Bier+Randzaken = Bell Lager - Oeganda
Bell Lager
Guinness stond dit jaar centraal met elke maand een groot verhaal en dit is de laatste en het derde Oost-Afrikaanse land komt voorbij, Oeganda. In de jaren 80 van de 19de eeuw was het nogal onrustig in het gebied wat we nu als Oeganda kennen. Indertijd was er een koninkrijk met de naam Boeganda wat een kwart vormt van het huidige Oeganda. Door die onrusten en door onderlinge afspraken tussen Europese mogendheden lag Boeganda in de Britse invloedsfeer. Dus de Britten grepen hun kans om te "helpen" en maakte van Boeganda en flink stuk eromheen het protectoraat Oeganda. Een protectoraat is dat een land door een andere staat gedeeltelijk het gezag voert om de boel te beschermen.
In feite mocht Boeganda grotendeels hun eigen zaakjes regelen maar de rest van het protectoraat was van de Britten. Tijdens de onrusten met de Nubiërs uit het noorden wat nu Soedan is leerden de Baganda van een distillaat die de Nubiërs dronken voordat ze de strijd aangingen. Ook de Britten namen hun favoriete distillaat mee en dat was natuurlijk gin want dat was het enigste alcohol wat ze te drinken vonden. In ieder geval de Baganda associeerden sterke dranken met soldaten en oorlog en noemen het sindsdien Waragi. Hier kun je "war" is "oorlog" uithalen en "agi" is dus "gin". Laat de Ugandese tak van East African Breweries dit drankje nog steeds stoken maar thuis stoken de Ugandezen het ook.
Lokaal gebrouwen bier genaamd mbidde of mubusi, wat gemaakt is van bananen, sorgum, gierst, water en wilde gist. Dit gefermenteerde bananenbier vonden de Britten niks en bovendien het bedierf nogal snel. Bier kwam er pas na 1922 nadat Kenya Breweries hun Tusker bier kwam importeren in het protectoraat Oeganda. Kenya Breweries werd in 1935 East African Breweries na een fusie met Tanganyika Breweries, deze wilde meehelpen met een brouwerij in Oeganda. Die kwamen tot de conclusie dat het water in Luzira het best is, dit is tegenwoordig een wijk van Kampala de hoofdstad van Oeganda. Maar de brouwerij kwam in terecht in de aanpalende wijk Port Bell wat aan het immense Victoriameer gelegen is.
Uganda Breweries begon dus in 1946 maar het eerste bier werd pas in 1950 afgevuld. Brouwerij Macclesfield uit Engeland die niet meer bestaat nam een aandeel in Uganda Breweries en hielp ze een eind op weg. In 1951 kregen ze concurrentie van Nile Breweries uit de stad Jinja, inmiddels is AB-Inbev de eigenaar. In 1962 werd Oeganda onafhankelijk en al die tijd had de brouwerij een blank bestuur maar dat veranderde langzaam, vooral in de jaren 70 toen de brouwerij werd genationaliseerd.
Net zo als zoveel andere Afrikaanse landen na hun onafhankelijkheid brak er een periode van ernstige onlust uit. Generaal Idi Amin pleegde een succesvolle coup in 1971 en dat pakte niet goed uit, alles werd genationaliseerd en Aziaten werden eruit gezet. De economie stortte langzaam in een ongelukkige uitgelokte oorlog met Tanzania werd Idi Amin fataal en vluchtte in 1979 het land uit. East African Breweries had dus in die tijd niks te zeggen maar hield Uganda Breweries nauwlettend in het oog als het even kan de brouwerij terug te nemen. Maar eerst vochten de Oegandezen van 1980 tot 1986 een burgeroorlog uit om het machtsvacuüm op te vullen.
Nou als jullie dachten dat rust terugkeerde na de burgeroorlog, gingen diverse rebellengroepen nog flink te keer en het ergste duurde tot 1994 maar tot 2000 heeft Oegandese leger er nog last van gehad. De rebellengroepen zijn er nog maar allemaal de grens over gejaagd. Terug naar Uganda Breweries die hielden zich op de been door creatief om te gaan met de situatie en gingen samenwerken met concurrent Nile Breweries. Nile Breweries had beter materiaal en Uganda Breweries had meer voorraad. Vanaf 1990 mochten buitenlandse bedrijven weer zaken doen in Oeganda en Guinness besloot via Kenya Breweries wat onderdeel is van East African Breweries om iets te gaan doen in Oeganda.
Guinness kwam op de Oegandese markt in 1995 en het is er in korte tijd populair geworden. Wat ook hielp waren de geruchten dat Guinness geneeskrachtige krachten heeft die de mannelijkheid bij mannen verhoogt, wat niet waar is maar de verkoop goed doet. Inmiddels was Guinness in Diageo opgegaan en in 2000 werden ze eigenaar van East African Breweries en hebben ze 98,2% van de aandelen in Uganda Breweries. Laten we nu een vijftal bieren van ze behandelen en beginnen met een inmiddels zwartgekleurde bekende.
Guinness Foreign Export Stout en nu de Oegandese versie en net zoals de rest van Oost-Afrika is het alcoholpercentage 6,5% met uiteraard de pikzwarte kleur. De smaak is zacht droog bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, chocolade en een beetje koffie.
Ngule is gebrouwen voor het Boeganda volk dat dus in het zuidoosten van Oeganda wonen en nog steeds een koning hebben. Ngule betekent "kroon" in het Luganda de taal van Boeganda. Het bier is een Lager met een alcoholpercentage van 6% met een heldere gouden kleur. De smaak is iets te zoet met een verwaarloosbaar bitter en het heeft tonen van zoete maïs.
Dat was het Guinness jaar met veel tropische landen en volgend jaar is het de beurt aan een Noord-Amerikaanse brouwreus. Volgt nog de link en een filmpje.
Reacties
Een reactie posten