Bier+Randzaken = Volfas Engelman Rinktinis - Litouwen
Volfas Engelman Rinktinis
De 1ste Culturele Hoofdstad van Europa 2022 is het Litouwse Kaunas de tweede is Esch-sur-Alzette uit Luxemburg en volgt over een paar dagen met een bierverhaal. Ook moet ik het Servische Novi Sad vermelden die was aanvankelijk vorig jaar maar met de Covid-19 ellende uitgesteld. Kaunas is de tweede stad van Litouwen na hoofdstad Vilnius en heeft 288 duizend inwoners, als we de voorsteden erbij optellen kom je op zo'n 588 duizend inwoners.
Overigens de Duitse Orde die het kasteel van Kaunas sloopte bedachten zich dat het toch wel handig dat er een nieuw kasteel kwam, deze staat er grotendeels nog. Na jaren voorspoed als onderdeel van het Pools-Litouws Gemenebest brak de ellende uit met oorlogen tegen de Russen, Zweden en Pruisen, waar de Russen in 1795 Kaunas verkregen. Door de strategische ligging aan de rand van het Russische rijk blijft Kaunas belangrijk. In 1812 viel Napoleon Rusland binnen en Kaunas was het eerste doelwit en vernielde de stad en met de terugtrekking een tweede keer.
Trouwens de Russen noemde Kaunas Kovno en na een opstand in 1863 waar voormalige delen van het Pools-Litouwse Gemenebest de tsaar zat waren. Die opstand werd neergeslagen en als vergelding werd het russificatie proces opgevoerd, in het kort iedereen moest Russisch worden. Nou als jullie wel begrijpen ging dit niet lukken en ging het Litouwse onafhankelijkheidsgevoel ondergronds wat duurde tot na de Eerste Wereldoorlog. Het Russische rijk stortte in en de communisten namen het over en Litouwen wist onafhankelijk te worden in 1919. Kaunas werd de hoofdstad want Vilnius kwam in handen van Polen en hierdoor leefde Kaunas op en dat duurde tot 1940.
Tijdens het interbellum ontwikkelde Kaunas snel op het gebied van cultuur, academisch leven, architectuur en mode. Hierdoor kreeg het de bijnaam Klein Parijs en was de levenstandaard in die tijd hetzelfde als bijvoorbeeld Zwitserland. Toen viel de Soviet-Unie in 1939 Litouwen binnen en annexeerde het. Toen viel Nazi-Duitsland in 1941 op hun beurt het land binnen waar ze als bevrijders werden onthaald wat gauw een vergissing bleek. Litouwen en Kaunas had een rijke Joodse samenleving voor eeuwen die op dag één van de Nazi bezetting snel aan het einde kwam. Van de ongeveer 210 duizend Joden overleefde maar ongeveer 15 duizend de Nazi ellende, dit zijn schrikbarende cijfers.
Daar waren de Soviets weer in 1945 en een lange tijd van communisme brak aan wat om de zoveel tijd een opstand en rel opleverde, totdat de Soviet-Unie instortte in 1990. Litouwen werd wederom onafhankelijk en oog werd gelijk gericht op het westen, Kaunas zag dat het potentie had voor toerisme en ook het culturele verleden kwam terug. De stad is rijk aan museums, men kan genieten van de architectuur en het heeft een levendig uitgaansleven. Dus kortweg men zal zich hier niet snel vervelen, op naar het biergedeelte van het verhaal.
Kaunas heeft wat kleine brouwerijtjes binnen de stadsgrenzen maar voor dit verhaal ga voor een grote brouwerij. Brouwerij Volfas Engelman bestaat sinds 1853 en is opgericht zakenman Rafailas Volfas maar zijn zoon Iseras Beras Volfas pakte het voortvarendaan. Rond 1860 was de brouwerij een van de grootste in het Baltische gebied en in hetzelfde jaar begon Ferdinandas Engelman ook een brouwerij. In 1894 nam Iseras Beras Volfas brouwerij Engelman over maar beide brouwerijen bleven apart van elkaar actief. Tijdens ging het even wat lastig en de eigenaar vluchtte naar Rusland maar kwam na de onafhankelijkheid van Litouwen terug, de brouwerij deed het daarna heel goed tot de Tweede Wereldoorlog.
Volgens communistisch gebruik werden alle bedrijven en ook de brouwerij genationaliseerd wat duurde tot de van van de Soviet-Unie. Ook kreeg het bedrijf een nieuwe naam namelijk Raudonąja pašvaiste wat "in het rode licht" betekent maar daar blijft het niet bij en in 1959 werd de naam Gamykla Nr.1 wat "Fabriek nr.1" betekent. Na de Litouwse onafhankelijkheid werd de naam Ragutis, wat de god van bier was in het Baltische gebied. In 1997 kocht het Tsjechische Plzeňský Prazdroj bekend van Pilsner Urquell de brouwerij en in 1999 nam vervolgens het Finse Olvi het over. Deze Finse brouwerij is goed aanwezig in de Baltische landen en hernoemde Ragutis naar de oude naam Volfas Engelman. Laat ik vier bieren van ze behandelen.
Balta Pinta betekent letterlijk "witte pint" en ja pint is de glasinhoud voor bier wat ongeveer een halve liter is. Het bier is een Hefeweizen wat in het Litouws Kvietnis is en beide tarwe betekent. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel geel. De smaak is een beetje zoet met tonen van citroen en een beetje banaan.
Imperial Porteris is de bierstijl die ontstaan is in het Baltische gebied van het Russische rijk en elke brouwerij in Litouwen, Letland, Estland en mindere mate Finland, Rusland, Wit-Rusland en Polen brouwt er wel één. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% met een heldere bruine kleur. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en een toefje drop.
Jubiliejinis en dat is Litouws voor "verjaardag" en dit bier werd gebrouwen ter ere van hun 160ste jubileum. De bierstijl is een Vienna, de ondergistende oranje- en/of amberkleurige bier ontstaan in Wenen en is wat ouder dan de Pilsener. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder oranje. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel met wat fruitigheid.
Reacties
Een reactie posten