Bier+Randzaken = Chimay Grande Réserve (Bleue/Blue/Blauw) - België

 Chimay
Grande Réserve 

(Bleue/Blue/Blauw)


Tijd voor een trappistenbrouwerij en dit keer de abdij Notre-Dame de Scourmont wat zes kilometer ten zuiden van het dorp Forges. Dat is weer een deelgemeente van het stadje Chimay wat zo'n 3,2 kilometer ten noorden van Forges ligt. De gemeente Chimay hoort bij de Waalse provincie Heneouwen en om meer precies te zijn in de regio Botte du Hainaut, letterlijk vertaald de Laars van Henegouwen wat hieronder te zien is op de kaart. Een bosachtig heuvelachtig pittoreske streek die  nog niet iedereen ontdekt heeft, tenslotte het is onderdeel van de Ardennen.


Het begon allemaal in 1850 toen prins Joseph van Chimay een stuk grond schonk aan zeventien monniken die afkomstig waren van de Sint-Sixtusabdij uit Westvleteren. Ja die doen ook aan trappistenbier en dat bierverhaal komt ook nog eens. De cisterciënzers ook wel trappisten genoemd begonnen daar hun klooster maar het duurde nog tot 1871 en was het tot abdij verheven. Dus volgens de regels van de orde werd er gebeden, arbeid verricht en rust gehouden, dat met die arbeid was in het begin voornamelijk agrarisch. 


Maar van de producten die ze vervaardigen zijn hun kazen en bieren het beroemdst. Met kaas begonnen ze in 1876 en tot 1982 hadden ze maar één type, dat was de Grand Chimay. Daarna zijn er paar begonnen waarvan sommige gewassen zijn in één van de soorten Chimay bier. De kazen hebben de volgende namen en de laatste drie zijn die met bier: 
Vieux Chimay, Poteaupré, Mont du Secours, Chimay Rouge, Chimay Bleue, Chimay Doré. Hou die laatste drie namen vooral in de gaten bij de bieren die zo voorbij komen.


Met brouwen begonnen ze in 1862 en in het begin brouwden ze op ondergistende wijze, het eerste bier was een Doppelbock. Tot de Eerste Wereldoorlog was erg geen vuiltje in de lucht tot Duitsland België grotendeels bezette en al het koper van brouwketels in beslag namen van vele Belgische brouwerijen. Ook de monniken moesten eraan geloven. Door deze zwarte bladzijde in de Belgische bier geschiedenis is mede de oorzaak dat er nog vele bovengistende bieren zijn in dat land. De Tweede Wereldoorlog was ook geen pretje voor de monniken omdat de Duitsers dit keer ze verjaagden en van de abdij een kazerne maakten, ook de brouwerij werd wederom vernield. 


Na de oorlog werd alles weer opgebouwd en moest het brouwen weer opnieuw leren. In 1948 werd pater Théodore De Haene naar de Universiteit van Leuven gestuurd om het vak leren aangezien dat ze daar die studie aanbieden. Dit keer gingen ze voor ondergistend bier en werd er ook een biergist ontwikkeld die ze voor Chimay nog steeds gebruiken. Nog even geduld voor de bieren want zal nog even doorgaan met de geschiedenis van de abdij. Sinds de jaren 70 wordt er nog wel gebrouwen in de abdij maar het afvullen doen ze in het dorp Baileux, waar ook de kazen er 
worden geproduceerd. Niet ver van de abdij hebben ze een café, restaurant en hotel genaamd Auberge de Poteaupré met het bezoekerscentrum Espace Chimay.


In ieder geval ze doen er alles aan om de abdij draaiend te houden en kan men in de streek Botte du Hainaut niet om Chimay heen. Trouwens de bieren van Chimay kan men in heel België en daarbuiten tegenkomen en zullen niet onbekend zijn voor vele. Laat ik de zes bieren van ze behandelen op volgorde van jaar wanneer ze gebrouwen zijn. Met de kleur wordt de 0,33 liter flesjes mee bedoeld en de biernaam de 0,75 liter fles en groter. Al is de zesde elk jaar anders van smaak.
Chimay Première (Rouge/Red/Rood) is er sinds 1948 en het oudste bier van ze. De biernaam slaat op dat het de eerste bier was na de heropening van de brouwerij in 1948, "première" is Frans voor "eerste". De bierstijl hier is Dubbel en het alcoholpercentage is 7% en de kleur is troebel bruinrood. De smaak is zoet bitter met wat droogheid, tonen van karamel, banaan, gedroogd fruit en kruiden. 



Chimay Grande Réserve (Bleue/Blue/Blauw) is er sinds 1954 en de biernaam heeft te maken met het feit dat men dit bier lang kan bewaren. De biernaam "Grande Réserve" betekent "geweldig reserveren" en dat laatste slaat op "ergens voor bewaren". In dit geval op een donkere koele plek waar het bier verder kan rusten want er is nagisting in de fles. Het was aanvankelijk een kerstbier wat erg populair bleek dat het hele jaar te koop is. De bierstijl is hier Dark Belgian Strong Ale en het heeft een alcoholpercentage van 9% met een troebel donkerbruine kleur. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, chocolade, gedroogd fruit en kruiden. 


Chimay Cinq Cents (Blanche/White/Wit) Tripel/Triple is er sinds 1966 en het liefst hebben ze het dat je bier Tripel/Triple wat uiteraard ook de bierstijl is. Sinds 1996 is dit het geval want ze zijn bang dat het bier associëren met de bierstijl Witbier, wat lichter is in alcohol en gebrouwen is voornamelijk tarwe. In 1986 kwam de 0,75 liter fles en dat ging Chimay Cinq Cents en dat laatste betekent "500" wat te maken heeft met het 500-jarige bestaan van het prinsdom Chimay. Het bier heeft een troebel oranje kleur en het alcoholpercentage is 8%. De smaak is droog bitter met tonen van sinaasappel, banaan, karamel en kruiden.



Chimay Dorée (or/gold/goud) is er sinds 2006 officieel, daarvoor bestond het ook al maar was het enkel voor de monniken. Als ze over hadden werd het verkocht in de Auberge de Poteaupré, toen heette het bier Chimay Spéciale Poteaupré en in 2006 kreeg het de huidige naam. Dit refterbier wat eigenlijk alleen voor de broeders bedoeld is was zodoende een zeer gezocht bier. Het bier is een Belgian Ale met een alcoholpercentage 4,8% en de kleur is licht troebel goudkleurig wat de biernaam verklaart. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citroen en een beetje karamel, noten en koriander. 



Chimay 
Cent Cinquante (Vert/Green/Groen) is er sinds 2012 en aanvankelijk als een gelimiteerd bier ter ere van het 150-jarige bestaan van de abdijbrouwerij. Maar sinds 2021 is het een vast bier geworden en het vijfde bier van de Chimay familie bedoeld voor het publiek. Wie het Frans machtig is weet dat "cent cinquante" "honderdvijftig" betekent. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is zoet bitter met tonen van banaan, citrusvruchten, homing en koriander.


Chimay Grande Réserve Viellie En Barriques en in het Nederland wordt het Chimay Grande Réserve Gerijpt In Vaten en dat precies wat ze met de gewone Chimay Blauw doen. Sinds 2015 laten ze de Chimay Blauw rusten op een vat en elk jaar is dat vat anders. Ook elk jaar kan het alcoholpercentage anders zijn door de nagisting. Hieronder een lijstje met het jaartal, vat en alcoholpercentage.
  • 2015, vat van 64% Franse eik & 36% Amerikaanse eik, 10%
  • 2016, vat van 38% Franse eik, 22% Amerikaanse eik, 22% cognac vat & 18% kastanje vat, 10,%
  • 2017, vat van 36% Franse eik, 42% Amerikaanse eik & 22% rum vat, 10,5%
  • 2018vat van 34% Franse eik, 41% Amerikaanse eik & 25% whisky vat
  • 2019, vat van 40% Franse eik, 60% Amerikaanse eik, 10,5%
  • 2020, vat van 28% Franse eik, 24% Amerikaanse eik & 48% armagnac, 10,5%
  • 2021, vat van 24% Franse eik, 49% Amerikaanse eik & 27% rum vat, 10,5%
  • 2022, 
  • 2023
De smaken zijn uiteraard per jaar anders maar wel magistraal, De Franse eik zorgt voor robuustheid, de Amerikaanse eik voor zachtheid en de andere voeg de smaak toe van de betreffende destillaat. 


Dat was Chimay en zijn bieren dan blijft over de link en een filmpje. Link naar Abbeye Notre-Dame de Scourmont





 



Reacties

Populaire posts