Bier+Randzaken = Freiberger Urpils 1863 - Duitsland

 Freiberger

Urpils 1863


Het vierde Radeberger Gruppe bierverhaal en hun vierde brouwerij uit het bondsland Saksen. We gaan naar Freiberg een klein stadje met de oudste universiteit gericht op mijnbouw en metaalkunde. Technische Universität Bergakademie Freiberg zoals het instituut officieel heet bestaat sinds 1765. Freiberg ligt in het middelgebergte Erstgebergte wat met Tsjechië gedeeld worden, de Duitse naam is Erzgebirge en de Tsjechische naam is Krušné hory. Dat gebergte zat vol erts en daar haalde Saksen zijn rijkdom vandaan, vooral zilver en tin. Sinds 2019 staat het gebied met Freiberg op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Dus naast de gewone bevolking met de studenten en mijnwerkers zijn goede ingrediënten om een brouwerij te beginnen in de 19de eeuw. Freiberger Brauhaus is opgericht in 1850 en was opgericht door een groep brouwgenootschap die hun bier in hun café verkochten, de brouwerijnaam was toen Commun-Brauhof zu Freiberg. In 1863 besloten een nieuwe Tsjechische bierstijl te brouwen en dat was dus Pilsener, Tsjechië was onderdeel van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije en stond ook bekend als Bohemen. De eerste Pilsener in Saksen kreeg de naam Freiberger Böhmisch Pilsener. 


Maar in 1887 waren ze de eerste brouwerij in Duitsland dat zijn bier in flessen met beugel ging afvullen, vele zouden volgen. Ze gingen ook gelijk met de tijd mee met stoommachines en vervolgens in 1893 met elektriciteit te werken. In 1898 begonnen als één van de eerste Duitse brouwerijen aandelen uit te geven en kreeg de brouwerij een nieuwe naam, namelijk Bürgerlichen Brauhaus Freiberg. De periode na de Eerste Wereldoorlog was lastig en werden ze overgenomen door een brouwerij uit Dresden maar herkregen in 1932 hun onafhankelijkheid weer terug. 


De Tweede Wereldoorlog bleef de brouwerij intact ondanks een geallieerd bombardement maar toch kwam de onvermijdelijke communistische DDR tijdperk. Dus dat hield in dat de brouwerij een staatsbedrijf werd en ze werden met wat andere brouwerij ingedeeld bij een brouwerijgroep genaamd VEB Getränkekombinat Karl-Marx-Stadt. De stad Chemnitz heette tijdens het DDR tijdperk Karl-Marx-Stadt. Na de Duitse hereniging werd in 1991 de brouwerij overgenomen door Privatbrauerei Eichbaum uit Mannheim, veel West-Duitse brouwerijen namen in die tijd een Oost-Duitse brouwerij over. 


Ook kreeg de brouwerij een nieuwe naam en dat is de huidige, Freiberger Brauhaus. In 1996 werd de hele boel gemoderniseerd want dat gebeurde niet zo vaak in de DDR tijd. In 2006 verkocht Privatbrauerei Eichbaum de brouwerij door aan de Radeberg Gruppe. In de jaren kwamen er nog wat verbouwingen en vernieuwingen om flink te groeien. Zo dat was de geschiedenis van Freiberger Brauhaus en dan komen er nu vier bieren voorbij.


Freiberger Bockbier is een Dunkler Bock en heeft een alcoholpercentage van 7,1%  met een helder donker bruinrood kleur. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en iets van rogge.



Freiberger Exportbier is een Dortmunder en heeft een alcoholpercentage van 5,5%  met een helder goudoranje kleur. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en wat fruitigheid.



Freiberger Pils is dus de oudste Saksische pilsenermerk en heeft een  De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van sinaasappel, citroen en kruidige hop. 



Freiberger Urpils 1863 is gebaseerd op de originele Pilsener want die is in de loop van de tijd aangepast. Het alcoholpercentage van 4,9% met een helder gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met iets van droogheid en heeft tonen van karamel, citroen en een grassig aroma.


Dat was het wel en wee van Freiberger Brauhaus en het volgende Radeberger Gruppe bierverhaal speelt zich af in Berlijn. Klik hier voor de link en er is een filmpje over de stad Freiberg.









Reacties

Populaire posts