Bier+Randzaken = Skopsko Svetlo Pivo/Скопско Светло Пиво - Noord-Macedonië

 Skopsko 

Svetlo Pivo/

Скопско 

Светло Пиво


Dit verhaal zou een drieluik moeten wezen over wat bier uit landen waar het Nederlands Elftal tegen mag spelen op het Europees Kampioenschap Voetbal 2020...eh...2021. Door de Covid-19 gooide alles in de war maar de verhalen over de tegenstanders Oostenrijk en Oekraïne zijn terug te lezen als je op ze klikt. Noord-Macedonië die via de constructie van de Nations League een plekje veroverden op het EK door heel Europa heen wat anders nooit zou lukken via een gewone kwalificatie. Na een hoop jaren van gezever over de naam van het land met buurland Griekenland zijn in 2018 min of meer opgelost, al blijven de Noord-Macedoniërs zichzelf Macedoniërs noemen. Maar zo konden lid worden van organisaties waar ook Griekenland lid van zoals de NAVO en de bedoeling is uiteindelijk lidmaatschap van de Europese Gemeenschap. 


Eigenlijk zijn ze meer een afsplitsing van het Bulgaarse volk die wonen in een gebied dat viel onder het historische Macedonië van Alexander de Grote. En het oude Macedonië lag maar voor een klein gedeelte in het huidige Noord-Macedonië voor de rest lag het in Griekenland. Voordat je hier hoofdpijn van krijgt kan je op deze link klikken voor een complete migraine.
Trouwens de hele Balkan zorgt bij tijd en wijle voor enig vuurwerk in de zoveel jaar.


Laten we maar het biergedeelte behandelen en een handig feit met het Heineken jaar dat het Heineken-dochter betreft in dit jaar, weliswaar wel samen met Coca-Cola. Brouwerij Skopje/Скопје uit de gelijknamige hoofdstad van Noord-Macedonië en het bedrijf werd opgericht in 1922 maar pas in 1924 werd er gebrouwen. Net na de Eerste Wereldoorlog was er veel mogelijk in het koninkrijk Joegoslavië voor investeerders, zodoende besloten twee Tsjechen een ingenieur en bankier in het brouwerij gat te springen. In het zuidelijke gedeelte van het toenmalige koninkrijk was er geen brouwerij te vinden, trouwens in het zuidoosten van Servië in de stad Niš/Ниш werd om die reden een brouwerij gesticht omdat er daar ruimte voor is.


De Tweede Wereldoorlog werd zonder kleerscheuren overleefd en erg handig dat het communistisch geworden Joegoslavië een legerbasis vol dorstige soldaten plaatste in de buurt van Skopje. De groei ging gestaag door vanaf 1945 tot de jaren 80 wat het een interessant bedrijf maakte voor een overname. Wat ook gebeurde in 1991 na de onafhankelijkheid van het nog zo genoemde Macedonië of door de Verenigde Naties F.Y.R.O.M. (Former Yugoslav republic of Macedonia) genoemd. Hoe ironisch de Griekse tak van Coca-Cola nam de brouwerij in 1991 over, als er wat te verdienen gaan principiële zaken overboord. Er werd flink gemoderniseerd en Heineken nam in 1998 ook een deel van de aandelen over om samen met Coca-Cola Noord-Macedonië van frisdrank en bier te voorzien.


Nou is het geval als je in Noord-Macedonië bent dat nooit ver van een bier van brouwerij Skopje/Скопје verwijderd bent. Zo'n 64% van de biermarkt van het Balkanland wordt gedomineerd door brouwerij Skopje/Скопје. Laat ik drie bieren van ze behandelen.


Skopsko Svetlo Pivo/Скопско Светло Пиво en voor makkelijkheid staat er ook de Macedonische schrijfwijze erbij om het bier te vinden. Dus dit is het meest gedronken bier van het land en voor de duidelijkheid het is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is licht zoet bitter en het heeft zeer lichte tonen van sinaasappel en grassig aroma. Met een beetje geluk is het bier buiten Noord-Macedonië te vinden en dan ziet het er stukken leesbaarder uit.Skopsko Temno/Скопско Темно en wat ik goed vind dat er wel altijd brouwerijen in die contreien een Dunkel brouwen, de helder donkerbruine broer van de Lager. Persoonlijk vind ik deze bierstijl wat lekkerder dan de Lagers die ze daar brouwen. Trouwens Temno/Темно betekent "donker" en dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en noten.Gorsko Svetlo Pivo/Горско Светло Пиво is er sinds 2003 en voor degene bedoeld die een bier willen met een lager alcoholpercentage en in dit geval 3,4%. Gorsko\/Горско betekent als ik goed heb begrepen "berg" en die zijn er zat in Noord-Macedonië. Trouwens Svetlo Pivo/Светло Пиво betekent "licht bier" wat met de kleur te maken heeft en niet met het alcoholpercentage. Dit helder goudkleurige bier heeft een zoet smaak met een licht bittertje plus wat tonen aan zoete maïs. 


Dit was mijn eerste Noord-Macedonische bierverhaal en misschien komen er in de toekomst er een paar bij, volgt nog de link met een keuze naar het Engels, Facebookpagina en een filmpje. Link naar brouwerij Skopje Facebookpagina naar brouwerij Skopje


Reacties

Populaire posts