Bier+Randzaken = Clausel Gezwickelten - Luxemburg

 Clausel Gezwickelten


De 2de Culturele Hoofdstad van Europa 2022 is het Luxemburgse Esch-sur-Alzette de op een na grootste stad van het groothertogdom. Ter vergelijking in Esch-sur-Alzette heeft ongeveer 35 duizend inwoners en hoofdstad Luxemburg-Stad heeft er 124 duizend, wat zo 4,1 keer meer is dan Esch-sur-Alzette. Door de grootte van het stadje is deze Culturele Hoofdstad meer een regionaal gebeuren, meerdere Luxemburgse gemeentes en ook een paar Franse doen er aan mee. 


Voor 1850 was het een boerendorp maar na ontdekking van ijzererts en de komst van de staalindustrie nam Luxemburg een enorme vlucht, wat het land economisch voorspoed bracht. Die staalindustrie is wel flink verminderd en de terreinen die overbleven zijn herontwikkeld en omgevormd tot een nieuwe stadswijk. De Universiteit van Luxemburg heeft er ook een campus op een terrein van de voormalige hoogovens en ook is er een grote concertzaal en bioscoop geopend. Dus modern wonen, leren, werken en (cultureel) recreëren in deze nieuwe wijk Belval. Maar ze hebben nog wat laten staan uit de tijd van de staalindustrie namelijk een oude hoogoven.


Dankzij die staalindustrie ziet de binnenstad er best aardig uit en is er fijne winkelstraat om te shoppen, hier en daar kan men een terecht voor een hapje en drankje. Ook genoeg mooie architectuur te zien en wat museums om te bezoeken. Net buiten de stad is er een groot park genaamd Gaalgebierg, leuk om te wandelen en er is een dierentuin op de top van de heuvel. Nou heb ik het idee dat toeristen niet verder gaan dan de hoofdstad, het noorden van Luxemburg en het goedkope tanken. Dus kan het interresant zijn om Esch-sur-Alzette eens te bezoeken.


Nou op biergebied was er van 1937 tot 2004 brouwerij Battin actief maar die werd gekocht door Brasserie Nationale, bekend van het biermerk Bofferding. Deze brouwerij werd gesloten en productie overgeheveld naar Bascharage zo'n 10 noordwest waar Brasserie Nationale te vinden is. Brouwerij Battin lag in Esch-sur-Alzette tegenover het station en die grond leverde wat geld op, zodat er nu een flatgebouw staat en niks meer van brouwerij Battin te zien is.


Ja dat figuur moet Gambrinus voorstellen of ook wel Cambrinus, Primus en Hertog Jan genoemd, de welbekende legendarische bierdrinkende bierkoning. De bieren van Battin doe ik een andere keer maar voor het bier en brouwerij moeten we de rivier Alzette afzakken richting Luxemburg-Stad. De rivier Alzette is 73 km lang en ontspringt in Frankrijk en stroomt richting de Sûre en deze 173 km lang rivier ontspringt in België richting de Moezel in Duitsland. Even een feitje terzijde aan de Sûre ligt het plaatsje Esch-sur-Sûre wat toeristischer is dan Esch-sur-Alzette. 


Om precies te zijn moeten we in de wijk Clausen zijn voor het biergedeelte van het verhaal, waar in de oude brouwerij van Mousel gebruikt wordt door een restaurant en een nieuwe brouwerij dat eruit ziet als een moderne Duitse bierhal met klein museum. De wijk Clausen is sinds de 16de eeuw een plek waar altijd brouwerijen gevestigd waren en zijn. Wie zich afvraagt wat er met Mousel is gebeurd dat na de fusie in 2000 met brouwerij Diekirch naar het stadje met dezelfde naam is gegaan, dat bedrijf heet Brasserie de Luxembourg en hoort bij AB-Inbev.



Verder met brouwerij Lëtzebuerger Stad Brauerei en bestaat sinds 2007 en de naam is Luxemburgs voor "Luxemburgse stadsbrouwerij ". Het biermerk is vernoemd naar de wijk Clausen en naar de oude brouwerij Mousel, Clau + sel = Clausel. Toen Mousel vertrok uit Clausen had Serge Libens die eigenaar was geworden van het gebouw het idee opgevat om er weer te gaan brouwen ondermeer, uit Duitsland werd Jakob Very aangetrokken als brouwmeester. De bierhal heet Big Beer Company en daar kan men terecht voor Clausel bieren en zal ze alle vijf behandelen, ik begin met de zwaarste en ga naar de lichtste en de enigste die heb mogen proeven dus daarom de titel van het verhaal.


Clausel Monk en de leeuw die op elk flesje staat draag een monnikspij wat het bier een Dubbel maakt. Ietsjes lichter dan Belgische varianten want het alcoholpercentage 6,2% tegen normaal 6,5% á 7%. De kleur is troebel amberbruin met een zoet bittere smaak en tonen van karamel en gedroogd fruit.



Clausep IPA en beetje elke brouwerij tegenwoordig heeft een India Pale Ale op het programma staan. Al is deze wel wat bescheiden met zijn 5,9% want een beetje IPA is toch wel rond de 6,5%. Helder oranje van kleur maar ondanks het wat lagere alcoholpercentage heeft een aardig droog bittere smaak, tonen van citrus, mango en wat karamel.



Clausel Black Munster is vernoemd naar een abdijkerk, ook wel munster genoemd in het Duits en in de buurt stond. Het werd grotendeels vernietigd door de Fransen in 1543, alleen een toren staat er nog. Het bier is een Dunkel met een helder bruine kleur en het alcoholpercentage is 5,5%. De smaak is licht droog bitter met tonen van geroosterd mout en karamel.



Clausel Classic is de helder goudkleurige Pilsener die waarschijnlijk het best smaakt bij de bron in Clausen, het is een kwartiertje lopen vanuit het centrum van Luxemburg-Stad heuvelafwaarts. Het alcoholpercentage is 5,2% met een licht zoet bittere smaak met lichte tonen van citroen en grassig aroma.

 


Clausel Gezwickelten en dat laatste woord is Luxemburgse voor de Duitse bierstijl Zwickelbier of ook wel Kellerbier en ook Landbier, je kan ook hier klikken voor een uitleg dat eerder had geschreven. Het ondergistende bier heeft een troebel gele kleur en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is droog bitter met een kleine extra bite, het heeft fijne tonen van zoet fruit en een grassig aroma.


Gelukkig is alles in Luxemburg dichtbij en 
Esch-sur-Alzette is maar 20 minuten rijden en het openbaar vervoer is er gratis. Volgt er nog de link en een filmpje. 












Reacties

Populaire posts