Bier+Randzaken = Affligem Patersvat/Cuvée des Pères
Affligem Patersvat/
Cuvée des Pères
Het laatste grote Heineken bierverhaal van dit jaar en hoe mee snoepen van de abdijbieren taart, dus daarvoor moeten we uiteraard naar België en om te beginnen te Affligem, Vlaams-Brabant. Eerder dit jaar deed ik een verhaal over het snoepen van de Lanmbiekbieren taart. Na het succes van Leffe wat bij Anheuser-Busch Inbev hoort wilde Heineken ook een eigen abdijbiermerk en vooral voor hun cafés zodoende hoeven ze de tappen niet te delen met een concurrent. Abdijbieren zijn bieren die abdijen bij een (commerciële) brouwerij laten brouwen, zodoende krijgen ze een percentage wat weer in de abdij wordt gestoken. Deze bieren krijgen het keurmerk "Erkend Belgisch Abdijbier" en die monniken zelf brouwen zijn de trappisten, die hebben ook een eigen keurmerk. Dan heb je brouwerijen die een abdijnaam zelf verzinnen en abdijbieren brouwen maar die hebben het keurmerk niet, maar smaken niet minder.
Nou doet Affligem het behalve in België ook goed in Nederland en Frankrijk, dus op de alcoholvrije varianten schotel ik jullie alles voor. Nou is niet elke variant in elk land verkrijgbaar maar soms verandert dat, maar in ik elk geval is het handig te weten. Ik heb er elf gevonden en de afkorting van het land staat achter elk bier dan heb jullie een idee waar ze te vinden zijn, ook hebben sommige een Nederlandse en Franse naam.
Légère en dat woord betekent "licht" dan wel in de trant van lichtgewicht. Het is een Belgian Ale met een alcoholpercentage is 4,6% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van fruitigheid, karamel en kruiden. (FR)
Fris Blond en deze lijkt verdacht op het bier hierboven maar ondanks het alcoholpercentage van 4,6% en de heldere gouden kleur is de smaak niet hetzelfde. Zoet van smaak met een licht bittertje en wat tonen van banaan en kruiden. Al vind ik Fris Blond niet een erg goede naam voor een monastiek merk als Affligem. (NL)
Belgisch Wit is zo genoemd om niet te verwarren met een Duitse Hefeweizen ofzo, deze naam had ook wel beter gekund. In ieder geval is de kleur is troebel geel en het alcoholpercentage is 4,8%. Het bier is dorstlessend met friszure tonen van citroen en een beetje sinaasappel, de koriander is verwaarloosbaar. (NL)
Fruits Rougee en die naam kan je vertalen naar "rode vruchten" zodoende is dit een Fruitbier. De kleur is helder amberrood en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is plakkerig zoet met een zeer licht bittertje en heeft tonen van karamel, zwarte bes en framboos. (FR)
Noël is dat is Frans voor "kerstmis" wel handig voor dit moment. De kleur is licht troebel amber en het alcoholpercentage van 6,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, sinaasappel en kaneel. Niet zo land geleden was er voor de Belgische markt ook een Noël en die was 9%, die was grootst en misschien dat die weer eens opduikt. (FR)
Ambrée is met recht een Spéciale Belge op zijn abdijbier en voor Frankrijk waar elke brouwerij aldaar dit wel brouwt 6,7%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en een toefje banaan. (FR)
Florem en dit is een Belgian Ale waar vlierbloesem mee is gebrouwen, vandaar het woord Florem wat Latijs is voor "bloesem". De kleur is helder oranje met een alcoholpercentage van 6,7%. De smaak is fruitig zoet bitter met tonen van witte druif, vlierbloesem en een toefje jeneverbes. (FR)
Blond/Blonde en eindelijk aangekomen bij de klassiekers en daar sowieso de Blonde Ale bij, de kleur is licht troebel blond met een alcoholpercentage is 6,8%. De smaak is zoet bitter met tonen van perzik, sinaasappel en wat koriander. (BE/NL/FR)
Dubbel/Double en daar hebben klassieker nummer twee, de Dubbel. De kleur is helder bruinrrod en het alcoholpercentage is 6,8%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en wat kruiden. Mijn persoonlijke 2de favoriet van dit merk. (BE/NL/FR)
Patersvat/Cuvée des Pères is de tweede Blonde Ale en lange tijd was dit het winterbier van de brouwerij, nu het hele jaar te koop. Dit bier is mijn nummer één van het abdijbiermerk Affligem en daarvoor de titel van het verhaal. De kleur is troebel blond en het alcoholpercentage is 7%. De smaak is zoet bitter maar heeft ook zijn droge momenten, het heeft tonen van sinaasappel, citroen, perzik en koriander. (BE/NL)
Tripel/Triple de laatste klassieker en de stevigste, ondanks al die prijzen vind ik hem nogal een instapmodel. Het alcoholpercentage is 9% en de kleur is troebel oranje. De smaak is zoet bitter dat iets beter had gekund met tonen van karamel, sinaasappel en koriander. (BE/NL/FR)
Reacties
Een reactie posten