Cafe McMenamins begon een brewpub in 1985 en heeft nu 24 brewpubs in Oregon en de staat Washington. 8 jaar kwam brouwerij Hair of the Dog erbij en zijn bekend om hun zware en oude bierstijlen. In de jaren 90 kwamen deze 3 brouwerijen erbij, Old Market, Lucky Labrador en Cascade. 
Het eerste decennium was goed voor drie brouwerijen, Laurelwood, Hopworks Urban, Upright en 2009 opende brouwerij Rogue Ales een filiaal die zelf mag brouwen wat ze willen. Het tweede decennium kwamen er hoop brouwerijen bij en dit zijn ze Columbia River, Migration, Natian, Base Camp, Occidental, Fire on the Mountain, Gigantic, Ground Breaker, Kells, Old Mill Brew Wërks, Old Town, Pints, Sasquats, 13 Virtues, Awesome Ales, 
Ecliptic, Omission, Portland U-Brew, Baerlic, Bethany, Binary, Ex Novo, Stormbreaker, Back Pedal, Culmination, Gateway, Leikam, Montavilla, Rosenstadt, Royale, Scout, Splash, 
Zoiglhaus, Brewed by Gnomes, 
Great Notion, Grixsen, Labrewtory, Ruse, 
TrainWreck, Tuebor, Wayfinder Beer, Brewery 26, Funhouse, Level Beer, Moonshrimp, Pono, Aletruism, Ascendant, MadCow, Second Profession, Von Ebert
West Coast Grocery, Whiskeyback, 13th Moon, Assembly, Away Days, Labyrinth Forge, Tresholt en Vanport.


De meeste zijn een brewpub en kunnen ook zo weer verdwijnen of er komen nieuwe bij. Wat ook opvalt dat er geen een bijna een zelfde naam heeft voor zijn brouwerij op de paar na die met "old" beginnen. Maar het is leuk voor de bierproever al die keuze maar niet erg gezond voor degene die er van moet leven. In ieder geval 6 bieren uit Portland die misschien nog wel over een paar jaar bestaan. 


Brouwerij Widmer Brothers (1984) opgericht door de gebroeders Kurt en Rob en zijn met recht pioniers op craftbier gebied. Wat is fijner om van je hobby een goed lopend bedrijf te maken, vooral als het bier is. Ze waren trouwens de eerste in Amerika met een Hefeweizen en dat was wat in 1984 met al die "saaie" Lagers. Widmer Hefe is sinds een paar jaar de naam want heel lang heette het Widmer Hefeweizen. Het heeft een alcoholpercentage van 4,9% en de kleur is troebel geel. De smaak start zoet bitter en eindigt droog en heeft tonen van citrus, beetje banaan en ook wat karamel.
https://www.widmerbrothers.com/



Brouwerij Hair of the Dog (1993) is een kleine brouwerij met een grote schare groep fans die van de oude en nieuwe bierstijlen houden. Ook gooien ze hun brouwsel voor extra rijping op vat zodat de smaak evolueert. Oprichter Alan Sprints noemt zijn bieren naar personen die hem inspireren en ook een paar naar honden. Doggie Claws is een Gerstewijn met een alcoholpercentage 11,5% en de kleur is troebel roodbruin en bedoeld voor de decemberdagen. De smaak is heftig zoet bitter met tonen van citrus, kruiden, den, pruim, drop en honing.



Brouwerij Cascade (1998) is een Amerikaanse pionier van zure bieren al begonnen ze met traditionele makkelijke drinkbare bierstijlen. Daar waren ze gauw klaar mee want iedereen deed dat, dan maar over op bieren die zuur zijn. Ook mengen ze diverse jaargangen met elkaar en laten ze bieren rijpen op diverse soorten (gebruikte) vaten. Cascade Apricot Ale is zo'n zuur bier in de bierstijl Wild Ale die elk jaar anders smaakt en de laatste editie was 7,3% zwaar. De kleur is troebel oranje, de smaak is wrang zuur en heeft tonen van abrikozen en eikenhout.



Brouwerij Occidental (2011) en de naam betekent "westelijk" en Portland is dat wel maar de bierstijlen zijn "oostelijk" en wel uit Duitland. Dat is het doel van de gebroeders Engels dat er genoeg hoppige IPA's in Portland zijn. Occidental Kölsch is hun versie van de ondergistende tegenhanger van Pilsener die ontstaan is in Keulen. Trouwens Kölsch mag alleen Keulen zo worden genoemd, behalve buiten Europa gebeurt dat niet. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage 4,5%. De smaak is droog bitter met tonen van fruitigheid.



Brouwerij Gigantic (2012) en hun benadering van bierbrouwen is dat de bieren "enorm" moeten zijn en "geweldig" moeten smaken. In ieder geval zijn de etiketten "indrukwekkend" en maken de "verwachtingen" waar. Gigantic Ginormous heeft op het etiket een manga-achtige robot staan. Deze Double IPA of ook Imperial IPA genoemd smaakt telkens om de 8 weken een beetje anders en de afbeelding is ook elke keer anders. Elke keer gebruiken ze een andere hop maar het alcoholpercentage is altijd 8,8% en de kleur is helder oranje. Over het algemeen smaakt het bier heftig zoet bitter met tonen van citrusvruchten, tropische vruchten, karamel en den.


 
Brouwerij Baerlic (2014) is een oud-Engels woord "van gerst" en de brouwers vinden dat niet alles moeilijk hoeft te zijn om iets simpels en goed te zijn. Dat moet wel in een bierstad als Portland met al zijn brouwerijen en bieren, dat iets simpels kan opvallen. In ieder geval ze brouwen vele bierstijlen en variaties erop. Nou dat die brouwerijen in Portland de suffe Amerikaanse Lager proberen te ontlopen zijn er een paar die er toch brouwen, maar dan wel met een twist. Baerlic Dad Beer is een Lager in Amerikaanse stijl die rond 1880 gangbaar was, dus smaakvoller. Deze helder goudkleurige heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van zoete maïs en citrus.


Zo en dat was Portland, Oregon en zoals jullie hebben gemerkt voer genoeg voor vele bierverhalen. Dan nog een filmpje over Beervana.



Reacties

Populaire posts