Bier+Randzaken = Lindeboom Pilsener - Nederland

 Lindeboom Pilsener


In de Limburge gemeente Leudal vinden we het dorp Neer en daar is sinds 1870 de Lindeboom Bierbrouwerij actief. Het werd weer eens tijd om een Nederlandse oude regionale brouwerij te behandelen en in Midden-Limburg zo'n beetje tussen Venlo en Roermond is hun werkterrein. De rest van het land wordt het wat lastiger om hun bieren te vinden, maar wie zijn best doet zal dat wel lukken.


Het begon dus allemaal in 1870 nadat Willem Geenen toestemming kreeg om te brouwen nadat hij het vak had geleerd in Duitsland. Het dorp Neer had in die ongeveer duizend inwoners en flink aantal brouwerijen maar door innovatief te wezen bleef de brouwerij als enige over in het dorp en de regio. Naast zijn huis stond een oude linde en hier kwam zijn eerste brouwerijtje en het bier ging Geenen's Bier heten. Maar de mensen bleven het bier naar die linde refereren en van de jaren 30 van 20ste eeuw werd het de definitieve brouwerijnaam. 


Willem bleef niet stil zitten en had in 1890 een flessenvulmachine en doordat Neer aan de Maas ligt, kochten schippers het flessenbier en leerde langzaam de rest van het land Lindeboom kennen. In 1902 werd op een tentoonstelling in Amsterdam een gouden medaille gewonnen en dat hielp ook mee met het bekend maken van Lindeboom. In 1903 overleed Willem en ging de leiding over naar zijn kinderen Bernard en Maria Christina en die gingen ook gewoon door met innovatieve initiatieven. In 1912 kwam er een stoommachine en koelmachine en konden ook ondergistende bierstijlen brouwen zoals de Pilsener naast de bovengistende bieren. Door deze investering om de vraag naar Pilsener bleef LIndeboom als enige overeind in de regio. 


Willem de zoon van Bernerd en neef van Maria Christina nam de leiding over in 1938. Toen brak de oorlog uit maar tegen het einde lag Midden-LImburg in de frontlinie en werd het brouwen tijdelijk uitbesteed bij de brouwerij de Hoop te Budel, tegenwoordig bekend als de Budelse Brouwerij. Door banden tussen beide brouwerijen was goed te noemen in die tijd want WIllem trouwde met de Anna Johanna, dochter van de eigenaar van brouwerij de Hoop.
Het bedrijf ging gewoon door waar ze goed in waren, brouwen en met de tijd meegaan. 


Het 110-jarig bestaan werd opgeluisterd met een twee linde nabij de eerste en naamgever van de brouwerij. In 1978 namen zonen Ben en de derde Willem het bedrijf over en langzaam ging men door innoveren en moderniseren om een sterke regionale brouwerij te blijven. Nu volgen wat bieren van zewant ze hebben voor elke smaak wat wils. 


Lindeboom Pilsener de vlaggenschip van de brouwerij en gaat al een tijd mee en als ik het goed heb sinds 1913. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht droog bitter met bescheiden tonen van citroen en een klein beetje karamel. Je komt dit bier op geselecteerde plekken tegen in Groot-Brittannië.



Lindeboom Saison en dit is zo'n innovatie en een bierstijl die je niet zo snel verwacht bij dit type brouwerij. Het is wel beetje commercieel en verwacht geen Belgische Saison maar het is wel toegankelijker. Het bier heeft een licht troebel gouden kleur en het alcoholpercentage is 5,5%. De smaak is redelijk zoet bitter en heeft wat tonen aan banaan, koriander en witte peper.


Nou brouwen ze ook nog wat Radler's en alcoholarm bier wat ik oversla, ook is er nog een Bockbier maar die doe ik later nog weleens.


Venloosch Alt bestaat sinds 1983 en is Nederlands eerste Alt sinds een eeuwigheid. De eigenaars van café de Gouden Tijger uit Venlo wilden Venlose Altbier traditie weer wat leven in blazen. Het werd gebrouwen bij brouwerij de Leeuw uit Valkenburg en dat duurde 2000 tot men de productie overhevelde naar Lindeboom. De kleur van het bier is helder amberoranje en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel, geroosterd mout, beetje chocolade en wat gedroogd fruit.



Venloosch Wit kwam er in 2003 ter ere dat de café de Gouden Tijger, dit Witbier sloeg aan en werd snel verkocht op fles. De kleur is troebel geel en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is verfrissend friszurig met bijna geen bitterheid, het heeft tonen van citroen, iets van appel en beetje kruiden.


De commissaris van de Koning is in Nederland de voorzitter van het College van Gedeputeerde Staten en van Provinciale Staten van de provincies, dus fungeert als het "gezicht" van de provincie. Behalve in Limburg daar wordt deze functie gouverneur genoemd laat in 1870 de gouverneur Willem Geenen toestemming hebben gegeven om te brouwen. Zodoende is er een lijn speciaalbier van Lindeboom met de naam Gouverneur.


Gouverneur Blond is volgens mij de eerste en verscheen in 2002 en is een Belgisch Blond. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage is 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van mandarijn, karamel en koriander.



Gouverneur Dubbel en ook volgens mij sinds 2002 en als je toch Belgische abdijbieren wil brouwen kan de Dubbel niet ontbreken. Helder donkerbruin van kleur en het alcoholpercentage 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van caramel, chocolade, geroosterd mout en een beetje kruiden. Er schijnt een Tripel te bestaan alleen die staat niet op hun site, dus die laat ik even voor wat het is.



Gouverneur Speciale 140 is er sinds 2010 wegens het 140-jarig bestaan en deed het zo goed dat het mocht blijven. De bierstijl is Spéciale Belge en een voorbeeld is een Palm of De Koninck, de kleur is helder donkergoud en het alcoholpercentage is 5,5%. De smaak is zoetbitter met lichte tonen van citrus, banaan en appel.



Gouverneur Stout op Hout heeft een Foreign Export Stout-achtig alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is on-Stout met zijn helder donkerbruine kleur met rode gloed. Affijn we doen het ermee en het bier is ook een gelagerd op eikenhout. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit en chocolade maar het eikenhout is ver te zoeken. Dit bier zou ook zo maar een Dubbelbock of Dubbel kunnen zijn en toch is het een goed bier van hier.


Lindeboom zal zich nog wel innoveren in de toekomst maar klik hier voor de link en er is ook een filmpje.

















Reacties

Populaire posts