Bier+Randzaken = Mittenwald Werdenfelser Weisse - Duitsland

 Mittenwald Werdenfelser Weisse


Beieren met zijn vele brouwerijen kan zich goed lenen voor een fietsvakantie langs brouwerijen en de meeste aldaar hebben mogelijkheden om er te eten en zelfs te slapen. Nou heb ik al drie verhalen geschreven met dat thema, eentje over Landkreis Regen en wegens te veel aan brouwerijen het oostelijke gedeelte van Landkreis Bamberg en ook een rondje gemeente Bad Staffelstein. Ook heb ook eens over een brouwerijwandeling in het stadje Forchheim geschreven. Dit jaar een wat pittige route en daarvoor zijn we in Landkreis Garmisch-Partenkirchen bekend van de gelijknamige plaats waar de Winterspelen werden gehouden. Een Landkreis is een soort provincie en dan wel van Beieren en is te vinden in het zuiden van het bondsland. Het gebied grenst aan Oostenrijk en maakt deel uit van de Alpen dus fietsen zal wel zwaar worden, regel in dat geval een bewust onbeschonken bestuurder mee.


We beginnen in de Olympische dubbelstad Garmisch-Partenkirchen waar in 1936 de spelen werd gehouden door het verachtelijke regime van de Nazi's, de skischans staat er nog steeds wordt volop gebruikt in de winter voor wedstrijden. Buiten dat ziet het er pitoresk uit en de omgeving ziet er indrukweekend uit met de bergen en meren. Voor de eerste brouwerij moeten we in Garmisch gedeelte van de stad wezen waar we bij hotel Garmischer Hof beginnen.


Maar eerst Garmisch-Partenkirchen zelf en het stadje is gelegen in het gedeelte van de Alpen wat ze het Wettersteingebergte met Duitslands hoogste top de Zugspitze (2962 m) om de hoek. Al wintersportplaats heeft het aan belang ingeboet door sluiten van enkele pistes in de jaren 60. In ruil daarvoor gooien ze het op gezondheidsvakanties waar men nu flink kan wandelen en andere sporten beoefenen. Dus wie hier woont zal niet veel werk vinden in het toerisme alhier en de meeste werken in München op een uurtje rijden, ook wonen veel gepensioneerden die genieten van de indrukwekkende omgeving.


Brouwerij Garmischer Hof is onderdeel van een zogenaamd biohotel met dezelfde naam. Het hotel is sinds 1898 in bedrijf en heeft in die tijd veel meegemaakt en is met de nodige innovaties meegegaan. Nu gooien ze het over een biologische boeg en dat merk je niet alleen in het eten maar ook in de kamers en andere ruimtes door de duurzaamheid. Laten ze in 2019 een brouwerijtje hebben geïnstalleerd en uiteraard doen ze dat ook biologisch maar wel traditioneel wat bij de regio hoort. Garmischer Hof Saphir Weißbier en het bier is een Hefeweizen en dat is de bijna rode draad in het dit verhaal, bijna alle bieren zijn tarwebieren maar verschillende leden uit die familie. Saphir is een Duitse hop die het licht zag in 2000 en dus nieuw en voor de regio modern. Het bier heeft een troebel gele kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht zoet bitter met wat bescheiden tonen aan banaan en wat kruidigheid. Link naar Biohotel Garmischer Hof Op die fiets richting het dorpje Ettal en die tocht redelijk vlak totdat er flink geklommen dient te worden bij het dorpje Oberau met de nodige haarspeldbochten. Van Garmisch-Partenkirchen is de afstand 14 km en het trappen duurt ongeveer bijna een uur, of neem een BOB dan is het 19 minuten de rit. Er is één ding wat opvalt met het dorpje Ettal is het enorme barokke abdij wat te bezoeken is en de broeders bezitten ook een hotel, horeca, distilleerderij en natuurlijk een brouwerij wat zo komt. Ook een van de drie "sprookjes" paleizen van de Beierse koning Lodewijk II is er vlakbij. 


Klosterbrauerei Ettal is in bedrijf sinds 1609 en is één van de vele kloosterbrouwerijen die er in Duitsland zijn. Dit er wel eentje die al van dag één brouwt en dat tot de dag van vandaag. Wie over het enorme kloosterterrein wandelt zal de brouwerij niet snel opvallen. Het materiaal van de brouwerij is modern maar er wordt wel nog met hand gewerkt en het gaat er traditioneel aan toe. Als ik goed begrijp worden er rondleidingen gegeven maar ook bij de distilleerderij waar likeuren worden gestookt, maar ik kan van deze brouwerij een eigen verhaal geven in de toekomst. Ettaler Kloster Dunkel en die bierstijl is het laatste woord, de oudste ondergistende bierstijl en altijd donkerkleurig. De kleur is helder donkeramber met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet bitter in het begin maar eindigt droog, het heeft tonen van karamel, sinaasappel en iets van chocolade. Link naar Klosterbrauerei EttalWe gaan verder en er wordt 6 km afgedaald en dat duurt bijna 20 minuten, met de BOB is dat 5 minuten. Dan arriveer je in het dorpje Oberammergau en valt buiten al die pittoreske gebouwen op zeker de vele prachtige muurschilderingen op. De meeste hebben religieuze schilderingen em de rest beelden dagelijkse bezigheden af. Ook zijn ze hier ook goed met houtsnijwerken want er is zelfs een school die dit vak onderwijst. Als laatste voert de inwoners van het dorp om de tien jaar de Passie van Christus op en dat doen ze al bijna 400 jaar. Met de opbrengst van de optredens doen ze iets voor het dorp, de volgende editie is in 2030.


Ammergauer Maxbräu is onderdeel van het hotel Maxmilian in dit toeristische dorpje net zoals met het eerder genoemde hotel in Garmisch-Partenkirchen, alleen hier doen ze niet biologisch. Alleen met brouwen zijn ze eerder begonnen in dit best aardig luxueuze uitziende vakantiebestemming waar men ook van wat welness genieten als er behoefte voor is. Trouwens de brouwerij begon in 2010 en kan in hun café, restaurant en de oh zo Beierse biergarten. Ammergauer Maxbräu Bayerisches Weissbier heeft een troebel oranjegeel kleurtje en het alcoholpercentage is 5,1%. De smaak is licht bitter en dorstlessend met tonen van sinaasappel en wat banaan. Link naar Ammergauer MaxbräuVervolgen de tocht verder en die duurt per fiets bijna anderhalf uur en is 26 kilometer rijden, maar met de auto is het 25 minuten. In het begin zijner wat klimmetjes en halverwege wordt er gedaald en vervolgens wederom wordt het weer klimmen. Dan komen we aan in het stadje Murnau am Staffelsee een alleraardigst plaatsje gelegen rond een aantal meren. Zo'n meer is de Staffelsee waar men eromheen kan recreëren en van alle Alpen meren heeft de meeste eilanden. Het water is helder en door de holle ligging warmt het water snel op in de zomer zodat men er heerlijk kan zwemmen.


Griesbräu zu Murnau is derde brouwerij dat onderdeel is van een hotel en als ik het goed heb zijn de kamers geïnspireerd door brouwerijtermen. Volgens Beierse tradities je maag niets tekort en het eigen gebrouwen bier en dat doen ze sinds 2003 kan men genieten in hun biergarten of bar. Ook is er bewijs dat er periodes vanaf 1676 op deze plek werd gebrouwen en dus die tradities wederom voortgezet. Griesbräu Weisse heeft een troebel geeloranje kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. Zoetig van smaak met een licht bittertje tonen van mandarijn, banaan en een beetje grapefruit. Link naar brouwerij Griesbräu zu Murnau

 

De volgende brouwerij is niet ver en is ook in Murnau am Staffelsee te vinden. De afstand is 450 meter in zuidelijker richting wat neerkomt op 5 minuten lopen, 1 minuut fietsen en voor de luiaards met de auto duurt het 6 minuten om het stadje heen. Voor wie tijd heeft kan het Schloßmuseum Murnau bezoeken als je geïnteresseerd bent in geschiedenis van de streek en moderne kunst. 


Brouwerij Karg en van deze uit 1912 stammende brouwerij kan ik ook wel een eigen verhaal schrijven, maar voor nu een verkort stukje. Eigenlijk is de brouwerij ouder want Andreas Karg kocht Weißbierbrauerei Hirschvogel wat uit 1899. Wat gebleven is dat hier alleen tarwebieren gebrouwen vandaar "Weißbierbrauerei". Nog een feitje over de G7 top in 2015 wat vlakbij georganiseerd werd kreeg toenmalig president Obama een glas Karg aangeboden waar hij van genoot, Obama heeft een voorliefde voor speciaalbier. De brouwerij zelf heeft ook een café-restaurant en een winkeltje waar je hun bieren kunt kopen. Karg Dunkles Hefe-Weißbier en nu komt een Dunkelweizen voorbij. Het alcoholpercentage is 5,2% en de kleur is troebel amberbruin. De smaak is zoet met een licht bittertje en heeft tonen van karamel, banaan en licht geroosterd mout. Link naar brouwerij Karg Zo lagen deze brouwerij erg vlakbij en voor de volgende moet men 45,4 kilometer fietsen en dat duurt drie uur met aardig wat klimwerk voor de boeg. In ieder geval je komt langs de Kochelsee en Walchensee en fiets je een flink stuk langs de rivier Isar die ook door München stroomt. Dan zie je ook nog de nodige Alpentoppen om je heen en voor wie het niet red kan men onderweg genoeg overnachtingmogelijkheden tegenkomen. Trouwens met de auto doe je er drie kwartier over en zie je het allemaal vluchtiger. Uiteindelijk komt men aan in het Alpenstadje Mittenwald waar voor de (sportieve) toerist elk seizoen wel iets te doen is zoals wandelen, fietsen en skiën. Wie van violen houdt en dan bedoel ik het instrument zit hier ook goed met ongeveer tien violenmakers. Om die vier jaar houden ze hier een wedstrijd wie het snelst en goed een viool in elkaar zet. Je zal je niet gauw vervelen in Mittenwald anders kan je ook even Oostenrijk ingaan want dat ligt ook vlakbij.


Brouwerij Mittenwald bestaat sinds 1808 en is sinds 1864 eigendom van de familie Neuner. Sinds 1830 haalt men het brouwwater via een pijpleiding uit het bergmeer Lautersee, wat 2,5 kilometer westwaarts te vinden is. Dat water wekte lange tijd ook elektriciteit op voor de brouwerij en ijsblokken uit het meer zorgde ervoor dat men ondergistend kon brouwen. Vanaf 1950 werd het allemaal moderner zodat alles bij de brouwerij kan worden gedaan. Na 2010 werd er gerenoveerd en een gebouw op terrein werd omgebouwd tot café-restaurant waar men je maag kan vullen en de keel laven. Mittenwald Werdenfelser Weisse de vijfde en laatste tarwebier van het verhaal heeft een alcoholpercentage van 5,3% en de kleur is troebel geel. De smaak is redelijk zoet met een vaag bittertje en heeft tonen van banaan en een beetje citroen. Link naar brouwerij Mittenwald
 

Dan is het bijna 19 kilometer terugfietsen naar Garmisch-Partenkirchen en is het rondje compleet. Dat fietsen duurt ongeveer een uurtje duurt of met de auto is dat 26 minuten. Volgend jaar een andere Beierse Landkreis en zal ik ook een stadswandeling voor Bamberg in elkaar flansen. Klik hier voor een reeks filmpjes over diverse plaatsjes in het Landkreis Garmisch-Partenkirchen.Reacties

Populaire posts