Bier+Randzaken = Postel Dubbel - België

 Postel Dubbel


Het is een tijdje geleden dat de bierstijl Dubbel heb behandeld en zal het wederom uitleggen. De bierstijl is een uitvinding van de Trappisten van Westmalle en dat gebeurde in 1856. De Belgen kunnen dit type bier naast "dubbel" of "bruin" noem en de Franstaligen doen aan "double" of "brune". De kleur van het bier kunnen jullie wel raden, van licht bruin naar donkerbruin. Het alcoholpercentage zit tussen de 6% en 8% maar het meest wat voorkomt is wel 6,5%. Ze smaken over het algemeen zoetig met enige bitterheid met tonen van karamel, chocolade en gedroogd fruit. Dan kan ik niet de kruiden vergeten en die het vaakst gebruikt worden is koriander en zwarte peper. 


In ieder geval komen Dubbels behalve in België ook ver daarbuiten voor en dan vaak siert er een religieus figuur het artwork. Of men verzint voor een naam een fictieve kloosternaam. De meeste Trappistenkloosters brouwen wel een Dubbel en abdijen laten een Dubbel elders een bier met hun naam brouwen. De Belgische abdijen voeren in dit geval een keurmerk genaamd "Erkend Belgisch Abdijbier" en in het Frans heet het "Bière Belge d'Abbaye Reconnu". De abdijen kunnen actief,  bestaand en ruïnes wezen maar in elk geval ze krijgen royalties. Net als in dat oude verhaal uit 2016 komen alleen Dubbels voorbij met het keurmerk. Ik schotel er negen voor maar wilde er meer wat niet gaat want sommige laten geen Dubbels brouwen.



Abbaye d'Aulne Brune wordt gebrouwen bij Brasserie Val de Sambre (1998) in de gerestaureerde stallen van de ruïne Abdij van Aulne waar ze met een deel van de winst de boel niet verder laten verloederen. De brouwerij en ruïnes zijn te vinden nabij het stadje Thuin wat zuiden van Charleroi te vinden is. De abdij was actief tot 1794 want het werd slachtoffer van de Franse Revolutie die ook hier toesloeg. De brouwerij heeft nog een merk van abdijbier genaamd Hélécine maar die draagt het keurmerk niet. Abbaye d'Aulne Brune heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder bruin. De smaak is redelijk zoet met tonen van karamel, chocolade, sinaasappel en kruiden. Link Brasserie Val de Sambre



Abbaye de St Martin Brune/Bruin en met de toestemming van het Bisdom Doornik mag Brasserie de Brunehaut (1890) bieren in naam van de abdij brouwen. Sint-Maartensabdij is deels een ruïne waar alleen het paleis van de abt is er nog en is nu het stadhuis. De brouwerij is te vinden in het dorpje Rogny wat bij de gemeente Brunehaut hoort, nabij de Franse grens en ten zuiden van Doornik. Naast de abdijbieren brouwen nog een hele reeks aan bieren en allemaal biologisch. Abbaye de St Martin Brune/Bruin heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder kastanjebruin. De smaak is redelijk zoet met tonen van karamel, drop en kruiden. Link naar Brasserie de Brunehaut



St-Feuillien Brune/Bruin wordt gebrouwen door Brasserie St-Feuillien (1873) uit het stadje Le Rœulx wat ten noorden van La Louvière ligt. Het volgende slachtoffer van de Franse Revolutie is de Abdij van Saint-Feuillien du Rœulx waarvan de ruïnes een park vormen tegenwoordig. Met de opbrengst van de bieren wordt wat er nog overeind staat in tact gehouden. De brouwerij en voormalige abdij is vernoemd naar de heilig verklaarde Ierse monnik Foillan die in Le Rœulx mishandeld en vermoord is. St-Feuillien Brune/Bruin heeft een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is troebel donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout, gedroogd fruit en kruiden. Link naar Brasserie St-Feuillien



Ter Dolen Donker wordt gebrouwen door Kasteelbrouwerij de Dool (1994) uit Helchteren een dorp ten noorden van Hasselt. Uit de biernaam is niet halen voor welke abdij het gebrouwen wordt. Dat is namelijk de voormalige Abdij van Sint-Truiden wat tevens ook een slachtoffer van de Fransen is. In ieder geval de brouwerijcafé is te bezoeken en ligt lang een populaire fietsroute want Belgisch Limburg is een walhalla voor fietsers. Ter Dolen Donker heeft een alcoholpercentage van 7,1% en de kleur is helder bruinoranje. De smaak is zoet bitter met een licht zuurtje en heeft tonen van karamel, besjes, kaneel en kardemon. Link naar Kasteelbrouwerij de Dool



Val-Dieu Brune wordt gebrouwen door Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu (1997) bij het gelijknamige klooster hoort. Te vinden in het gehucht Val-Dieu wat bij het stadje Aubel hoort in het noorden van de provincie Luik. Dit is de enigste brouwerij die "Erkend Belgisch Abdijbier" brouwt binnen een abdij er is er nog één maar die heeft het keurmerk niet. De Abdij van Val-Dieu heeft sinds 2002 geen monniken meer en een lekengemeenschap bestiert de boel. Val-Dieu Brune heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder roodbruin. De smaak is subtiel zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout, besjes, gedroogd fruit en kruiden. Link naar Abdij van Val-Dieu Link naar Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu



Floreffe Double/Dubbel wordt gebrouwen voor de imposante Abdij van Floreffe uit Floreffe een plaats vlakbij Namen. Brasserie Lefebvre (1876) uit Quenast een plaats in Waals-Brabant is verantwoordelijk voor het bier en een hoop andere biermerken waaronder het heerlijke Barbar, Hopus en Moeder Overste. Deze abdij heeft ook geen monniken meer maar in ver verleden waren ze verantwoordelijk voor de stichting van de abdijen van Leffe en Postel. Floreffe Double/Dubbel heeft een alcoholpercentage van 6,3% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit, kruiden en licht geroosterd mout. Link naar Abdij van Floreffe Link naar Brasserie Lefebvre



Ename Dubbel wordt gebrouwen door Brouwerij Roman (1545) uit Oudenaarde en het is de oudste Belgische familiebrouwerij waar de 14de generatie aan het roer staat. Van de Abdij van Ename gelegen net buiten Oudenaarde is enkel nog het fundament zichtbaar waar met een deel van de opbrengst de boel wordt van onderhouden. Eigenlijk gaat het naar een museum die voor de ruïne zorg draagt en men kan hier ook wat leren over de geschiedenis van Oost-Vlaanderen. Ename Dubbel heeft een alcoholpercentage van 6,6% en de kleur is helder amberbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout, rood fruit en kruiden. Link naar Erfgoed Ename Link naar Brouwerij Roman



Steenbrugge Dubbel Bruin wordt gebrouwen door Brouwerij Palm (1747) wat sinds 2016 onderdeel van Swinkels Family Brewers, lees Bavaria. Het bier heeft te maken met de Sint-Pietersabdij uit Steenbrugge een wijk van Assebroek nabij Brugge. De monniken brouwde tot de jaren 40 zelf en reis langs vele gesloten brouwerijen kwam het bij 2004 bij Brouwerij Palm nadat ze in 2003 Brouwerij De Gouden Boom over hadden genomen en gesloten. Steenbrugge Dubbel Bruin heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel bruin. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van karamel, chocolade, gedroogd fruit en kaneel. Link naar Brouwerij Palm



St. Idesbald Dubbel Donker wordt gebrouwen door Brouwerij Huyghe (1645) uit Melle nabij Gent, ze vooral bekend van de Delirium bieren. Wederom een slachtoffer van de Franse revolutionairen die Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen uit de badplaats Kokszijde in 1796. De ruïnes van de abdij is nu een museum en het bier is vernoemd naar de heilig verklaarde abt Idesbald. St. Idesbald Dubbel Donker heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder donker bruinrood. De smaak is zoet bitter met een licht zuurtje en heeft tonen van karamel, rood fruit en kruiden. Link naar Abdijmuseum Ten Duinen Link naar Brouwerij Huyghe



Postel Dubbel/Double wordt in opdracht van Abdij van Postel gebrouwen bij Heineken dochter Alken-Maes (1988). De abdij is te vinden nabij het dorp Postel net over de grens bij Eindhoven. Eerst werd er van 1953 tot 1988 gebrouwen bij Brouwerij Campina uit Dessel nadat ze dat niet meer zelf gingen doen. Alken-Maes nam die brouwerij over en Postel bieren ging naar brouwerij De Smedt bekend van Affligem. Tot Heineken die brouwerij overnam en de Postel bier uiteindelijk toch bij Alken-Maes deed belanden. Postel Dubbel/Double heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder diep amberbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht gedroogd fruit, licht geroosterd mout. Link naar Abdij van Postel Link naar Alken-Maes  


Dankzij de eind 18de eeuwse Franse revolutionairen zijn de nodige abdijen gesloten en domweg is er ook geen aanwas meer, maar gelukkig hebben we de nodige bieren nog. Tenslotte nog een filmpje.




Reacties

Populaire posts