Bier+Randzaken (extra verhaal) = Licher Pilsner Premium - Duitsland

 Licher Pilsner


Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Duitsland vriendschappelijk uit. Met Duitsland geen problemen om een commerciële brouwerij te vinden omdat een Pilsener het goed doet bij een voetbalwedstrijd. De wedstrijd wordt gespeeld in Frankfurt am Main en de lokale Licher Privatbrauerei Jhring-Melchior kan mooi dienst doen in dit bierverhaal.


Laat ik eerst de brouwerijnaam ontleden en "Licher" heeft te maken met het stadje Lich wat grofweg in het midden van de Duitse deelstaat Hessen te vinden is. "Privatbrauerei" en dat houdt in dat het bedrijf in private handen zijn alleen hier niet, de brouwerij hoort bij de Bitburger Braugruppe. Laat ik drie bierverhalen hebben geschreven over diverse brouwerijen, klik op het getal om die verhalen te lezen. 1. 2. 3. "Jhring-Melchior" tenslotte zijn de familieachternamen van degene die de brouwerij hebben opgericht en nog steeds de leiding hebben.


Dat brengt bij de geschiedenis van de brouwerij en deze begint in 1854 met Johann Heinrich Jhring, die een stoombierbrouwerij oftewel een brouwerij aangedreven door stoommachines. Het gebrouwen bier ging linea recta naar de herberg van zijn ouders in Lich en de brouwerij heette J.H. Ihring Brauerei, de "i" werd later een "j". Vier jaar later in 1858 en 15 km zuidwaarts in het stadje Butzbach besloot herbergier Christoph Jakob Melchior naast zijn herberg een brouwerij te beginnen om het vervolgens te schenken. Heet ging Gambrinus Brauerei heten en besloot nog een restaurant te aanpalend met dezelfde naam. Gestaag groeide beide brouwerijen en gingen met de tijd mee. De Eerste Wereldoorlog en een tijdje daarna zorgde voor tekorten dat beide brouwerijen de handen in één sloegen.


Door een huwelijk in 1919 waren de families 
Ihring en Melchior al verbonden besloten ze in 1923 te fuseren. In Lich werd de hoofdzetel waar alles wordt gebrouwen en de locatie in Butzbach werd een mouterij en een pakhuis. Eind jaren 20 van de 20ste eeuw ging fantastisch tot wereldwijde economische crisis van begin jaren 30 voor een terugval zorgde. Eind jaren 30 waren ze de klap boven ten tijde dat de Nazi's aan de macht waren tot die lui de Tweede Wereldoorlog ontketende. Dat betekende wederom tekorten maar alles bleef intacte na dat de Amerikanen kwamen confisqueerden ze de brouwerij. Hessen bevond zich in de Amerikaanse Zone en die wilden bier maar in 1948 mochten ze ook weer leveren aan oude clientèle. In 1954 was de brouwerij de grootste van de deelstaat Hessen en werd landelijk hun bieren steeds beter te koop.  


De jaren erna ging het zeker niet slecht en bleef het goed doen in Hessen en omgeving. In 1991 werd na een reclame waar een ijsvogel in voorkwam later in het logo verwerkt, wat staat voor natuurlijkheid, zuiverheid en frisheid want de natuur is niet ver van Lich. In 1999 kocht Holsten-Brauerei uit Hamburg enkele aandelen en later alles. Vijf jaar later werd Holsten-Brauerei met al zijn bezittingen door het Deense Carlsberg overgenomen en deze moest wat afstoten wegens teveel monopolie. Dat werden dus Licher Privatbrauerei en König-Brauerei uit Duisburg en werd Bitburger Braugruppe. Dan wordt het nu tijd voor drie bieren van deze brouwerij er zijn er meer maar dat zijn voornamelijk Radlers en de nodige alcoholvrije bieren.


Licher 1854 Kellerbier het oprichtingsjaar en de bierstijl staat in de naam, een ondergistend en ongefilterd bier gerelateerd aan de Pilsener. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en heeft een troebel donkergoud kleurtje. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, iets van cornflakes en aardse hop.



Licher Export en hier hebben de ondergistende bierstijl van origine uit Dortmund, daar Dortmunder geheten en daarbuiten heten deze bieren Export. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,4% en heeft een helder goud kleurtje. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en iets van mandarijn.



Licher Pilsner en daar is onontkoombare Pilsener die menig Duitse commerciële brouwerij als vlaggenschip brouwt, behalve in Beieren, Keulen en Düsseldorf waar ze andere bierstijlen belangrijker vinden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9% en heeft een helder goud kleurtje. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van karamel en citroen.


Dat was de niet zo private brouwerij en klik hier voor de link plus nog een filmpje.










Reacties

Populaire posts