Bier+Randzaken = Black Wolf Tullibardine 1488 Whisky Beer - Schotland

 Black Wolf Tullibardine 1488

Whisky Beer


Brex-beer-it-thema deel 79 en terug in Schotland om het raadsgebied Stirling te behandelen en het gebied ligt min of meer in het midden van Schotland. Eigenlijk draait het hier om de stad Stirling waar het gebied naar is vernoemd en het ook wordt gezien als de poort naar de Schotse Hooglanden. Maar dit ongeveer 94 duizend inwoners tellend gebied is wat groter als de provincie Limburg.


Het gebied ademt Schotse geschiedenis uit en het gedeelte Hooglanden is de kers op de taart met zijn bergen en lochs oftewel meren. De rivier Forth stroomt door de streek om in de zeearm Forth of Firth te stromen. Het national park Loch Lomond and The Trossachs kan men terecht om van die natuurlijke schoonheid te genieten. Dit natuurgebied valt ook in de raadsgebieden Argyll & Bute, Perth & Kinross en West Dumbartonshire, maar het meeste is wel in Stirling te bezoeken. Ideaal om er te fietsen, wandelen, vissen en ook om er te verblijven met de tent.


Stirling de hoofdplaats van het gelijknamige raadsgebied ligt in de Schotse Laaglanden en dus ook de poort naar de Hooglanden. Tevens is het een 
Royal Burgh waar ooit de Schotse koningen verbleven en was het ook een tijdje de hoofdstad van het land in de middeleeuwen. Door de centraal gelegen locatie is Stirling van strategisch belang waar tijdens de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen werd gevochten. De niet zo accurate film Braveheart van Mel Gibson waar hij William Wallace (1272-1305) speelt.


Deze strijder is een Schotse held en was geen arme boer zoals in die film maar van adel. Ter ere van hem staat in Stirling een monument een 67 hoge toren waar in het gebouw zelf een tentoonstelling van de Schotse geschiedenis. Het monument staat vlakbij de plek waar de Slag van Stirling Bridge (1297) waar William Wallace het Engelse leger versloeg. Ook in de niet zo accurate Braveheart kwam de slag voor, alleen was men de brug vergeten.


Stirling Castle is een niet te missen kasteel bovenop een heuvel middenin de stad. Vaak het doelwit tijdens oorlogen op Schots grondgebied en ondanks dat is een van de best bewaarde kastelen in Schotland. Vanaf de 12de eeuw woonplaats van de Schotse koningen tot eind 16de eeuw en tot de dag van vandaag is het een kazerne. Al is het kazerne gebeuren stukken minder en kan men er terecht om wat Schotse geschiedenis op te snuiven.


Dan gaan we verder met het biergedeelte en het is er bescheiden met de brouwerijen met op dit moment van schrijven zijn het er twee. Dus van elke brouwerij doe ik drie van hun bieren.


Allanwater Brewhouse uit het stadje Bridge of Allan is een brewpub die tevens bier afvult op fles. Het begon allemaal in 1996 onder een andere naam namelijk Bridge of Allan Brewery wat uit eindelijk bij een groep brouwers ging horen maar datging naar de knoppen. Door gelijk opnieuw te beginnen in 2010 met een nieuwe naam Tin Pot Brewery want dat kon omdat ze eigenaar waren van de pub en het gebouw. Trouwens de huidige brouwerijnaam is vernoemd naar de rivier Allan Water wat in de rivier Forth uitmondt. Link naar Allanwater Brewhouse


Choc Pot en het "pot" gedeelte heeft te maken met de Tin Pot tijd en onderdeel van hele reeks bieren met die naam. Het bier is een Mild en heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder donker amber. De smaak is zoet bitter met tonen van chocolade, karamel en wat geroosterd mout.



The Battle Of Bannockburn 80/- en dit bier is een Scotch Ale en dat kan men zien aan de rest van de naam, klik hier voor verhaal daarover. Vernoemd naar beroemde veldslag dat de Schotten hun onafhankelijkheid weer terugkreeg van de Engelsen. De kleur is helder donkeramber en heeft een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en licht geroosterd mout. 



Whisky Pot en dit is een Scotsch Ale en het bier is extra gerijpt op een whiskyvat, het desbetreffende vat is mij niet duidelijk. Het heeft alcoholpercentage van 7% door die extra rijping en de kleur is donkeramber. De smaak is zoet bitter met een licht zuurtje en heeft tonen van karamel, vanille en iets van bessen.



Black Wolf Brewery bestaat sinds 2004 en is te vinden in het dorpje Throsk wat ten westen van Stirling ligt. De brouwerij is vernoemd naar een wolf die door zijn gehuil de belegeraars van Stirling deed verjagen in één van de vele oorlogen in deze streek. Deze brouwerij werd onderdeel van brouwerijgroep Traditional Scottisch Ales waar ook Bridge of Allan Brewery bijhoorde. De groep viel uitelkaar en gingen verder en deze brouwerij kreeg in 2014 zijn huidige naam. De naam was van 2004 tot 2014 City of Stirling Brewery, ze brouwen voor de gehele streek van Stirling. Link naar Black Wolf Brewery


William Wallace Scottish 80/- Export en het monument is te zien vanuit het dorpje Throsk in de verte. Dit bier is een Scotch Ale en het bier heeft een alcoholpercentage van  4,5% en de kleur is helder donkeramber. De smaak is zoet met tonen van karamel en het einde is droog bitter.



Rok is een English India Pale Ale en de naam slaat op de vogel Roc uit de Indische mythologie, een goede link met de bierstijl. Het heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder oranje. De smaak is redelijk bitterzoet met tonen van karamel en citrus.



Tullibardine 1488 Whisky Beer en bij deze Strong Ale is wel duidelijk wat voor whiskyvat er is gebruikt. Dit bier wordt in samenwerking met Tullibardine Distillery gebrouwen, de brouwerij doet het meeste en de distillerij zorgt voor het vat. Het jaartal 1488 slaat op het feit dat koning David I van Schotland een bier dronk wat  gebrouwen was met water uitdezelfde bron wat ze ook voor de whisky gebruiken. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter met einige droogheid op de achtergrond en heeft tonen van sinaasappel, zachte whisky, eik en ietsjes branderigheid door de alcohol.


Stirling is een bezoekje waard voor iemand die van geschiedenis houd en tevens ook voor de natuurliefhebber. Het volgende Brex-beer-it verhaal speelt zich af in het zuidoosten van Engeland af en tenslotte een filmpje.







Reacties

Populaire posts