Bier+Randzaken = Cantillon Saint Lamvinus - België

 Cantillon 

Saint Lamvinus



Fruit-Lambiek is een wijze om een nogal ontoegankelijke bierstijl drinkbaar te maken. Om te beginnen is de Lambiek waarschijnlijk de oudste bierstijl en de brouwmethode is spontane gisting oftewel men laat wilde gisten hun werk doen. Het bier wordt gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop, in “open” eikenhouten waar de wilde gisten vrij spel hebben. Het resultaat smaakt elk jaar anders en niet zoals bij boven- en ondergistende bieren waar de gist is getemd en het bier altijd hetzelfde smaakt. Je kan zo'n Lambiek drie jaar laten rijpen en vervolgens mengen met een Lambiek van één jaar oud, dan krijg je een Geuze. Maar voor een Fruit-Lambiek gaat men dus voor de gehele vrucht met steel en al of alleen het sap. Voor dit verhaal ga ik voor de geniale en complexe brouwsel van brouwerij Cantillon, je kan op link klikken voor een eerder verhaal. Link naar bierverhaal Cantillon


Brouwerij Cantillon bestaat sinds 1900 en is te vinden in Anderlecht vlakbij het station Brussel-Zuid/Bruxelles-Midi en alles wat er sinds 1900 staat word nog steeds gebruikt. Het Brussels Museum van de Geuze hoort ook bij de brouwerij en dan kan je daar al het oude maar nog goed functionerend materiaal zien. Van oktober tot april kan men de brouwerij in werking zien tijdens de bezichtiging. Na afloop kan men twee Cantillon biertjes degusteren. Laat ik vijf Fruit-Lambieken en één Groente-Lambiek (dat kan ook bier gebrouwen met sommige groente) behandelen.


Kriek 100% Lambic en zoals elke Lambiekbrouwer is er een variant met kersen wat in België krieken worden genoemd. Helder roodkleurig met een intense zure smaak waar enige zoetheid wat ruimte heeft, scherpe tonen van kersen uiteraard ook iets wat op azijn en hout. Drink het niet te oud dan gaat de fruitigheid verloren. Het alcoholpercentage is 6%.



Rosé de Gambrinus is de Framboos variant en een beetje zichzelf respecterende Lambiekbrouwer heeft een Framboise in het gamma. Het is wel met frambozen brouwen dat er altijd wat kersen bij moet anders gaan er hele oogsten framboos eraan. De man op het etiket is Cambrinus de koning van bier met een naakte vrouw op zijn schoot. In Amerika mag dit etiket niet en daar heeft ze een blauwe jurk aan. Het alcoholpercentage is 5,5% en de kleur is troebel lichtroze. De smaak is droog met een zuurtje, fijne wrange tonen van framboos en iets van citroen en hout. 



Nath is een mengeling van eenjarige en tweejarige Lambiek en dan is het geen Geuze, wel gaat er rabarber mee met het brouwproces. Ondanks dat rabarber een zure fruitige smaak heeft is het een groente maar door die fruitige kwaliteiten kan het goed in bier, in dit geval een Groente-Lambiek. De vrouw van Jean Van Roy heet Nathalie en houdt van dit bier en zodoende de naam, de etiketten komen van tekeningen van haar leerlingen van de  kleuterschool waar ze les geeft. De kleur is licht troebel geel/oranje en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is wrang met tonen van rabarber, abrikoos, citroen en eik.



Fou'Foune is de abrikozen Lambiek en bij Cantillon gebruiken ze het ras Bergeron. Deze geeft grote zoete vruchten die laat in het jaar rijp is wat handig met de brouwperiode die ze hanteren. De naam is ontleed aan de bijnaam van de abrikozenteler waar de vruchten maar schunnig refereert het ook naar het vrouwelijke geslachtsdeel, zou het door de vorm komen van de vrucht? Het heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder oranje. De smaak is aardig zoet met hier en daar wat zuurheid plus wat droogheid. Het heeft tonen van abrikoos en iets wat op anijs lijkt.



Vigneronne en dat woord betekent wijnboer en er gaan Italiaanse muskaatdruiven in het bier behalve dat je er fijne witte wijn van kan maken gaat het ook goed in een Lambiek. Druiven rijpen fijn mee voor 16 á 18 maanden en er wordt wat likeursuiker toegevoegd die zal hergisten. De brouwersster staat ook op het etiket en die hoort zes punten te hebben en geen vijf Heineken en elke andere brouwerij die vijfpuntige ster gebruiken. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel blond. De smaak is droog, wrang en zuur en het heeft tonen van kruidige groene druif, wat toefjes van vanille, witte wijnazijn, citroen en nootmuskaat.



Saint Lamvinus als het met groene druiven kan het zeker met blauwe druiven, in dit geval Merlot uit de buurt van Bordeaux. Dit is de ontbrekende schakel tussen bier en wijn bij uitstek. Sterker nog toen ze met Saint Lamvinus begonnen in 1994 werd er Lambiek naar de Bordeaux streek gestuurd om daar de druiven bij het bier te doen. Maar het werd populair en de druiven komen nu over vanuit Frankrijk. De naam is een woordspeling van Lambiek en wijn plus een heiligverklaring waar ik mee eens ben. Het bier rijpt voor 16 á 18 maanden en heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is licht troebel bordeauxrood. De smaak is wonderbaarlijk zurig, lekker wrang, fijn droog  en hier en daar wat zoetheid. Het heeft tonen van blauwe druif, iets van kers en eikenhout. 


Je moet wel houden van de complexe smaken van de bovenstaande bieren anders is dit niet iets voor jouw. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. 






Reacties

Populaire posts