Bier+Randzaken = Abbotsford Invalid Stout - Australië

Abbotsford 
Invalid Stout


Een hele tijd geleden heb ik dit bier met een curieuze naam op, bier voor invalide's? Straks er meer over. Maar eerst Melbourne en de liefde voor bier, van een Australische zomer ga je sowieso van bier houden. Bier brouwen was in de vroege 19de eeuw bijna onmogelijk maar het was kleinschalig, rum was het wat de klok sloeg. Maar sinds 1924 lukte het commercieel wel op het eiland Tasmanië met het gematigde klimaat daar lukte het wel, wat ideaal is voor bierbrouwen. In Melbourne ging het lukken vanaf 1838 maar het water aldaar was van twijfelachtige kwaliteit van tijd tot tijd, dus rum bleef veiliger. Brouwerijen in Melbourne ontstonden eind 19de eeuw zoals Carlton, Victoria, Foster's, Melbourne, Shamrock, Castlemaine en McCracken. Paar van die fuseerden trouwens in 1907 om verder te gaan als Carlton & United, wat nu de grootste brouwerij van Australië is en AB-Inbev is de eigenaar. 



Maar even terug naar 1884 toen kwam de Belgische chemicus Auguste de Bavay zijn geluk beproeven in Melbourne. Hij was in 1873 afgestudeerd als landmeter aan de universiteit van Namen, leerde verder voor chemicus bij Louis Pasteur en vond werk als brouwer. In 1870 vertrok hij naar Ceylon (het huidige Sri Lanka) om te werken op een plantage als manager. Dus in 1884 ging hij werken bij brouwerij Victoria en was de eerste in Australië hoe biergist werkte. Hij kweekte een giststam voor de brouwerij die de kwaliteit significant verbeterden. Ook kwam hij in 1889 erachter dat de watervoorziening van Melbourne behoorlijk slecht was, want door verkeerde leidingen waar de tyfusbacterie sluimerde. In die tijd brak er weleens een tyfusepidemie uit. Vanaf 1894 ging hij voor andere brouwerij werken zoals Foster's, Swan uit Perth, Cascade uit Hobart en tenslotte voor Carlton & United. Ook ging hij nog in de wijnbouw en mijnbouw en werd geridderd voor zijn verdienste en verdiend een standbeeld die er nog niet is. 



Nou het water "gezond" was kwam brouwerij Melbourne gevestigd in de wijk Abbotsford in 1904 met een bier die "heilzaam" was. Abbotsford Stout was dat bier en om de "medicinale" redenen later in 1909 het woord Invalid werd toegevoegd. Invalid is Engels voor invalide maar het betekent ook ziek. Het beste antwoord is wel deze: een persoon die zwak of gehandicapt is gemaakt door ziekte of letsel. Dus is in het Engels ben je al invalide met een simpel griepje. Dokters schreven in het begin van de 20ste eeuw een Stout voor omdat ze dachten dat er ijzer in het bier zat, sterker men kreeg dit in het ziekenhuis bij het bed. Alleen de medici uit die tijd hadden het mis want in bier zit geen ijzer. Wel mineralen als magnesium, kalium, natrium, calcium en silicium. En de vitamines die er in zitten zijn B2, B3, B6, B11 en B12. Wat die allemaal doen is verhaal voor een andere keer, maar deze website legt het een beetje uit. https://newscientist.nl/blogs/hoe-gezond-is-bier-vier-ontnuchterende-feiten/


In ieder geval wat ik er uit begrijp hou het drinken van bier beperkt door de week. Verder met het bier en de oorspronkelijke brouwerij Melbourne kwam ook in handen van brouwerij Carlton & United. Merken Melbourne Bitter en Abbotsford Invalid Stout bleven in productie en zijn nog steeds erg geliefd in de deelstaat Victoria waar Melbourne de hoofdstad van is. Ook zijn de etiketten al die jaren nauwelijks veranderd van beide bieren en ook de misleidende curieuze naam van Abbotsford Invalid Stout is ook nooit aangepast. In menig ander land zal dat wel gebeurt zijn, maar in Australië zijn ze nogal ontspannen en ongedwongen.



In Engeland mag de benaming Milk Stout niet meer omdat het de suggestie geeft dat er melk in het bier zit, wel zit er lactose in. In Duitsland mag de benaming Diätbier niet meer, deze bieren waren bedoeld voor diabetici en gaf de suggestie het gezond voor ze zijn. Zo zijn er meerdere voorbeelden die uiteindelijk wel een bierverhaal kunnen krijgen of hebben gehad.



Abbotsford Invalid Stout is dus een Stout en eigenlijk is het best een zeldzaam verschijnsel bij de grotere Australische brouwerijen. Het zijn toch de Lagers die de toon zetten, maar de craftbrouwers in Australië brouwen wel Stouts. Deze Stout heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur van het bier is pikzwart. De smaak van het bier is droog bitter maar het ook wel zijn zoete momenten. Het heeft tonen van geroosterd mout, karamel, gedroogd fruit en ook wat chocolade en koffie. Let op het geneest niet maar met genoeg bieren zal je wel wat vergeten.



Ik plaats wel de link van de brouwerij maar info over Abbotsford Invalid Stout  is waardeloos, maar wel een filmpje.







Reacties

Populaire posts