Bier+Randzaken = Kingfisher Premium - India

Kingfisher Premium


Sinds 2023 heeft India de meeste inwoners ter wereld nadat ze China hebben ingehaald, ze zitten boven de 1,4 miljard en de teller telt door. De gemiddelde Indiër drinkt jaarlijks 2 liter bier per jaar, ter vergelijking met Nederland is dat 79 liter. De Tsjechen is het andere uiterste en die zijn goed voor 140 liter bier per jaar. De alcohol minnende Indiër drinkt liever sterke drank, vooral Indiaanse whiskey, Desi Daaru, arrak en palmwijn. Dus ik zal even in het kort die drie sterke goedjes uitleggen.


Indiaanse whiskey is in India niet altijd whiskey want het kan daar net zo goed een rum ook whiskey noemen, of andere sterkere dranken die op whiskey lijken simpelweg whiskey noemen. Conclusie de definitie in India voor whiskey wordt ruim genomen. Gelukkig zijn er Indische distilleerderijen die wel 100% whiskey's stoken en zijn single malts te vinden.


Desi Daaru en dat betekent zoiets als "drank van het land". Het is gemaakt van een destillaat van melasse, het stroperige bijproduct van de suiker dat gewonnen uit suikerriet en suikerbiet. Het drankje is goedkoop en vooral populair bij de Indiër met de krappe beurs. Ook is het zo dat er illegaal gestookte Desi Daaru voor degene die helemaal geen geld hebben maar of het veilig is moet dan blijken.


Palmwijn en naast India komt vooral voor in (sub)tropische landen. Het wordt gemaakt van het sap van de palmboom maar in India halen ze die sap uit de kokospalm. De sap moet wel fermenteren om iets van alcohol te krijgen maar het kan ook gedestilleerd worden wat het uiteraard nog sterker maakt. 
Op biergebied is de volgende bierstijl Imperial Pilsener of ook Strong Pale Lager genoemd erg populair. Dit is zijn ondergistende bieren van 6% tot over de 10% een poging van brouwers om een alternatief te bieden voor sterke drank. Over het algemeen hebben deze bieren een plakkerige zoete smaak met wat branderigheid door de alcohol. Zo ook Kingfisher Strong met een alcoholpercentage van 8%, dit heldere goudkleurige is het meest verkocht in India. Als ik toch bezig ben heeft dit bier een zoete smaak met iets van bitterheid en heeft tonen van karamel, zoete maïs en fruitigheid. Dit waren de alcohol voorkeuren van India en nu komt de geschiedenis van de brouwerij van dit bier en nog wat van hun bieren.


Op naar de miljoenenstad Bangalore in het zuiden van India, waar United Breweries is gevestigd. Het bedrijf bestaat sinds 1857 en werd opgericht door Thomas Leishman uit Schotland. Castle Breweries was de originele naam van de brouwerij en in 1915 kwam er een fusie. Thomas Leishman bracht de volgende brouwerijen samen, Nilgiris Breweries (1857), Bangalore Brewing (1885), British Brewing (1903) en BBB Brewery (1913). Zo kon er meer verdiend worden en hun klanten waren voornamelijk het Britse leger. 


Na de onafhankelijkheid van India in 1947 kwam het bedrijf in handen van de Indiërs en Vittal Mallya werd de nieuwe eigenaar op zijn 22ste. Hij breidde het bedrijf langzaam uit met openen van nieuwe brouwerijen elders in India. Het bleef niet bij bier alleen, want bedrijf ging ook in de sterke drank. Later kwam er ook chemie en farmacie bij en ook voedselindustrie. In 1983 nam de zoon van 
Vittal Mallya, die toevallig dezelfde naam heeft het bedrijf over. Onder zijn leiding breidde het bedrijf nog meer uit op het technische vlag van infrastructuur en IT. 


Dan was er een trend in India dat een conglomeraat een luchtvaartmaatschappij er bij ging doen. United Breweries met 
Vittal Mallya de 2de als aanstichter ook. Van 2005 tot 2012 want ondanks dat het er goed uitzag, draaide het vanaf het begin op geleend geld. Voor Vittal Mallya de 2de legde alles neer en vluchtte het land uit om schuldeisers te ontlopen. Al probeert de Indiaanse regering om Vittal Mallya terug te halen voor vervolging. Ondanks dit alles draait het bedrijf goed omdat ze wel slim waren om juridisch al hun bezigheden te splitsen. Dan nu verder met wat bieren van ze, waar je voor op één na naar India moet gaan of een land met een grote Indische gemeenschap.


UB Export is een Lager en zeer geliefd in de thuisstaat Karnataka waar Bangalore de hoofdstad van is. Het bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is vooral zoet met een licht droog bittertje en heeft tonen van karamel, fruitigheid en iets van zoete maïs.



UB Export Strong is wat nog geliefder is de staat Karnataka want het is een Imperial Pilsener. Het bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is behoorlijk zoet met licht branderigheid door de alcohol en heeft tonen van karamel, cornflakes en geroosterd brood.



Kalyani Black Label Premium Strong en dit bier is dan weer bedoeld voor de staat West-Bengalen. Het bier is vernoemd naar een rivier die door de staat vloeit. Deze Imperial Pils heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is fruitig zoet met een zweem alcohol en heeft tonen van karamel, en geroosterd brood.



Bullet Super Strong en deze Imperial Pilsener is er voor de noordwestelijke staat Rajasthan en de bierkleur staat symbool voor de droge woestijnbodem. Dit bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is licht zoet bitter met grassig aroma en heeft tonen van karamel en cornflakes. 



Cannon 10000 en deze Imperial Pilsener is populair in de staat Maharashtra. De naam van dit bier staat voor kracht en het getal doet er een schepje boven op. Dit bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is niet overdreven zoet met een bittertje en heeft tonen van karamel en een zweem van alcohol. 



London Pilsner heeft een gangbaardere smaak en ook bekend als "LP". Dit bier doet het ook goed in de staat Maharashtra en sinds 1971, trouwens het doet het goed bij cricket. Dit bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht droog met bijna geen bittertje en lichte tonen van zurig fruit.



London Pilsner Strong de Imperial Pilsener die in 1973 het licht zag en wordt als iets exclusief gezien. Dit bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is walgelijk zoet met enige alcohol en heeft tonen van karamel, cornflakes, bananensap en honing.



Kingfisher Blue en nog een Imperial Pilsener waar ze wat moeite voor hebben gedaan. Dit bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is zoet bitter met een fijne zweem aan alcohol en heeft tonen van karamel, iets van appel en citroen.



Kingfisher Storm en de volgende Imperial Pils en smaakt net zoals de vorige met een maar, het is allemaal wat verfijnder van smaak. Zoals vele bij deze brouwerij is het alcoholpercentage is 8% en ook helder goudkleurig. Ze proberen met dit merk en Kingfisher Blue een hipper en jonger publiek te bedienen.



Kingfisher Ultra en overal waar dat bij staat is bedoeld voor de Indiër die wat te besteden heeft. Dit bier is een Pilsener met een alcoholpercentage van 5% met een heldere gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en fruitigheid plus een verwaarloosbaar droog einde.



Kingfisher Ultra Max en deze Imperial Pilsener is ook bedoeld voor de Indiër die beter af is plus voor iemand die het gevaar op zoekt. Dit bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. De smaak is zoet met een suf droogje en heeft tonen van karamel, cornflakes en wat branderigheid.



Kingfisher Ultra Witbier en dit een authentieke Belgische Witbier wat een ideale bierstijl is voor het hete India. Dus dat maakt ook weer ideaal voor het Ultra merk. Dit bier heeft een troebel gele kleur en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet en verfrissend met tonen van citroen, sinaasappel en koriander.



Kingfisher Premium en het meest voorkomende Indiaanse biermerk ter wereld dat in 1857 werd ingevoerd en vergeten. Vittal Mallya de 1ste duikelde het merk in 1978 weer op en "kingfisher" is Engels voor "ijsvogel" trouwens. Deze helder goudkleurige Lager heeft een alcoholpercentage van 5%. Licht zoet bitter van smaak met een grassig aroma en heeft lichte tonen van karamel en wat fruitigheid. 


Zo weten jullie ook weer hoe de Indiër over bier denkt, zoet en zwaar, dan was dit alleen nog maar bier van United Breweries. Klik hier voor de link en volgt er nog een fimpje.





Reacties

Populaire posts