Bier+Randzaken = Manns Brown Ale - Engeland

 Manns

Brown Ale


Tijd geleden heb ik het wel eens gehad over de bierstijl Brown Ale en vooral in het bierverhaal van Newcastle Brown Ale. Nu ga ik er wat dieper op in en passeren tien Engelse Brown Ale's de revue. De term komt al voor eind 17de eeuw waar brouwers uit Londen hun bier beschrijven. Maar dat bier komt niet overeen met wat het tegenwoordig is.


De 18de-eeuwse Brown Ale is het al meer van bekend hoe ze het brouwde, ze werden licht gehopt en er werd 100% bruine mout gebruikt. Ook moeten jullie begrijpen dat het alcoholpercentage in de tijd gemiddeld niet hoog was, zo'n rond de 2%. Maar daar waren wel de nodige uitschieters voor speciale momenten. Na 1800 stapten zo'n beetje alle Engelse over op Pale mout wat ook in de populaire Porters en Stouts gebruikten, Pale mout was goedkoper en het leverde meer op, dan is de keus snel gemaakt. 


Toch kwam de term terug eind 19de eeuw toen Manns Whitechaple Brewery uit Londen het begon te brouwen. Maar in 1902 hadden ze de bierstijl geperfectioneerd en duurde even totdat andere brouwerijen het oppakte, dat was pas in de jaren 20 van de 20ste eeuw. Wel was het alcoholpercentage in die rond 4% á 5% maar tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde dat en gingen ze concentreren op zwakkere Brown Ale's. Het alcoholpercentage van die Brown Ale's zijn tussen de 2% á 3%, behalve het noordoosten van Engeland deed niet mee aan deze verandering en bleven tussen de 4% á 5%. Wel is er een geografische verschil met de Brown Ale's, die in het zuiden van Engeland zijn het zoets en die in het noorden wat droger en notig. 


Wat wel met een Brown Ale is dat het een bovengistende bierstijl is, de karamelsmaak volop aanwezig is en de kleurvarianties zijn er van amber tot donkerbruin. De Noord-Amerikaanse varianten gaan meer de citrus kant op en daar heb je alcoholpercentages die de 10% halen. Tegenwoordig hebben die Noord-Amerikaanse interpretaties Europese maar ook Britse brouwerijen beïnvloed. Zodoende is de bierstijl aardig teruggekeerd de laatste jaren. Nu komen de bieren voorbij.


Manns Brown Ale heeft is het oudste Brown Ale merk dat er is sinds 1902. De originele brouwerij werd opgericht in 1808 als Abion in de Londense wijk Whitechapel. In 1819 ging het verder als Blake & Mann en vanaf 1826 was James Mann de baas. Ik heb hun voornamen niet maar Crossman en Paulin werden partners in 1846, de brouwerijnaam werd officieel Mann, Crossman & Paulin maar het stond bekend als Manns Whitechaple Brewery. In 1958 fuseerde ze met brouwerij Watney, Combe, Reid & Co ook uit Londen tot Watney Mann en de originele brouwerij van Mann sloot in 1972. Met diverse overnames probeerden ze overeind te blijven tot in 1974 de brouwgroep werd overgenomen door hotelgroep Grand Metropolitan die vervolgens de boel doorverkocht in 1991 aan brouwerij Courage. Dit werd een onderdeel in 1995 van brouwgroep Scotisch & Newcastle wat werd opgesplitst in 2008 door Heineken en Carlsberg. Sommige merknamen en het bier wat bij hoort waren nog interessant dat ze er een hoop verkochten en Mann Brown Ale kwam in handen van brouwgroep Marston's uit Burton-upon-Trent de bierhoofdstad van Engeland. Die trouwens nog fuseerden in 2020 met de Britse Carlsberg tak, zie het toch maar als een overname.


Carlsberg Marston's heeft zes brouwerijen in Engeland en als ik het goed begrijp brouwen ze Manns Brown Ale bij brouwerij Wychwood bekend van de Hobgoblin bieren. Het bier heeft een alcoholpercentage van 2,8% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen aan karamel (veel) en wat chocolade en geroosterd mout. De body is wel wat dun door het lage alcoholpercentage. Trouwens dit volgens mij het laagste alcoholpercentage van een titel van mijn verhalen, maar de rest is steviger.
Brouwerij Thwaites (1807) uit Mellor Brook een dorpje nabij Blackburn is een listige om te omschrijven. Wegens wanbeleid hebben ze een brouwerijgebouw en grond moeten verkopen om te overleven en wat goedlopende merken en het grootste deel van de bieractiviteiten te verkopen aan Marston's. Nou brouwen ze een lijn speciaalbier onder de naam Crafty Dan wat vervolgens wordt gebotteld bij Marston's. Crafty Dan is een brouwketel die wordt gebruikt om eenmalige bieren te brouwen waarvan de beste in het vaste programma terecht komen. Thwaites Crafty Dan Big Ben ter ere van de beroemde klok in Londen en niet de toren. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, beetje noten en chocolade. Link naar brouwerij ThwaitesBrouwerij Ridgeway (2002) is vernoemd naar een oude handelsroute met de bedoeling dat hun bieren dat pad ook vervolgen. De brouwerij is te vinden in het dorpje South Stoke in het graafschap Oxfordshire wat ze graag benadrukken. Ze brouwen traditionele Britse bieren waarvan sommige met een modern randje, ook apart een flink aantal kerst- en winter bieren waarvan zeven bieren met de naam Bad Elf opvallen en die kan je hier bekijken. Ridgeway Hamster of Doom is vernoemd naar die schattige huisdieren totdat ze in je vinger bijten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, noten, biscuit en een beetje rode bes. Link naar brouwerij Ridgeway


Brouwerij Harvey's (1820) is een oudje en een keer heb ik erover geschreven, klik hier voor dat verhaal. Maar ik heb het er wel even kort over en de 8ste generatie staat aan het roer en de brouwerij staat al sinds 1838 op de huidige plek in het stadje Lewes wat te vinden is het graafschap East Sussex. Nou hebben ze met Lewes Castle een goed bewaard kasteel waarvan het eerste gedeelte is gebouwd door Willem de Veroveraar na de verovering van in Engeland in 1066. Het is een mottekasteel wat eigenlijk een aangelegde heuvel is met een kasteel of burcht gebouwd van hout of steen. Harvey's Lewes Castle Brown is er alleen verkrijgbaar in augustus, het heeft en alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, noten, wat koffie, drop en geroosterd mout. Link naar brouwerij Harvey's Brouwerij Samuel Smith (1758) is ook een oudje en te vinden in het brouwersdorp Tadcaster in het graafschap North Yorkshire. De andere brouwerijen zijn John Smith eigendom van Heineken en Old Tower is eigendom van Molson Coors. Deze brouwerij is sinds al die tijd onafhankelijk gebleven en krijgt in de toekomst een eigen verhaal. De bieren zijn op en top Brits met een top kwaliteit en het artwork ziet er erg klassiek uit en alles bij hun gaat wel ouderwets. Samuel Smith's Nut Brown Ale heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder bruinrood. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, walnoot en gedroogd fruit. Link naar brouwerij Samuel SmithBrouwerij Pressure Drop (2012) is te vinden in Londen en om precies te zijn in de wijk Tottenham. Klein begonnen in de stadsdeel Hackney wegens succes met brouwen van bier de zelf lekker vinden en toevallig vele ook moeten verhuizen naar iets groters. De biernamen worden bedacht vervolgens ge-Googled of het iets goed is en dan nog over beargumenteerd. Dus mooie fantasievolle biernamen met bijbehorende bieren. Pressure Drop Stokey Brown is vernoemd naar de buurt waar ze waren begonnen, Stoke Newington te Hackney. De smaak is zoet maar de bitterheid is er ook met tonen van karamel, geroosterd mout, chocolade en citrus. Link naar brouwerij Pressure Drop
 


Brouwerij Hadrian Border (2000) is vernoemd naar de definitieve Romeinse noordgrens die keizer Hadrianus liet aanleggen in de vorm van muur. De brouwerij is te vinden in Newcastle-upon-Tyne maar eigenlijk is het een samengaan van twee brouwerijen. Brouwerij Borders (1992) uit Berwick-upon-Tweed nabij de Schotse grens die de failliete brouwerij Four Rivers (1996) wat toen eigenlijk een voortzetting van brouwerij Hadrian (1987). Zo daar komt de brouwerijnaam vandaan maar er werd nog een keer verhuisd in enom Newcastle-upon-Tyne heen tot ze daarwerkelijk in die Brown Ale-stad een brouwerij opende. Hadrian Border Tyneside Brown heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder bruin. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, noten en wat geroosterd mout. Link naar brouwerij Hadrian Border Brouwerij Alnwick (2005) is te vinden in het kleine stadje met de zelfde naam als de brouwerij is te vinden in het graafschap Northumberland 55 km ten noorden van Newcastle. De brouwerij hoort bij een drankgroep dat ook mede, rum en dus ook een brouwerij bezit. In dit plaatsje heeft een brouwgeschiedenis die teruggaat tot 1860 en dit kan je zien als een heropleving van de brouwtradities in Alnwick. Alnwick Brown Ale is een sneer naar Newcastle Brown Ale wat tegenwoordig 147 km vanaf Newcastle in Tadcaster bij brouwerij John Smith. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder bruin. De smaak is licht zoet bitter met wat droogheid, tonen van karamel, noten en geroosterd mout. Link naar brouwerij AlnwickBrouwerij Firebrick (2013) is te vinden in het stadje Blaydon-on-Tyne wat op de rechteroever van de rivier Tyne ligt tegenover Newcastle. Er stond ooit hier tijdens de Industriële Revolutie een fabriek dat vuurvaste stenen fabriceerden waar de eigenaar voor die tijd erg sociaal ingesteld. Dat gegeven is de inspiratie voor deze brouwerij en vuurvaste steen in het Engels is "firebrick". De biernamen hebben te maken met dingen uit Blaydon-on-Tyne, Newcaste, Tyne and Wear en eigenlijk het hele noordoosten van Engeland. Firebrick Toon Broon en dat laatste is Newcastle's dialect voor Newcastle (Toon) Brown Ale (Broon) en dat voorkomt inbreuk op een handelsmerk al staat het toch op het etiket. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is helder bruin. De smaak is aardig zoet met een vaag bittertje, tonen van karamel, besjes, noten en wat geroosterd mout. Link naar brouwerij FirebrickBrouwerij Maxim (2000) uit Houghton-le-Spring een voorstad van Sunderland wat ook te vinden is in het graafschap Tyne and Wear. Deze brouwerij is opgericht door medewerkers van de ter ziele gegane brouwerij Vaux uit Sunderland, deze voormalige grote brouwerij bestond van 1806 tot 2000. Brouwerij Maxim heeft de rechten van wat Vaux merken overgenomen waarvan het toenmalige vlaggenschip de Brown Ale Double Maxim waar de brouwerij deels is naar vernoemd. Trouwens er sinds 2019 een brouwerij Vaux in Sunderland actief wat los staat van brouwerij Maxim. Maxim Maverick is een andere Brown Ale geïnspireerd hoe de Amerikanen deze bierstijl brouwen, de biernaam heeft te maken met de film Top Gun. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, citrus, noten en geroosterd mout. Link naar brouwerij Maxim


De bierstijl Brown Ale met wat voorbeelden en ik heb wat gras voor mijn eigen voeten weggemaaid betreft het Brex-beer-it thema met het graafschap Tyne and Wear, want Brown Ale's is echt iets typisch uit die regio. Tenslotte een filmpje over de titel van dit verhaal. 


Reacties

Populaire posts