Bier+Randzaken = Šariš Zlatá 12% - Slowakije

 Šariš Zlatá 12%

Na het vorige bierverhaal over wat Molson Coors doet in Hongarije doe ik bijna zoiets maar dan in Slowakije waar ze niet aanwezig zijn, maar wel hun Japanse collega's waarmee ze voormalige AB-Inbev brouwerijen hebben overgenomen. Eigenlijk kan ik het vorige bierverhaal copy+paste gebruiken en Molson Coors vervangen door Asahi, wat jaartallen aanpassen en de rest veranderen met de brouwerij waar ik het over ga hebben. Laat ik er toch wat moeite voor doen want er toch enig wat verschillen. Laten we beginnen met de locatie en de brouwerij is te vinden in het oosten van Slowakije om precies te zijn in het dorp Veľký Šariš, deze contreien waren ooit Hongaars maar dat veranderde na de Eerste Wereldoorlog. Veľký Šariš heeft ook een Hongaarse naam en die luidt Nagysáros en aantal Hongaren dat er nog woont is op één hand te tellen.


Pivovar Šariš werd net als de brouwerij in het vorige verhaal op communistische wijze uit de grond gestampt door de toenmalige Tsjechoslowaakse regering om oostelijke contreien van bier te voorzien. De bouw begon in 1964 en in 1967 rolde het eerste bier uit de brouwerij. Ook mochten ze hun bieren exporteren en dat was naar buurland Hongarije en de Soviet-Unie, dus het bleef binnen het voormalige Oostblok. Vanaf toen kabbelde het voort en kabbelde ook de na de val van het communistische en afscheiding van Slowakije het voort. Totdat SABMiller in 1997 Pivovar Šariš overnam en liet in 2007 fuseren met Pivovar Topvar uit Topoľčany een stad in het westen van Slowakije tot hun Slowaakse dochterbrouwerij Pivovar Topvar. Om kosten te besparen sloot men de brouwerij in Topoľčany en hevelde de Topvar bieren richting Veľký Šariš. 


In 2016 ging SABMiller deel uitmaken na een vijandige overname door AB-Inbev wat gezien moet worden als een fusie, moest er wegens monopolie wat brouwerijen afgestoten worden en dat werd Pivovar Topvar dus Asahi nam het over. De nodige modernisering kwam erbij kijken en de naam van de brouwerij werd terugveranderd in Pivovar Šariš en maakte van het biermerk Šariš het meest gedronken bier van Slowakije. Trouwens Pivovar Topvar heeft bestaan van 1957 tot 2009 en was ook een uit de grond gestampte communistische staatsbrouwerij. Voor dit bierverhaal behandel ik alleen de Šariš bieren en ik schotel er vijf voor.


Šariš IPA is ondanks zijn naam een Session IPA, de zwakkere broeder van de IPA familie en dat leid ik uit het alcoholpercentage van 4,5%. De kleur van dit bier is helder oranje en de smaak is droog bitter met bescheiden tonen van sinaasappel, citroen en den. 



Šariš Ejl en dat laatste woord is volgens mij Slowaaks voor "ale", namelijk is dit bier een Engelse Pale Ale, ze durven wel in Slowakije al is het bescheiden. Het alcoholpercentage is 4,5% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en iets van citrus.



Šariš Svetlé 10% en het tweede woord betekent "licht" in het Slowaaks wat op de heldere gouden kleur slaat van het bier. Dit bier is een Pilsener en is er sinds het begin in 1967. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, citroen en een grassig aroma.



Šariš Tmavý 12% is het tweede woord is Slowaaks voor "donker" wat tevens een Tsjechische bierstijl is, een ondergistend donkerbruin gekleurd bier. Het goedje is helder en de kleur al veraden blijft het alcoholpercentage over die is namelijk 4,1%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, karamel en iets van koffie.



Šariš Zlatá 12% en het tweede woord betekent "goud" in het Slowaaks wat op de kleur slaat die trouwens helder is. Het getal met percentage slaat op de Ballingschaal wat in Tsjechië met dit ° wordt aangeduid. Het bier is een Pilsener en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, kruidige hop en een grassig aroma.


Zo voor de verandering weer eens een Slowaaks bierverhaal geschreven, klik hier voor de link en een filmpje.




Reacties

Populaire posts