Bier+Randzaken = Guinness Special Export - Ierland

 Guinness 

Special Export


Dit Guinness verhaal gaat over al het donkere spul waar ze bekend om zijn. Wie Guinness zegt zwartkleurig bier maar eerder dit jaar liet ik het licht schijnen op het heldere biergedeelte van de St. James's Gate Brewery. Nou zullen je wel zeggen dat er allemaal Stout varianten voorbij komen. Ja dat klopt gedeeltelijk maar ook een paar Porters en zelfs een Schwarzbier. Dat het er donker uitziet is in dit verhaal een voldongen feit, zodoende schotel ik zes donkere Guinness bieren voor en begin met de titel.


Guinness Special Export Stout en je kunt zoeken tot je een ons weegt om dit bier te vinden in Ierland. Het is namelijk alleen te koop in de Benelux en Frankrijk en wordt in opdracht gebrouwen voor John Martin, een Belgische bier- en drankimporteur. Engelsman John Martin (1886-1966) begon een drankenhandel in 1906 gespecialiseerd in het importeren van bier uit het Verenigd Koninkrijk speciaal voor de Belgische markt. Merken zoals Bass, Mc Ewan's, Gordon en Guinness waarvan de eerste drie nog wel bestaan in het Verenigd Koninkrijk als obscuur biermerk. In 1944 wilde John Martin dat België een eigen Guinness kreeg en dat lukte, na de oorlog kwam het 8% zware bier op de Belgische markt. Het is ietsjes zwaarder dan de Guinness Foreign Export Stout want die is 7,5%. De smaak van de GSX (ja ik ga afkorten) is een stuk zoeter dan de FES en de bitterheid is op orde. Het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, karamel en wat koffie. 



Lambic & Stout Guinness Timmermans is een samenwerkingsbier tussen Guinness en brouwerij Timmermans uit Itterbeek nabij Brussel. Deze Belgische lambiekbrouwerij is eigendom van John Martin sinds 1993 en trouwens ze hebben sinds een paar jaar nog twee brouwerijen. Die brouwerijen zijn Bourgogne des Flandres te Brugge en brouwerij Mont-St-Jean te Waterloo, maar die drie brouwerijen doe ik in de toekomst. Afijn omdat John Martin en Guinness al sinds 1909 samenwerken besloten dit bier te creëren en het is een mengeling van drie bieren. GSX dus en de tweede is Guinness West Indies Porter (volgt straks) tenslotte Timmermans Oude Kriek (volgt ooit eens). Van de mengeling maakt dit een Sour Ale met een alcoholpercentage van 6% en de kleur is zwart met roodbruine gloed. De smaak is subtiel zuur met tonen van vooral zure kersen met geroosterd mout en chocolade.



Guinness West Indies Porter is gebaseerd op een recept uit 1801 en uit dat bier van toen ontstond langzamerhand de Guinness Foreign Export Stout. Met de West Indies bedoelen ze het Caribisch gebied waar het Britse rijk de nodige koloniën bezat en Ierland hoorde daar toen nog bij. In 1949 stopte ze met de naam West Indies Porter en werd het Foreign Export Stout, uiteraard veranderde de smaak ook mee. De huidige West Indies Porter heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is zeer donkerbruin wat hoort bij een Porter. De smaak is verfijnd droog bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en een beetje zurig fruit. '



Guinness Dublin Porter vervolgens nog nieuw leven ingeblazen bier en dit bier is geïnspireerd door wat referenties van ingrediënten uit een brouwers logboek wat dateert uit 1796. Wel handig met een brouwerij uit het jaar 1759 en dat ze uit een aardige berg geschiedenis kunnen putten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,8% en de kleur is zeer donkerbruin. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout en wat chocolade.



Guinness Black Lager is een Schwarzbier en dat is een ondergistend bierstijl, het pikzwarte broertje van de Pilsener en Lager. Kwam in 2010 op de markt en is aanvankelijk gericht op jongeren die graag Lagers drinken en zodoende kwam Guinness met een pikzwarte variant. Het het beleid van toen was dat al het Guinness zwart moet zijn wat nu is losgelaten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is pikzwart. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en wat geroosterd mout.



Guinness Mid-Strength is de gehalveerde variant van de wereldberoemde Stout. Bestaat sinds 2006 en bedoeld voor degene die het wat lichtjes aan wilt doen. Nou heb ik het idee dat het bier niet meer op blik wordt afgevuld maar wordt is het verkrijgbaar op tap. Weliswaar op een festival of in een stadion en dan bedoel ik in Ierland, want ik ben dit bier ooit tegengekomen bij een Britse expat winkel. In ieder geval is de kleur pikzwart maar het alcoholpercentage is 2,8%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout en chocolade, maar het is allemaal wat wateriger.


Dat waren de donkere jongens en ergens dit jaar komen de amber en oranje kleurige bieren van Guinness voorbij. Volgt er nog een filmpje.







 

Reacties

Populaire posts