Bier+Randzaken (extra verhaal) = Albani Odense Classic - Denemarken
Albani
Odense Classic
Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Denemarken vriendschappelijk. Voor dit soort verhalen behandel ik iets van een wat grotere commerciële brouwerij, dit keer brouwerij Albani en deze is onderdeel van de Deense brouwgroep Royal Unibrew. Brouwerij Albani is te vinden te Odense op het eiland Funen en de ander is brouwerij Faxe te Fakse op het eiland Seeland.Het gedeelte brouwerij Albani en deze is dus opgericht in 1859 door Theodor Schiøtz (1821-1900). Hij werd op het idee gebracht door Gustav Lotze (1825-1893), een apotheker waar hij bij in de leer was. Halverwege de 19de eeuw kwam het ondergistend brouwen op flink op en dat leverde geld op en het legde Theodor Schiøtz geen windeieren op. De brouwerij heeft zijn naam te danken als ik het goed heb aan een oude kerk gewijd aan Sint-Albanus, al staat er sinds 1908 een nieuwe rooms-katholieke kerk op dezelfde plek.
De brouwerij was één van de eerste industriële fabrieken van Odense en was toendertijd net buiten het centrum gebouwd. Na inmiddels 162 jaar is Odense flink uitgebreid en om de brouwerij heen gegroeid. Trouwens wegens populariteit moest er al 1874 uitgebreid worden en 1900 alweer. Overgenomen werden Slotsbryggeriet uit Odense (1905), brouwerij Sydfyn (1913) uit Faaborg, brouwerij Bogense (1923) uit Bogense en brouwerij Odense (1934). Het overname pad ging verder in de jaren 50 met Sønderborg Bryghus (1956) uit Sønderborg, Svendborg Bryghus (1968) uit Svendborg, Carlsminde (1972) uit Nyborg, Slotsmøllen (1986) uit Kolding. Tenslotte werd brouwerij Maribo uit Maribo overgenomen in 1997 en de brouwerij bleef tot 2008 in bedrijf tot de gemeente de waterprijzen omhoog gooide en reden van sluiting is.
Als ik het goed heb heeft de oude eigenaar van Maribo de brouwerij teruggekocht, alleen de beste man mag er niet brouwen voor een tijd wat contractueel vast is gelegd. Albani zelf werd gekocht door Bryggerigruppen uit Fakse in 2000, ze hadden ook voor Carlsberg kunnen kiezen maar die uit Fakse had er meer geld voor over. In 2005 werd de naam van Bryggerigruppen veranderd in Royal Unibrew en is het op één na grootste brouwerijbedrijf van Denemarken geworden. Laat ik zes bieren behandelen die in Odense door Albani zijn bedacht, trouwens allemaal getest.
Odense Classic voor het eerst gebrouwen in 1999 tijdens het 140-jarige jubileum en geïnspireerd door de 19de eeuwse ondergistende Beierse bieren die wat donkerder zijn dan de Pilseners. Dit bier kan men classificeren als een Vienna, een amberkleurig ondergistend bier van origine uit Wenen. Gedronken tijdens een bezoek aan Lillebæltmarked een vlooienmarkt te Middelfart tijdens een vistripje op Funen met familie, vrienden en vage kennissen in 2011. Het bier heeft een helder amber kleurtje en het alcoholpercentage van 4,6%. De smaak is zacht zoet bitter met lichte tonen van karamel.
Odense 1859 mag er qua artwork oud eruit zien maar dat is het niet want het bestaat sinds 2011. Eigenlijk had men een andere naam in gedachte zoals Dunkel, Premium, Brygmester (brouwmeester) en Krolyst (herberg verlangen. Maar leden van de Facebookpagina van Albani kozen voor deze naam. Dat is een Vienna en de bierstijl die populair was rond 1850, dus de kleur is helder amber en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout, noten en fruitigheid.
HC Andersen is een voorzetting van Albani 1000 wat in 1988 ter ere van het 1000-jarige bestaan van Odense. Vanaf besloten ze de wereldberoemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) te eren die geboren is in Odense. De stad Odense pakt wel uit met zijn beroemde zoon en men kan standbeelden tegenkomen in het straatbeeld over zijn verhalen. Ook op de blikjes van het bier sieren die sculpturen vandaar twee verschillende foto's want één is de voorkant. Het bier is een Imperial Pilsener en het alcoholpercentage van 9% met een heldere gouden kleur. De smaak is zeer zoet met een licht bittertje, het heeft tonen van marsepein, appel, peer en redelijk verbloemd branderige alcohol.
Tenslotte zie je hier de fles variant van de Giraf Beer (Red/Rød) en de artwork is hetzelfde sinds 1962. Trouwens met de opbrengsten van dit bier toendertijd werd genoeg geld opgehaald voor twee giraffes.
Zo dat was brouwerij Albani en zoals bijna altijd volgt de link dus klik hier plus een filmpje.
De volgende wedstrijd is binnen een paar dagen en spelen ze vriendschappelijk tegen Duitsland.
Reacties
Een reactie posten