Bier+Randzaken (extra verhaal) = Cristal Alken - België

 Cristal Alken


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer België voor het echie. Voor dit soort verhalen behandel ik iets van een wat grotere commerciële brouwerij en dit keer het merk Cristal Alken. 


Nou heb ik van deze brouwerij die bij Heineken hoort al wat verhaaltjes geschreven en ze komen voor in andere verhalen. Klik op een nummer en je kan ze wederom lezen: 1,2,3,4,5,6,7 Verder met het Alken gedeelte van Alken-Maes want deze begon in 1923 in het dorp met dezelfde naam, Alken ligt iets ten zuiden van Hasselt de hoofdstad van Belgisch-Limburg. De Brouwerij van Alken werd opgericht door Edward Boes en brouwingenieur Jozef Indekeu met de bedoeling om ondergistende bieren te brouwen.


Hiermee waren ze de eerste in België die ondergistende brouwmethode omarmden. België liep op dit gebied achter wat een voordeel is gebleken dat vele Belgische bierstijlen er vandaag nog steeds bestaan. Het eerste ondergistende bier van de brouwerij was Alken Bock en dat was niet hetzelfde als een Bockbier nu. Het was een soort van Heller Bock met een lager alcoholpercentage met zoetere smaak. 


In 1928 kwamen Edward Boes en Jozef Indekeu met de eerste Pilsener van België, geïnspireerd door de hoppige Tsjechische bierstijl. Door het filteren van bier krijgt het een helder gouden kleur net zoals alle Pilseners horen te zijn. Dat werd als kristalhelder opgevat en dat werd de naam van het bier, Cristal is geboren. Het bier in de smaak viel en zoals vaak kwamen de concurrenten met hun Pilseners, zoals Stella Artois, Jupiler, Maes, Primus en Bavik om er een paar op te sommen.


Dat Cristal Alken in de smaak viel was duidelijk dat ook men in de jaren 50 aan het Belgisch koningshuis mocht leveren, wat heden ten dage nog steeds gebeurt maar onder de naam Alken-Maes maar wel sinds 1998. Dat het Belgisch koningshuis het ook apprecieert trekt het ook nieuwe drinkers aan zodat de brouwerij moest uitbreiden en dat gebeurde in 1969. De jaren daarna kabbelde het lekker voort tot ze werden overgenomen in 1982 door het Franse Kronenbourg. In 1988 nam Franse voedselgigant Danone wat inmiddels eigenaar van  Kronenbourg is geworden brouwerij Maes over.


Alken-Maes is vanaf dan de naam van de brouwgroep in Franse handen totdat ze de bieractiviteiten verkochten aan de Britse brouwgroep Scottish & Newcastle in 2000. Nou was die groep niet van de innovatie maar meer van bezuinigen en vooral het merk Maes Pils had er last van. Daar kwam een einde aan in 2008 toen Heineken en het Carlsberg samen Scottish & Newcastle kochten en verdeelde. Heineken nam het Britse en Belgische gedeelte en Carlsberg het Franse en namen het abdijbiermerk Grimbergen.


Nou zo als jullie zien hebben ze nogal wat prijzen gewonnen en moet zeggen het meeste van de commerciële Belgische brouwgroep kan ik wel bekoren. Helaas heeft moederbedrijf Heineken ook de nodige brouwerijen gesloten om te beginnen in 2003 met brouwerij Maes te Waarloos, in 2007 ging brouwerij Union te Jumet vlakbij Charleroi dicht en in 2022 werd besloten dat Affligem hetzelfde lot beschoren. Alleen brouwerij Mort Subite te Kobbegem blijft open met de brouwerij in Alken die nu brouwerij Cristal heet, waar de rest wordt gebrouwen.


Cristal Alken tenslotte en deze heb ik hoog zitten en zal proberen niet als een fanboy over te komen. De smaak is zacht droog bitter met lichte tonen van citroen en wat ingetogen zoetheid door caramelmout. Mocht je eens in België komen en je ziet Cristal Alken drink het een keer, vindt je het niets dan is er altijd nog Jupiler, Stella Artois, Primus of Maes. Voor ik het vergeet is de kleur helder goud en het alcoholpercentage is 5%.


Zo dat was Cristal Alken en in de toekomst kan er nog weleens een Alken-Maes bier voorbij komen. Maar eerst een gewoon verhaal en dan ook snel een extra verhaal wat in Wales afspeelt. Voor de link klik hier en volgt er nog een filmpje. 









Reacties

  1. Affligem gesloten? Ik kon het niet geloven, maar het staat hier wel degelijk: https://goeiedag.be/opwijk/2022/01/brouwerij-affligem-in-opwijk-gaat-dicht/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alles naar Alken en het Franse Schiltigheim, gelukkig voor lambiekbrouwerij Mort Subite zullen ze die niet snel sluiten

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts