Bier+Randzaken = Simon Noël - Luxemburg

 Simon Noël


Het tweede kerst- en winterbierverhaal en deze is wat korter. De vorige ging over wat winter bieren uit de Belgische provincie Luxemburg met al zijn speciaalbieren. Nu is het de beurt aan het onafhankelijke land Luxemburg en schotel ik vier bieren voor van drie brouwerijen uit groothertogdom. De gebieden mogen beide Luxemburg heten en is Belgische deel met 4.439,73 km² een flink stuk groter dan het groothertogdom met 2.586 km². Het groothertogdom heeft ongeveer 633 duizend inwoners en de provincie in België telt er ongeveer 284 duizend. Het bruto binnenlands product van het groothertogdom is erg hoog met €98.015,29. Ook heeft Belgisch Luxemburg een bruto binnenlands product €21.800,- wat een flink stuk minder is. De vlaggen kan je hieronder zien en de wapens lijken erg op elkaar. 

groothertogdom Luxemburg
Luxemburg (provincie), de eerste is officieel en de tweede is onofficieel

Maar Luxemburg was ooit veel groter en was op zijn grootst in 1659 en de oppervlakte toen was 10.700 km². De koning van Spanje was ook de hertog van Luxemburg en na een flinke oorlog met Frankrijk verloor het 1.060 km² gebied. De Fransen wilde een wat rechtere grens en het verloren gebied was 10% van grondgebied. In 1815 na de val van Napoleon kreeg de koning van Nederland Luxemburg ter compensatie van verloren bezittingen in Pruisen en werd Luxemburg een groothertogdom. Pruisen wilde wel het stadje Bitburg en omliggend gebied om de grens wat recht te trekken. Dit was een oppervlakte van 2.280 km² oftewel 24% van het grondgebied. Koning Willem I lag niet dwars want hij had de Verenigde Nederlanden al gekregen wat al een aardige prijs was. Een derde deling volgde in 1831 nadat België onafhankelijk werd hadden ze wat nu de provincie is bezet en Nederland met hup van Pruisen wat nu het land Luxemburg is. Pas in 1839 werd dit geaccepteerd nadat Limburg werd opgedeeld in tweeën. Conclusie Luxemburg is een flink stuk kleiner geworden maar op zich een stuk rijker.


Op (kerst- en winter)biergebied is er ook een aardig verschil met België en dat was in het vorige verhaal goed duidelijk, veel diversiteit zoals de Belgen zo goed kunnen. Luxemburgse bieren lijken misschien op de Pilseners van hun oosterburen de Duitsers, zijn ze meer beïnvloed door de Fransen met hun bieren. In ieder geval zijn de kerst- en winterbieren ondergistend in Luxemburg en dit geldt voor de oudere commerciële brouwerijen.  De nieuwkomers moet ik nog onderzoeken hoe die het doen.


Brasserie de Luxembourg Mousel-Diekirch is de officiële naam, al laten ze het laatste twee weg wat de twee biermerken zijn. De brouwerij is onderdeel van AB-Inbev sinds 2002 en is gevestigd in Diekirch. De oprichtingsjaar dat ze gebruiken is 1825 maar die is van de voormalige brouwerij Mousel uit Luxemburg-Stad en 1871 is die van brouwerij Diekirch, de huidige locatie. Diekirch Christmas kan je in de bierstijl Vienna indelen en het bier heeft een alcoholpercentage van 5,1% met een helder donkeramber kleurtje. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van licht geroosterd mout, karamel en fruitigheid. Link naar Brasserie de Luxembourg Mousel-Diekirch



Brasserie Nationale is de grootste brouwerij van het kleine Luxemburg en is het resultaat van een fusie in 1975. Brouwerij Bofferding opgericht in 1842 uit Bascharage en de huidige locatie ging samen met brouwerij Funck-Bricher opgericht in 1764 uit Luxemburg-Stad. De laatste brouwerij sloot gelijk in 1975 maar is teruggekeerd als biermerk in 2018. In 2004 werd brouwerij Battin wat werd opgericht in 1937 uit Esch-sur-Alzette overgenomen en gesloten. De bieren van Battin fungeren als voornamelijk als een speciaalbiermerk en Brasserie Nationale heeft twee kerstbieren. Bofferding Christmas kan je ook als een Vienna zien en dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% met een helder donkerbruine kleur. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel en iets van drop. Link naar het Bofferding gedeelte



Nu het Battin gedeelte dat dus sinds 1937 bestaat en is opgericht om de opkomende staalindustrie van Esch-sur-Alzette te voorzien van goed bier. De brouwerij lag goed gelegen naast het station en nabij het centrum, wat later een probleem zou worden bij een eventuele uitbreiding want ruimte was er niet. De familiebrouwerij wilden dat het merk voort kan leven en besloot het te verkopen aan Brasserie Nationale. Battin Christmas is ook een Vienna en het alcoholpercentage is 5,5% met een heldere donkeramber kleurtje. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en zoete besjes. Link naar het Battin gedeelte



Brasserie Simon is de derde brouwerij van het groothertogdom en is te vinden in het plaatsje Wiltz in het noordwesten van het land. Opgericht in 1824 en sinds 1891 in het bezit van de familie Simon waar nu de 5de generatie aan het roer staat. De brouwerij wil traditioneel zijn maar ook eigenzinnig zijn. Daarvoor hebben ze het merk Okkult overgenomen na het failliet gaan van brouwerij Redange wat van 1999 tot 2006 heeft bestaan. Ook hebben ze sinds 2006 brouwerij Ourdaller uit Heinerscheid wat in het noorden van Luxemburg te vinden is. Dus brouwerij Simon staat voor traditie, innovatie en hun kerstbier is geen geval een Vienna. Simon Noël en dat laatste betekent "kerstmis" in het Frans en wat anders dan de Christmassen van daarnet. De bierstijl is een Dunkler Bock en heeft een alcoholpercentage van 6,7% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel en gedroogd fruit. link naar Brasserie Simon  


Zo weten jullie wat er op Luxemburgs kerst- en winterbiergebied te krijgen is en dat Luxemburg ooit wat groter was. Tenslotte een aardrijkskundig filmpje over het groothertogdom, want over iets bierig kan ik niets vinden.



Reacties

Populaire posts