Bier+Randzaken = Bitburger Premium Pils - Duitsland


Bitte ein Bit een slogan die 72 jaar meegaat en iedereen wel kent in Duitsland maar een Nederlander zal het ook wel ergens van kennen en gehoord hebben. Al kwam de term al voor sinds de jaren 30 werd het pas officieel in 1951. Ze waren bij Bitburger Brauerei in 2006 van mening dat het Amerikaanse Bud(weiser) teveel op hun "Bit" leek en dat ze probeerde dat merk Europa uit te werken. Aangezien Budweiser hun naam in Europa al niet mag gebruiken in verband met de strijd met het Tsjechische Budweiser, konden ze dit gedoe er niet bij hebben. De rechter ging er niet in mee en Bud kon gewoon blijven worden gebruikt in Europa. 


Dat was de slogan en nu de geschiedenis van Bitburger Brauerei Th. Simon zoals de brouwerij officieel heet en Th. Simon slaat op Theobald Simon (1847-1924), de vierde eigenaar. Het begint allemaal in 1817 te Bitburg waar Johann Peter Wallenborn (1784-1839) de brouwerij begon en na zijn dood erfde dochterlief Elisabeth (1819-1891) alles. Zij trouwde met Ludwig Bertrand Simon (1813-1869) die vanaf 1842 de eigenaar werd tot hij weer op zijn buurt werd door zoonlief Theobald. Theobald besloot in 1883 ook de opkomende bierstijl Pilsener te gaan brouwen en was ook verantwoordelijk dat de brouwerij geen brouwcafé is maar de industriële kant op is gegaan. Ook de spoorlijn Keulen naar Trier die werd aangelegd langs Bitburg bleek handig om in die steden Bitburger bier te verkopen. In 1893 was Bitburger zelfs te drinken tijdens de Wereldtentoonstelling in Chicago en bedenk wel dat de Eifel in die tijd erg afgelegen was. 


Simonsbräu zoals het toen heette ging het voor de wind en hun Simonbräu-Deutsch-Pilsener werd steeds geliefder, wat nu als Bitburger Pilsener bekend staat. Wel maakte de brouwers uit Plzeň waar Pilsener is uitgevonden bezwaar in 1913 over de term Pilsener en Pils, de Duitse rechter ging hier niet in mee en zodoende is de term gemeengoed in Duitsland. De Eerste Wereldoorlog kwamen ze goed door en de innovaties die er waren in die tijd, deden ze aan mee met bijvoorbeeld een laboratorium om hun bier nog beter te brouwen. De Tweede Wereldoorlog liep het niet zo goed af en in 1944 werd Bitburg flink plat gegooid, wat de stad in de Eifel onbewoonbaar maakte. 


De familie Simon kreeg de brouwerij weer aan het draaien na de oorlog en na 1950 begon de bloeitijd die eigenlijk tot op de dag van vandaag voortduurt. Met alle trend wordt er meegegaan zoals alcoholvrij, Radlers, bieren met meer hop. De marketingmachine staat ook niet stil en er worden de nodige sporten gesponsert vooral voetbalclubs en de autosportwereld. 


In 1991 werd de voormalige Oost-Duitse Köstritzer Schwarzbierbrauerei overgenomen en gered van een mogelijke ondergang men zag bij Bitburger veel potentie in de bijna vergeten bierstijl Schwarzbier. In 2002 namen ze ook Wernesgrüner Brauerei over wat een redelijk succesvolle voormalige Oost-Duitse brouwerij was, maar sinds 2021 is het eigendom van Carlsberg. In 2004 werd de König-Brauerei uit Duisburg en de Licher Privatbrauerei uit Lich, Hessen overgenomen van Carlsberg wegens teveel monopolie. Tenslotte werden ze in 2011 eigenaar van het merk Benedikter Weißbier wat ze van Ettaler Klosterbrauerei uit Beieren pachten. 


De familie Simon is nog steeds de baas en al die brouwerijen die ze bezitten staan ze ook bekend als Bitburger Braugruppe, laat ik wat Bitburger bieren van ze behandelen en laat ik de alcoholvrije-, alcoholarme- en Radlerbieren achterwegen.


Bitburger Winterbock kan worden gekwalificeerd als een Heller Bock oftewel een Maibock, maar vergeet dat laatste voor het gemak. De kleur is helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 7%. De smaak is plakkerig zoet bitter met tonen van karamel, zoet fruit en een beetje honing.



Bitburger Maibock om het makkelijk te houdenvoor de Nederlandse bierstijl purist hebben ze nog een Heller Bock, in Duitsland brouwen veel brouwerijen het gehele jaar deze bierstijl. De kleur is helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 6,7%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, honing en citrus.



Bitburger Eifelbräu Landbier en net zoals vele grote Duitse brouwerijen brouwen ze tegenwoordig een Landbier, wat vervolgens een retro artwork wordt voorzien om wat ouds en vertrouwds uit te stralen. Het bier heeft een troebel goudgele kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is mild droog bitter met tonen van citroen en een grassig aroma.




Bitburger Premium Kellerbier kan ook in de Landbier hoek worden gegooid alleen deze ziet er iets anders uit. Het alcoholpercentage is 4,9% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, iets van mandarijn en een beetje appel.



Bitburger Helles Lagerbier Glutenfrei een bier voor mensen met coeliakie oftewel niet tegen gluten kunnen. Bijna helder goudkleurig want er is iets van troebelheid en het alcoholpercentage van deze Lager is 5,1%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citrus en iets van honing.



Bitburger Premium Pils en deze Pilsener staat op de derde plek van het meest gedronken bier van Duitsland, maar dat kan eens in de zoveel jaar anders zijn. Het helder goudkleurige bier heeft een alcoholpercentage van 4,8%, zo'n beetje elke Duitse Pilsener heeft dat percentage. De smaak is licht droog bitter met tonen van citroen en karamel met een grassig aroma.


Dit was de 32ste brouwerij ter wereld, in ieder geval volgens de laatste lijstjes uit 2020. Klik hier voor de link en volgt nog een filmpje.








Reacties

Populaire posts