Bier+Randzaken = Sainte-Hélène Gypsy Rose - België

 Sainte-Hélène Gypsy Rose


Op naar Belgisch-Lotharingen wat te vinden is in het uiterste zuidoosten van België.  Verwar het niet met de Ardennen want geologisch gezien is Belgisch-Lotharingen compleet anders. De Ardennen zijn de heuvels hoger, dichter bebost en kouder en Belgisch-Lotharingen zijn de heuvels onder de 500 meter, de grond is van zandkalksteen en mergel en het klimaat is voor Belgische begrippen wat warmer. Belgisch-Lotharingen kan men verdelen in de Gaume en die loopt door in Frankrijk en oostelijke deel is het Land van Aarlen. De stad Aarlen wat de hoofdstad is van de Belgische provincie Luxemburg is van oudsher het Luxemburgstalige deel. De kaart is in het Frans maar ik ben overtuigd dat jullie er wel achter komen waar Belgisch-Lotharingen op de kaart staat.


Dus in die hoek vinden we brouwerij Sainte-Hélène dat is de Gaume er zijn meer brouwerijen maar die komen ooit wel eens langs. Eddy Pourtois heeft het brouwvak zichzelf aangeleerd en begon daarmee in 1995 en vanaf 1999 werd het allemaal serieus. De eerste brouwerij was te vinden in het gehucht Orsainfaing wat bij de gemeente Habay, de straatnaam waar de brouwerij gevestigd was werd de naam namelijk rue de Sainte-Hélène. Goede tip voor iemand die een brouwerij wil beginnen en geen naam weet voor zijn bedrijf, kijk eens naar het straatnaambordje dat kan inspireren.


De verhuizing in 2003 ging eerst naar Virton en in 2005 naar het dorpje Ethe wat ten oosten van Virton te vinden. De volgende bieren werden er gebrouwen en dat zijn Sainte-Hélène Blonde, Sainte-Hélène Ambree, La D'Jean Triple, La Prime en La Grognarde. Onder deze alinea zie je de etiketten uit die tijd want in 2011 werd het portfolio aangepast, sommige namen veranderen maar de bieren met anderen namen bleven en nieuwe bieren kwamen erbij.  

Zoals jullie zien zijn ze nogal divers en een lijn ontbreekt er een beetje want er zijn er twee met een middeleeuwse vrouwen, rustende man en vrouwen in militaire kleding uit de tijd van Napoleon met inkijk van onderen. Ook staat bij drie ervan "Biere de Virton" wat bier uit Virton betekent wat bij de volgende verhuizing niet meer zou kloppen, goed dat ze het artwork al hadden veranderd. In 2016 verhuisde de boel naar Florenville want wegens succes hadden ze meer ruimte nodig. Nog wat verder met het nieuwe artwork want die zien er meer 
structueler uit en ja er staan dames op het etiket maar degelijker en er zijn modellen voor gebruikt. Die etiketten proberen een sfeer uit te stralen en die het karakter van het bier illustreert. De bedoeling is dat de kleuren en de gezichten iets proberen de vertellen over het persoonlijkheid van elk bier. Vier van de modellen zie je hieronder en verderop kan je raden bij welk bier ze horen.


Er passeren zes "dames" van het laagste alcoholpercentage naar het hoogste, trouwens er bestaat ook nog "kerstdame" maar die ik wel een kerst- en winterbierverhaal. Zal ook proberen de biernaam uitleggen want er zitten ook Franse woordspelingen tussen waar ik geen raad mee weet.


Simcoe Lager is een voor België een verassend bier die een Tsjechische Pilsener een Amerikaans tintje meegeeft met een laag alcoholpercentage van 3,5%. Laat een originele Tsjechische Pilsener uit Plzeň zo rond de 4,4% zijn en een Amerikaanse Lager zit ook wel rond de 4% á 5%. Maar het gebruik van de Simcoe hop geeft het bier een citrussmaak en komt harsachtig over dat het lage alcoholpercentage perfect camoufleert waar je blij van kan worden. Simcoe Lager heeft blije glimlach en de kleur van het bier is troebel geel want het is ongefilterd. De smaak is pittig droog bitter met tonen van citrus en limoen.



Black Mamba is geïnspireerd door de Belgische voorliefde voor de Engelse Stout en daar bedoelen in het algemeen de bierstijl Milk Stout, die zoeter smaakt dan de droge Ierse Dry Stout. Alleen deze is gebrouwen met Amerikaanse hopvariëteiten Citra en daar is tie weer Simcoe. Citra geeft het bier voornamelijk een citrussmaak vandaar de naam en ook tropische fruit komt er doorheen. Het etiket heeft iets blaxploitation over zich met een zwoel kijkende donkere dame, Stout bier heeft een pikzwarte kleur. Dit bier is dus ook pikzwart met een alcoholpercentage van 4,3%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, citrus, koffie en chocolade en die laatste twee kan je verwachten met wat het etiket probeert uit te stralen.



La Grognarde en kan Frans zijn voor chagrijnig of knorrig, in ieder geval ze kijkt erg serieus. Ook deze Blonde Ale is net wat anders dan de standaard Belgische, want het alcoholpercentage is 5,5% en Tsjechische Saaz hop domineert de smaak. Saaz is geliefd bij het brouwen van Pilseners en Lagers, het is een aromahop en heeft een fijne hoppige en licht geparfumeerde smaak. De kleur is troebel oranje en de smaak begint licht zoetig maar gaat over in droog bitter, het heeft tonen van sinaasappel, limoengras en koriander. Voor wie Pilsener alcoholpercentage wilt en een speciale smaak kan dit serieuze bier eens proberen.



Mistinguett en die naam is een verbastering van de woorden "miss" wat "mevrouw" in het Engels en "dingue" en dat betekent "gek". In ieder geval heeft ze een blik van mij maak je niet gek. De bierstijl is een Blonde Ale met het beter overkomende alcoholpercentage van 6,5% en ze hebben Engelse en Duitse hop gebruikt, de Engelse geeft een fruitige smaak en de Duitse een hoppige. De kleur is troebel oranje, de smaak is licht droog bitter en heeft tonen van sinaasappel en perziken. Die perziken geeft het bier wat zoetigs wat eigenlijk bij een Belgische Blonde Ale hoort te zijn en laat je niet gek maken. 



Lily Blue en dit schattige gezicht straalt vertrouwen en wijsheid uit en daar staat de kleur blauw ook voor. Lily betekent "lelie" en die bloem staat ook voor veel dingen en om het kort ye houden denk ik dat de volgende eigenschappen zuiverheid, liefde en vrouwelijkheid. Het bier is een Belgian Strong Ale maar de donkere variant, deze bierstijl heeft als bekendste lid de Duvel. Het heeft een alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is helder donker amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout, toefje chocolade en heel lichtjes citrus.  



Gypsy Rose en naar het schijnt heeft de naam te maken met beruchte Amerikaanse burleske dame Gypsy Rose Lee (1911-1970) die een sensuele entertainende striptease act had. Het gezicht op het etiket verraadt dat wel met een sensuele en de naam heeft ook wel iets mystiek. Het bier is een Tripel waar een Franse hopsoort en een Engelse is gebruikt. De Franse Strisselspalt komt uit de Elzas en heeft als eigenschap dat het een grasachtig kruidig aroma geeft. Tenslotte de Engelse is Brewer's Gold wat een fruitige en kruidige smaak geeft. Het alcoholpercentage van Gypsy Rose is 9% en de kleur is troebel oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, wat karamel en subtiel kruiden. 



Zes gezichten die spreken boekdelen en die bieren zijn ook goed van brouwerij Sainte-Hélène, tevens voor de verandering geen dames in sexy poses, kleding en dergelijke. Volgt nog de link die van mij een update mag hebben en de Facebookpagina en alles is in het Frans..








Reacties

Populaire posts