Bier+Randzaken = Hofbräu Münchner Weisse - Duitsland
Hofbräu Münchner Weisse
De eerste brouwmeester was Heimeran Pongratz die het bruine bier ging brouwen en wat dat precies was wordt naar gegist. De volgende hertog Maximiliaan I (1573-1651) had het niet op dat bruine bier maar wilde alleen nog tarwebier hebben, die bieren hebben we nog steeds. Maximiliaan I verbood andere brouwers tarwebieren te brouwen en dus hij had monopolie. Tijdens de Dertig Jarige oorlog waren de Zweden onder koning Gustaaf II Adolf (1594-1632) Beieren binnengevallen en hij in1632 dreigde München plat te branden en te plunderen. Maar voor vrede wilde hij wat vooraanstaande gijzelaars en 600 duizend vaten Hofbräuhaus bier, dat bier was een Meibock. Dat bier had zo'n goede reputatie opgebouwd en dan moet je bedenken dat de tweede brouwmeester Elias Pilcher dit onder dwang moest brouwen van de hertog van Beieren. Dus je kan zeggen dat Hofbräu Maibock München heeft gered van de totale vernietiging. Trouwens die Elias Pilcher hadden ze uit Einbeck gehaald, de geboorteplek van Bockbier. Ook moet ik vermelden dat ze tot 1818 het monopolie hadden op Bockbier te brouwen in München.
Inmiddels zijn we in de 19de eeuw behandeld en in 1806 wordt het hertogdom gepromoveerd naar koninkrijk, Maximiliaan IV Jozef is de laatste hertog en tevens de eerste koning en werd zijn naam Maximiliaan I Jozef (1756-1825). Ook de vraag naar het bier groeide tot ze ruimtegebrek kregen en dus gingen uitbreiden in 1808. Het bruiloftsfeest van kroonprins Lodewijk I (1786-1868), die later ook koning, met Theresia van Saksen-Hildburghausen (1792-1854) werd op 17 oktober 1810 gehouden. Op een weide toen buiten de stad werd het bruiloftsfeest gehouden en duurde vijf dagen. Die weide is later naar de bruid vernoemd en de naam daarvan is Theresienwiese, hier wordt sinds 1811 het Oktoberfest gehouden.
In 1828 besloot koning Ludwig I zijn brouwerij ook te openen voor het gewone volk zodat zij ook konden gaan genieten van het Hofbräu bier. Na het onrustige jaar revolutiejaar 1848 in Europa werd kroonprins Maxmiliaan II (1811-1864) koning en verkocht de brouwerij in 1852 aan de Beierse staat, die de brouwerij nog steeds bezit. Inmiddels is zoon Lodewijk II (1845-1886) koning geworden en diens brouwerijdirecteur Johann Nepomuk Staubwasser laat het handelsmerk van de brouwerij laat registreren, het HB logo met kroon zie je op de foto hierboven. Broer Otto (1848-1916) die geestesziek was werd koning in 1886 nadat broer Lodewijk II die dat ook was aftrad, maar oom prins Luitpold (1821-1912) werd regent. De regent besloot dat het brouwerijgedeelte moest verplaats worden wegens een grote vraag naar de rand van de stad, tussen 1894 en 1896 werd de brouwerij gebouwd.
De Eerste Wereldoorlog was zwaar voor de brouwerij en de koning werd afezet, dus nu werd Hofbräuhaus echt van de Beierse staat. Waar men terecht minder trots op is dat in 1920 de Deutscher Arbeitspartei zich hernoemde naar de NSDAP en een onbekende Adolf Hitler een spreker was. Het Hofbräuhaus tot na de oorlog last gehad van die verdefelijke nazi's die er ruzie zochten, herdenkingen hielden en andere ellende. Ook werd het Hofbräuhaus bijna verwoest door luchtaanvallen en brouwerij aan de rand van de stad werd 60% vernietigd. Na de Tweede Wereldoorlog werd langzaam maar zeker de boel opgebouwd wat in 1958 werd afgerond. In de jaren tachtig werd duidelijk dat de brouwerij aan de rand van de stad te klein werd en inmiddels niet meer aan de rand lag wegens stadsuitbreiding. In 1988 ging een nieuwe brouwerij open aan de "nieuwe" rand van de stad.
Inmiddels is het Hofbräuhaus zo populair dat ze begonnen in 1999 te franchises met vestigingen in Dubai (V.A.E.), Newport (Kentucky/U.S.A.), Jangying (China), Las Vegas, Pittsburgh, Chicago, Cleveland, Colombus (Ohio/ U.S.A.), St. Petersburg (Florida/U.S.A.), Belo Horizonte (Brazilië), Bad Salzulfen (Duitsland), Hannover, Erfurt (Duitsland), Krems (Oostenrijk), Kemerovo (Siberië/Rusland) en er zullen meer openen. Nu wordt het tijd voor wat van hun bieren.
HB Pure is een Lager bedoeld voor jonge hippe mensen die vanuit de fles bier drinken in bijvoorbeeld een nachtclub. Hofbräuhaus 432-jarig antwoord om modern over te komen en dit helder goudkleurige bier heeft een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is zeer licht droog bitter met lichte tonen van citrus.
Hofbräu Maibock en de biestijl noemen ze ook wel Heller Bock. Deze gaat al mee sinds 1614 al zal de smaak in al die 407 jaar wel veranderd zijn. Het heeft een alcoholpercentage van 7,2% en de kleur is helder amberoranje. De smaak is subtiel zoet bitter met tonen van karamel, wat fruitigheid en een toefje branderige alcohol.
Hofbräu Sommerzwickl is een Landbier bedoeld voor de zomermaanden met een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is troebel oranje. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en citroen.
Hofbräu Winterzwickl de Landbier voor de winter met verschil dat het alcoholpercentage is 5,5% en de kleur is troebel donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en wat geroosterd mout.
Hofbräu Dunkel de oudste ondergistende bierstijl en sinds het begin van de brouwerij in het programma, ook in de eeuwen zal de smaak aangepast zijn. Het alcoholpercentage is 5,5% en de kleur is helder amberbruin. De smaak is licht zoet bitter met tonen van geroosterd mout en karamel.
Hofbräu Weisse Leicht kan je zien als een Hefeweizen Light voor degene die van licht bier houdt. Het alcoholpercentage is 2,6% en de kleur is troebel goudoranje. De smaak is bitterloos licht zoetigs met lichte tonen van citroen.
Hofbräu Schwarze Weisse is een Dunkelweizen en zo'n beetje elke Duitse brouwerij gebruikt de bierstijl als naam, alleen HofbrÄuhaus niet. Het alcoholpercentage is 5,1% en de kleur is troebel bruin en niks "schwarz". De smaak is zoet met een heel licht bittertje en heeft tonen van karamel, banaan en een beetje citroen.
Hofbräu Kristall Weisse en de accurate schrijfwijze van de bierstijl is Kristallweizen, de gefilterde Hefeweizen zodat het bier er helder uitziet voordege die een Hefeweizen te spannend vind. Het bier heeft een heldere goudgele kleur en het alcoholpercentage is 5,4%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, banaan en wat ander zoetige fruitigheden.
Hofbräu Münchner Weisse en deze Hefeweizen heeft een geschiedenis die terug gaat tot rond het jaar 1600. Het meest traditioneelste bierstijl om je door een hete zomerdag heen te loodsen maar ook lekker in de andere seizoenen. Het alcoholpercentage is 5,1% en de kleur is troebel geeloranje. De zoet en vol van smaak met een weinig bitter, tonen van banaan, citroen en wat karamel.
Stokoude brouwerij die het blijft goed doen en met recht een klassieker. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
Reacties
Een reactie posten