Bier+Randzaken = DB Draught - Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland dit keer en een tijdje geleden schreef ik een stuk over de Australaziatische brouwgroep Lion met roots in datzelfde Nieuw-Zeeland. Het is eigendom van het Japanse Kirin. Lion is ook verantwoordelijk voor de meest internationale Nieuw-Zeelandse Lager en dat is Steinlager Classic. Met extra feitje dat merk is sinds 1986 de officiële bier sponsor van de All Blacks, Nieuw-Zeelands nationale rugbyteam. Nou ga ik DB Breweries behandelen en sinds 2012 eigendom van de Grote Groene Reus Heineken, maar eerst wat geschiedenis.
In 1929 begon William Joseph Coutts de Waitemata Brewery in Ōtāhuhu een voorstad van Auckland en het begin was gelijk gezellig. Een grote groep geheelonthouders kwamen demonstreren bij de opening en dat geval trok toeschouwers aan en die op hun beurt weer werden getrakteerd op gratis bier. De brouwerijnaam heeft te maken met de naam voor de natuurlijke haven van Auckland. Als we toch met Maori vertalingen bezig zijn betekent Ōtāhuhu namelijk "de plaats van een bergkam". Waitemata betekent "obdsidiaanse wateren" en/of minder romantisch "sprankelende wateren".
In 1930 kocht Nieuw-Zeelandse sir Henry Kelliher zich in de brouwerij op voorspraak van W.J. Coutts en had ook een lokale bottelaar al in bezit wat mooi uitkomt met de brouwerij. Henry Kelliher was een Eerste Wereldoorlog veteraan die de tot gedoemd te mislukken Slag om Gallipoli in Turkije overleefde. Vervolgens tijdens de Slag aan de Somme in Frankrijk moest hij een gasaanval verduren en moest uiteraard herstellen in Groot-Brittannië. Na herstel en terug in Nieuw-Zeeland werd hij zakenman en startte, kocht en investeerde in vele bedrijven wat hem succes opbracht. Maar de brouwerij bleef wel zijn ding en was er werkzaam tot 1982.
Even terug naar William Joseph Coutts die van Duitse afkomst was heette tot 1917 Kühtze. Maar Duitse namen waren niet zo geliefd tijdens de Eerste Wereldoorlog en vele namen werden verengelst en om die reden veranderd in Coutts. In 1918 sloeg wereldwijd de Spaanse griep genadeloos toe en William Joseph overleefde dit niet en kreeg zijn 17-jarige zoon Morton de leiding over het bedrijf. Ook was Morton een uitvinder en bedacht in 1937 het continue fermentatiemethode. Na het brouwen dient men alles weer schoon te maken om een volgende batch te brouwen maar met Morton's methode hoeft dat niet meer. Uiteraard gingen (grote) commerciële brouwerijen deze methode ook gebruiken en zo bespaarde tijd en geld.
In 1930 ging de brouwerij Dominion Brewery heette want New Zeeland had van 1907 tot 1947 een "dominion" status. Ze waren geen kolonie van het Verenigd Koninkrijk meer maar hoorde er nog wel bij, alhoewel waren ze wel zelf-regerend. Tot op de dag van vandaag zit de brouwerij op de originele locatie. Ook werden in 1969 twee brouwerijen overgenomen en dat waren Taranaki Brewery uit New Plymouth en Tui Brewery uit Mangatainoka. De eerste werd opgericht in 1863 en na de koop in 1971 werd de brouwerij gesloten.
Tui Brewery is opgericht in 1889 en de toen afgelegen locatie werd geroemd om het ideale brouwwater. De brouwerij is vernoemd naar een toei, een Nieuw-Zeelandse zangvogel. Deze brouwerij is in bedrijf al hebben ze het gemoderniseerd en ingekrompen. In 1977 namen ze twee brouwerijen over op het Zuidereiland en dat waren Nelson Breweries uit Nelson en Westland Breweries uit Greymouth. De eerste stamt uit 1944 en is het resultaat van fusies maar er was een renovatie nodig die ze niet konden betalen dus Dominion Brewery kwam langs die sloot de boel. De ander werd in 1927 opgericht na een aantal fusies en zou ook worden gesloten maar publieke verontwaardiging verhinderde dat plan. Trouwens sinds 1990 veranderden ze de naam in Montheith's Brewing Company.
In 1997 bouwde ze een spiksplinternieuwe brouwerij in het havenstadje Timaru op het Zuidereiland. Deze brouwerij noemde aanvankelijk Mainland Brewery maar in 2012 veranderde ze de naam van die vestiging naar DB Draught Brewery. Dat is hun belangrijkste bier in Nieuw-Zeeland en die komt straks voorbij en het is de titel van dit verhaal. In 2001 stortte zich in de craftbierwereld met het openen van de Tuatara Brewery in Paraparaumu een kustplaats ten noorden van Wellington. Uiteindelijk werd Dominion Brewery overgenomen in 2004 door Asia Pacific Breweries uit Singapore die een aardige vinger in de pap heeft in Zuidoost-Azië. Die werd op hun beurt weer overgenomen door Heineken in 2013 en zo kwam DB Breweries wat de huidige naam is in hun handen.
DB Draught en dit het bier waar ze een hele brouwerij hebben naar vernoemd. Het is in principe een Vienna Lager want de Nieuw-Zeelander houdt van een ondergistend bier dat op een bovengistende Bitter lijkt. En met Draught bedoelen ze "tapbier" kwaliteit van de flessenbier te benadrukken. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en licht geroosterd mout.
DB Double Brown is ook een Vienna Lager en wordt liefkozend DoBro genoemd. In ieder geval gooien ze geen marketing tegen aan om dit bier te promoten en is geliefd om de lage prijs. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder amber. De smaak is goed zoet met een weinig bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en noten.
Export Gold is een Lager naar Amerikaans voorbeeld zoals een Budweiser of Miller Genuine Draft, maar tegenwoordig zit het eruit als een hippe Nieuw-Zeelandse versie van een Corona. Ooit bedacht door Morton Coutts in 1959 die het DB Export Beer noemde. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en fruitigheid.
Dan hebben ze er nog twee met dit merk en dat is Export 33 en Export Ultra. De eerste is 33% langer gebrouwen en heeft een iets zwaarder alcoholpercentage gekregen namelijk 4,6%. De smaak is een stuk zoeter dan de Export Gold en een vreemd grassig aroma. De tweede heeft een alcoholpercentage van 4,2% en ietsjes smaakvoller dan de Export Gold.
Flame Beer is een Lager ook naar Amerikaans voorbeeld maar dan bedoeld voor de jonge stoere drinker. Het mout is extra gebrand eigenlijk lichtjes langer en afgekoeld na het brouwproces met extra koel water. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is helder goudoranje. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, fruitigheid en licht geroosterd fruit.
Monteith's Original Ale is een Pale Ale en volgens de naam origineel, nou het is er sinds de brouwerij in Greymouth Monteith's gingen noemen. DB heeft die brouwerij een mooie geschiedenis gegeven compleet uit de de duim gezogen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is helder goudoranje. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, fruitigheid, licht geroosterd fruit en honing.
Monteith's Summer Ale is een Golden Ale en voor een grote brouwerij durven ze wel met gember en lokale honing met zomerse biertje. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is flink zoet met een licht bittertje, veel tonen van gember en een beetje honing.
Tuatara Sauvinova en dit is ook een Pacific Pale Ale en de biernaam slaat een op de Nieuw-Zeelandse hopsoort Nelson Sauvin en de druivensoort Sauvignon. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder oranje. De smaak is droog bitter met tonen van wrange citrus, witte druif en kruisbes.
Tui Dark is ondanks de naam is het een Mild Ale want qua smaak en zwaarte komt het ermee overeen. Men kan dit bier ook op tap tegenkomen onder de naam Mangatainoka Dark. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder donkerbruin met rode gloed. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, gedroogd fruit, karamel en een beetje chocolade.
Tui Lager en dit heeft al wat namen gehad, Blond Lager en eerder Golden Lager, nog eerder Pilsner. maar ook simpelweg Tui. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder ambergoud. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en ietsje pietsje citroen.
Tui East India Pale Ale heeft niks met een IPA te maken want het is een Vienna Lager. Dit was DB Breweries poging om ook een Nieuw-Zeelands internationaal bier te brouwen net zoals Steinlager van concurrent Lion. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en verwaarloosbare hoppigheid.
Dit was de tweede brouwgroep van Nieuw-Zeeland en ze niet vies om betekenissen en geschiedenis te verdraaien. Tenslotte klik hier voor de link en een filmpje.
\
Reacties
Een reactie posten