Bier+Randzaken = Gulpener Herfstbock - Nederland

 Gulpener Herfstbock

In dit verhaal komen alleen Herfstbockbieren voorbij van de grote, middelgrote en regionale commerciële brouwerijen voorbij. Alles wat bij Heineken hoort is al eens beschreven door me in 2014 waar ik beloofde de rest ook te behandelen en dat is nu. Na negen jaar moet ik wel opschieten heb ik het idee want het lijkt minder te worden met de commerciële Herfstbockbieren.


Royal Swinkels Family Brewers heeft er vier als ik het goed heb want ze zijn bekend van Bavaria waar ik het dit jaar nog over heb gehad. Bezitten ze het Belgische Palm en de Nederlandse Craftbierbrouwerijen Uiltje Brewing Company uit Haarlem en Brouwerij De Molen uit Bodegraven. Ze hebben ook een constructie met Bierbrouwerij de Koningshoeven bekend van La Trappe waar ik al hun Bockbier heb behandeld, dus doe ik de volgende drie. Link naar Royal Swinkels Family Brewers


Bavaria Bokbier en tsja ik ben dit traditionele bier al een tijd niet meer tegengekomen in mijn contreien, lees Leiden en omgeving. Maar er is een teken van leven op de bier reviewsites en in het zuiden van het land zal het te drinken zijn. In ieder geval is of was elk jaar het recept lichtjes anders maar de kleur is altijd wel helder bruin en het alcoholpercentage is 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en iets van chocolade en koffie.



Bok & Poot is van Brouwerij De Molen opgericht in 2004 en sinds 2019 100% van 
Royal Swinkels Family Brewers. Bekend van eenmalige brouwsels en barrel aged bieren plus dat er sinds de overname zijn er vaste bieren. De biernamen zijn slim en vaak hebben ze te maken met gezegdes. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,3% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet met een licht droog bittertje en heeft tonen van chocolade, amandel en karamel.



Apfelstrudel Doppelbock is van Uiltje Brewing Company opgericht in 2016 en sinds 2021 is het bezit van 
Royal Swinkels Family Brewers. Een slootvracht aan bieren worden er per jaar gebrouwen door ze maar ook hebben ze vaste en seizoen bieren. Allemaal versierd door striptekenaar Gerben Valkema bekend van de strip Elsje die men tegen kan komen in een landelijk dagblad. Dit bier is een stevige met een alcoholpercentage van 11% en de kleur is helder donkerbruin. DE smaak is zoet bitter met wat branderigheid door de alcohol en heeft tonen van appels, appel taart, apfelkorn, chocolade, amandel, en karamel.



Budelse Brouwerij opgericht in uit hoe kan het anders Budel en ook in Noord-Brabant. Van deze brouwerij heb ook eens een bierverhaal geschreven die verantwoordelijk van een reeks biologische, niet-biologische en wat alcoholvrije bieren plus twee seizoensbieren. Budels Herfstbock is er één van en meer dan zestig jaar, dit bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, beetje chocolade en licht geroosterd mout. Link naar Budelse Brouwerij 



Heineken en we weten dat goed zijn in het overnemen van brouwerijen en als het nodig is het sluiten ervan. Ook zijn ze goed met het stopzetten van geliefde bieren met een traditie en als voorbeeld 
Amstel Gold in 2015, Heinenken Tarwebock in 2020 en Wieckse Witte gestopt in 2021. Aangezien ik al wat Bokbieren van ze heb behandeld bezitten ze sinds 2020 de Texelse Bierbrouwerij. Link naar Heineken


Texels Bock is één van de twee bokken van de Texelse Bierbrouwerij uit Oudeschild opgericht in 1994. De ander komt in het bierverhaal voor over deze brouwerij en door hier te klikken kunnen jullie het eventueel teruglezen. Hun Bock heeft vier keer de prijs Lekkerste Bockbier van Nederland gewonnen. De kleur is helder bruin en het alcoholpercentage is 7%. De smaak is verfijnd bitterzoet en heeft tonen van karamel, licht geroosterd mout en gedroogd fruit.



Grolsche Bierbrouwerij, Koninklijke Grolsch of simpelweg Grolsch geheten uit Enschede bestaat sinds 1615 maar het begon allemaal in Groenlo. Maar die brouwerij is gesloten in 2004 samen met de oude brouwerij in Enschede om de huidige brouwerij aan de rand van de stad te betrekken. Wereldberoemd is Grolsch om hun beugelfles die zo fijn "plop" doet en voor dit verhaal hebben ze drie bokken.


Grolsch Dunkel Weizenbock is de tarwe variant van de Bockbieren en is ontstaan uit de Grolsch Proeverij series, om de zoveel een tijdelijk speciaal bier en deze is in het vaste programma gekomen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is troebel bruinoranje. De smaak is zoet bitter met tonen van banaan, karamel en geroosterd mout.



Grolsch Rijke Herfstbok is er al sinds 1995 toen ze nog aan de serie Grolsch De  Vierjaar Getijden deden, bestond voor de rest uit Lentebok, Zomergoed en de geweldige Wintervorst. Met die serie stopte ze geruisloos in 2003 waar alleen de Herfstbok overbleef en inmiddels is de naam was uitgebreid. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,6% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoetbitter met tonen van karamel, geroosterd mout en iets van fruitigheid. 


Grolsch Gerijpte Herfstbok is een wat langer weg gelegde variant van Grolsch Rijke Herfstbok in een bunker op de voormalige vliegbasis Twenthe. Nou heb ik geen verschil kunnen proeven, hoe hard ik het probeerde. Dus heb ik de beschrijving van hierboven copy+paste Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,6% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoetbitter met tonen van karamel, geroosterd mout en iets van fruitigheid. 



AB-InBev de Belgisch-Braziliaans-Amerikaanse megolomane globale bierbrouwer en ook bekend van opkopen en eventueel sluiten maar wel het best verkopende product houden wat elders dan weer wordt gebrouwen. In Nederland werd door voorloper Interbrew Brouwerij Oranjeboom in 1995 gekocht om vervolgens in 2004 de boel te sluiten in Breda. Wat wel nog open is Dommelsche Bierbrouwerij opgericht in 1744 uit Dommelen en Hertog Jan Brouwerij opgericht in 1915 uit Arcen. De eerste is een bierwoestijn qua keuze en de tweede is niet wat het lijkt met herkomst van sommige bieren. Link naar AB-InBev


Hertog Jan Bockbier en je zou verwachten dat deze in Arcen wordt gebrouwen, nou dat was zo van 1982 en heette Arcener Oer Bock wat ergens in de aren 90 de huidige naam kreeg. Ook de brouwlocatie veranderde en dat gebeurd dus in Dommelen. Hertog Jan Pilsener is ook zoiets en wordt ook daar gebrouwen maar ook in het Belgische Leuven. Hertog Jan Bockbier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en heeft een heldere bruine kleur. De smaak is zoet bitter en heeft tonen van karamel, geroosterd mout en iets fruitigs.



Lindeboom Bierbrouwerij een regionale familiebrouwerij uit het Limburgse Neer vlakbij de Maas en opgericht in 1870. Wie Midden-Limburg bezoekt kan hun bieren tegenkomen en daarbuiten sporadisch een café met Lindeboom bier. Ook buiten die regio zal men in de betere speciaalzaak voor een Lindeboom maar ze brouwen ook een reeks bieren met de naam Gouverneur. Ter ere van het feit dat men toestemming kreeg van de gouverneur van Limburg om te mogen brouwen. Link naar Lindeboom Bierbrouwerij 


Lindeboom Bock en dit bier heb ik bewaard voor dit bierverhaal want vorig jaar heb ik Lindeboom uitgebreid behandeld. Deze Bock heeft een paar geleden de Lindeboom Herfstbock vervangen waar men met huidige bier terug heeft gegrepen op een oud recept. Het alcoholpercentage is 6,5% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout, gedroogde pruim en heeft iets aards.


Alfa Brouwerij en deze familiebrouwerij uit het gehucht Thull vlakbij het Zuid-Limburgse Schinnen werd opgericht in 1870. De brouwerij werd toegevoegd aan de boerderij tot het moment aanbrak om alleen nog te brouwen, dus alleen ondergistende bieren. Het familiebedrijf bezit ook een eigen waterbron wat men onbewerkt kan gebruiken en een zuiver en zachte smaak oplevert. Aantal jaren heb ik een eens over Alfa geschreven met ook hier het idee om het Bockbier later eens te behandelen. Link naar Alfa Brouwerij


Alfa Herfstbok is er sinds 1981 een heeft de nodige lichtelijke naamswijzigingen en herontwerp ondergaan net zoals andere Bockbieren in dit verhaal, maar de smaak is altijd hetzelfde gebleven door die uitzonderlijk goede waterbron. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is ook hier helder bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, verfijnd licht geroosterd mout en wat fruitigheid,




Gulpener Bierbrouwerij en de meest zuidelijkste commerciële brouwerij van het land uit het Zuid-Limburgse Gulpen en ze bestaan sinds 1825. Van deze familiebrouwerij waar ik sympathie voor heb ik nooit een uitgebreid verhaal geschreven. Dat ik volgend jaar eens doen maar ze zijn al drie keer elders voorgekomen klik op het getal om één van die drie bierverhalen te lezen, 1,2&3.
Voor dit ver hou ik het bij het Bockbier. Link naar Gulpener Bierbrouwerij 


Gulpener Herfstbock bestaat sinds 2002 en voor die tijd hadden ze er ook een. Maar de brouwerij past eens in de zoveel tijd aan en tegenwoordig is het milieuvriendelijk, duurzaam, biologisch, lokale ingrediënten en wat meer eigenzinnigheid. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet bitter met een vaag zuurtje en heeft tonen van karamel, geroosterd mout en iets van zure bes.


Dat waren wat commerciële Bockbieren en misschien volgend jaar het zelfde maar dan meer het voorjaar behandelen. Volgt er nog een filmpje.





Reacties

Populaire posts