Bier+Randzaken (extra verhaal) = Vergina/Βεργίνα Lager - Griekenland

 Vergina/ Βεργίνα Lager


Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Griekenland voor het echie. Dit keer één van de nieuwere commerciële brouwerijen en ze zijn er trots op dat ze de enigste 100% Grieks is, mag dat heel lang mogen duren.


Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης betekent letterlijk "Macedonië Thrace-brouwerij" en de Engelse naam is voor het gemak ook gangbaar wat Macedonian Thrace Brewery is. De naam slaat grotendeels op Oost-Macedonië en Thracië, een periferie wat de Griekse tegenhanger van een provincie is. Die brouwerij gaan we behandelen dus en eerst wat geschiedenis. Athenenaar Demetri Politopoulos had in Chicago chemische technologie gestudeerd en daarbij ook brouwen. Tijdens een vakantie met zijn broer kreeg hij in de jaren 90 een gewaagd idee om in zijn thuisland waar wijn domineert een commerciële brouwerij te beginnen. Buiten die wijn domineerde Heineken met vooral Amstel het meest gedronken bier van Griekenland.


In 1996 werd het bedrijf opgericht en Demetri koos als locatie de stad Komotini (Κομοτηνή) en om precies te zijn op het industrieterrein te oosten van de stad. Het water is er goed, de meeste ingrediënten zijn er dichtbij en volgens mij was de grond goedkoop. Na twee jaar bouwen en inrichten werd er voor het eerst gebrouwen. Het biermerk waar ze meekwamen is Vergina en wat in Grieks zo wordt geschreven, Βεργίνα. De biernaam heeft te maken met het dorpje Vergina (Βεργίνα) waar de archeologische ruïnes van de Macedonische hoofdstad Aigai (Αἰγέαι) zijn gevonden. Hier werd koning Philippus II vermoord en diens zoon Alexander de Grote werd er vervolgens gekroond. 
Dan hebben we nog dit symbool hierboven en dat is de Zon van Vergina. Ze vonden in Aigai in 1977 een tombe met een kistje erin met dit symbool. Het 
kistje zou de botten van koning Philippus II bevatten en wordt tot op de dag 
van vandaag betwist of dat echt zo is. Het symbool werd door Alexander de 
Grote gebruikt in zijn gehele rijk en na de vondst van het kistje in het huidige moderne Griekse Macedonië kwam het symbool weer in zwang. Ook in het land Macedonië...eh...Noord-Macedonië gebruikten ze de zon een tijdje op hun vlag en na lang geprotesteerd door Griekenland en ook om de landsnaam hebben ze het veranderd.      

Dat is dus ook Vergina en die hele dunne streepjes rondom het etiket moeten de stralen van die zon voorstellen, dus zo even goed kijken bij de bieren. In ieder geval ging de groei gestaag van de brouwerij en langzaam overal in Griekenland te krijgen en als je best doet ook hier in Nederland. Na 2000 kwamen er nieuwe biersoorten erbij en nu zitten ze in de fase van eenmalige bieren die bij groot succes in het assortiment kan komen. In 2006 worden er met een aantal boeren afgesproken dat ze alleen graan gingen telen voor de brouwerij en zo een vast inkomen hebben. In 2017 werd er een bezoekerscentrum geopend en dat geeft de streek een kleine zetje in de toeristische richting. Het is niet de meest bezochte streek van Griekenland waar menig vakantieganger één van de vele eilanden opzoekt, maar ergens moet een begin zijn. Laat ik vijf van de Vergina bieren die behandelen.


Vergina/Βεργίνα Lager is dus hun eersteling en dan is Lager ideaal voor het Griekse weer. De kleur is uiteraard helder goud met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet met wat bitterheid, tonen van karamel en iets van citroen.



Vergina/Βεργίνα Red kwam er in 2001 bij en dit is een Vienna Lager, altijd amberkleurig in diverse gradaties en ondergistend. Dus helder amber met een alcoholpercentage van 5,8%. Droog bittere smaak met tonen van citroen en karamel.



Vergina/Βεργίνα Weiss is er sinds 2003 en een Hefeweizen die goed in de smaak kan vallen bij de Duitse vakantieganger en andere nationaliteiten ook wel. Het alcoholpercentage is 5,4% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is zoet en een beetke friszurig met tonen van citroen, kruidnagel en een beetje banaan.



Vergina (ΒΕΡΓΙΝΑ) Porfyra en dat laatste betekent "paarse kleurstof" en het enigste wat paars is het etiket. Het bier is er sinds 2013 en een Imperial Pilsener met een alcoholpercentage van 6,3% en de kleur is troebel geel. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en een beetje citroen en limoen. 



Vergina (ΒΕΡΓΙΝΑ) Black is er sinds 2017 en dit is een Schwarzbier, ondergistend en zeer donkere bierstijl en de tegenhanger van de bovengistende Stout. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is zwart met een rode gloed. Droog bitter van smaak met tonen van karamel, chocolade, koffie en geroosterd mout.


Dat was een 100% Grieks biermerk en handig dat ze de biersoorten in het Latijnse schrift hebben geschreven. Van de Vergina/Βεργίνα Lager weet ik uit eigen ervaring dat de ene kant van het blik in het Griekse schrift  is en de andere kant in het Latijnse schrift. Dus het moet geen probleem zijn om eruit te komen wat voor het bier of bij twijfel ga voor donkerblauw voor de Lager. Klik hier voor de link en als laatste een filmpje maar over een maand mogen we tegen Gibralter uit in Portugal. 





Reacties

Populaire posts