Bier+Randzaken = Sternburg Export - Duitsland

 Sternburg Export


Het derde Radeberger Gruppe bierverhaal en we zijn nog steeds in de Duitse deelstaat Saksen. Daarvoor moeten we in Leipzig zijn en deze stad is vooral bekend om de bierstijl Gose. Maar dat is nogal een complexe bierstijl waar coriander en als enigste bierstijl ook met zout wordt gebrouwen. Nou de Sternburg Brauerei doet daar niet mee en het is zo'n recht toe recht aan brouwerij. Eerst wat geschiedenis met uiteraard wat communistisch hoofdstuk.


Het begint allemaal in 1822 waar een rijke koopman uit Leipzig genaamd Maximilian Speck die een landhuis verwierf in Lütschena, wat tegenwoordig een wijk van Leipzig is. Bij dat landhuis zat ook een brouwerij die de beste man na zijn adelstandverheffing gebruik ging van maken door een brouwer in te huren. Inmiddels baron Maximilian Speck von Sternburg die trouwens zijn rijkdom heeft vergaard door de wolhandel en een indrukwekkende collectie schilderijen vergaard.
Ik kan er niet achter komen waarom hij Sternburg aan zijn heeft toegevoegd maar het bekt wel als biermerk. 

Nou is de geschiedenis nogal vaag tot na de Tweede Wereldoorlog wat dus betekent dat het goed ging want met de komst van de DDR werd de brouwerij genationaliseerd. In de jaren 60 wisten ze nog een prijs te winnen en dat hield export in naar landen als de Soviet-Unie, Roemenië, Hongarije en Bulgarije. Dat stortte in jaren 80 compleet in en zeker na de val van de Berlijnse Muur in 1989. In 1991 kwamen ze in handen van het Dortmundse Brau und Brunnen want veel West-Duitse brouwerijen namen in verval geraakte Oost-Duitse brouwerijen over. In 1992 ging de brouwerij van Sternburg dicht en werd de productie overgeheveld naar Leipziger Brauhaus zu Reudnitz.


Dus we moeten ook de geschiedenis van die brouwerij uit Leipzig behandelen. Die begint eerder en het oprichtingsjaar is 1862 waar Adolf Schröder een brouwerij begon in Reudnitz een wijk in het oosten van Leipzig. In 1871 was het bedrijf failliet en werd verkocht aan industrieel Carl Adolf Riebeck die de brouwerij moderniseerden. Het werd de vierde brouwerij van het Duitse keizerrijk en nam vele brouwerijen in de buurt over. Die werden niet gesloten en kregen allemaal de naam Riebeck & Comp. maar dat sluiten komt later na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlog werd helft van het brouwerij complex plat gebombardeerd en daarna weer opgebouwd. 


Na de oorlog werd de brouwerij in 1946 genationaliseerd en op de brouwerij in Leipzig na sloten ze de rest van de Riebeck brouwerijen. In 1959 werd er gefuseerd met twee andere brouwerijen en ging het staatsbedrijf Sachsenbräu heten. In de jaren 70 werd door de staat besloten dat de brouwerij gemoderniseerd en vergroot moest worden wat ook gebeurde. Na de hereniging in 1991 kwam de brouwerij in handen van Brau und Brunnen en zo zijn op het punt gekomen dat geschiedenis van Sternburg en Leipziger Brauhaus zu Reudnitz samen verder gaat. Trouwens na de Duitse hereniging werd eerste naam van de brouwerij weer gebruikt.


In 1997 was het kantje boord want Brau und Brunnen wilde ze de brouwerij in Leipzig sluiten ondanks na een grote renovatie. Uiteindelijk ging dat niet door na massale protesten. In 2005 nam de Radeberger Gruppe Brau und Brunnen met al zijn brouwerijen over. Voor ik het vergeet had Leipziger Brauhaus zu Reudnitz twee biermerken waarvan Reudnitzer het premium merk was en Sternburg was het goedkopere B-merk. In 2012 werd er besloten te stoppen met merk Reudnitzer en de naam van de brouwerij werd veranderd naar Sternburg Brauerei. Wie naar het artwork kijkt ziet al snel dat het biermerk Sternburg er nogal goedkoop uitziet. Het biermerk roept mede Oost-Duitse nostalgische gevoelens op zodat het een soort van cult status heeft gekregen. 

Heden ten dage is het biermerk Sternburg het meest gedronken bier van het voormalige Oost-Duitsland. Doordat het economisch minder gaat in de regionen grijpt men terug op het verleden waarvan men alleen de goede dingen van de DDR heeft onthouden. Voor dat gevoel hebben de Duitsers een mooi term gemaakt, Ostalgie een woordcombinatie van "ost" en "nostalgie". Één van die goede dingen was dat er geen werkloosheid was en voor het gemak wordt de gebrek aan vrijheid vergeten. Nou in ieder geval doe ik vier Sterni bieren en dat is de bijnaam van het merk, komt door de ster in het logo en de naam.


Sternburg Hanf-Radler en wie het artwork ziet dan vind met dit licht alcoholische bier helemaal cult. Deze Radler bestaat 44% uit Sternburg Export, 55,8% citroen frisdrank en 0,2% hennepextract. Het ziet er tegendraads en door de kleuren inclusief uit. Het alcoholpercentage is 2,5% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet met een kruidige kick en de hennep is verwaarloosbaar,



Sternburg Diesel en dit ook een bier-mix drankje en dan in de bierstijl Shandy. Hier bestaat het uit 50% Sternburg Export en 50% cola. De kleur die het oplevert lijkt op de brandstof diesel, de mix van helder goudkleurig bier en bijna zwart kleurige cola krijgt met een helder bruine bier-mix drankje. Het alcoholpercentage is 2,6% en heeft een zoete smaak met tonen aan cola en citroen. 



Sternburg Pilsener en hier hebben we de onvermijdelijke bierstijl die zo'n beetje alle Duitse brouwerijen wel brouwt. Bij Sternburg is dit bier het tweede merk en geeft aan hoe het voor stond in de jaren 70, toen was Pilsener de op één na populairste bierstijl. Sternburg Pilsener heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is uiteraard helder goud. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen citroen, karamel en een grassig aroma.



Sternburg Export en de bierstijl hier is Dortmunder en buiten die stad noemen ze het Export. Een ondergistende bierstijl die wat moutiger is, minder hoppig en ietsjes zwaarder dan een Pilsener. In de jaren 70 was dit het meest gedronken bierstijl van Duitsland wat niet meer het geval is. Nog een DDR feitje over dit merk en dat het toen German Pils Export heette. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en ook hier een helder gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel. 


Zo dat was het verhaal van Sterni en wie hier klikt komt bij link en tenslotte een filmpje in het Duits om het af te sluiten.




 

Reacties

Populaire posts