Bier+Randzaken = O/O Narangi - Zweden

 O/O Narangi


Het is weer eens tijd om een Zweedse craftbrouwerij te behandelen en daarvoor moeten we dit keer in Göteborg wezen. Zweeds speciaalbier kan best duur wezen maar wat ze maken is over het algemeen ongelooflijk fantastisch. O/O Brewing is opgericht in 2013 door Olof Andersson en Olle Andersson, twee vrienden met toevallig dezelfde achternaam. De nogal korte brouwerijnaam is simpelweg de eerste letter van voornaam, zodoende krijgt het een moderne uitstraling. 


Aanklooiende beginners op het gebied van brouwen werd het met de tijd beter tot ze het door kregen. Na die hobbytijd gingen ze professioneel om eerst een huurbrouwerij te beginnen. Er werd gebrouwen bij diverse andere brouwerijen in Zweden en in België bij De Proefbrouwerij. Hier kan men een bierrecept heen sturen en na een tijdje krijgt men het bier afgeleverd, hier hoeft men niets zelf te doen. Dit is makkelijk maar Olof en Olle besloten het toch zelf te gaan doen in Göteborg. 


Ze brouwen bij O/O Brewing de meest uiteenlopende bierstijlen, bovengistend en ondergistend waar de Olof en Olle van houden. Uiteraard wel op hun manier en de artwork van de bieren zijn simpel, kunstig en een moderne interpretatie van een klassiek ontwerp. De alcoholpercentages gaan van laag naar hoog en dat lage moet wel in Zweden om het ook in de supermarkt te kunnen verkopen. In de Zweedse supermarkt kan het tot maar 3,5% zwaar zijn en daarboven moet men naar de staatswinkel Systembolaget. In ieder geval komen er twaalf O/O Brewing voorbij.


Narangi en dit is meest geliefde bier van de brouwerij en de naam betekent "sinaasappel" in het Sanskriet een oude Indische taal. Maar het woord "oranje" is ook ontstaan uit narangi en met dat alles heeft dit bier te maken. Het is een New England India Pale Ale met een alcoholpercentage van 6,8% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is droog bitter met een hoop zoetheid en heeft tonen van sinaasappel, grapefruit, citroen, mango, ananas en passievrucht.



Double Narangi en is er sinds 2020 om het vijf jarig bestaan van Narangi te vieren. De biernaam verraad het en dit is de sterkere versie in de Narangi-serie er is nog 3,5% versie voor de Zweedse supermarkt. De kleuren van het simpele artwork is omgekeerd. Het is een Double New England India Pale Ale met een alcoholpercentage van 8% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is droog bitter met een nog meer zoetheid en heeft tonen van sinaasappel, kumquat, grapefruit, citroen, mango, ananas en iets van den en hars.



50/50 Citra/Mosaic en dit is een New England India Pale uit de 50/50 serie. Gebrouwen met hetzelfde recept op de hop na en bestaat dus de helft van twee type hopsoorten. Aan het einde van het verhaal komen de kleuren voorbij en welke hopsoort erbij hoort. Het bier heeft een een alcoholpercentage van 6,4% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is licht droog bitter met wat zoetheid en heeft tonen van perzik, abrikoos, ananas en wrange citrusvruchten.



50/50 Mosaic/Nelson Sauvin en laat ik er nog één nemen uit deze serie. Jullie kunnen nu alvast raden welke hopsoort bij de kleur groen hoort en ook wel de kleur blauw. Bierstijl en alcoholpercentage is hetzelfde als daarnet wat ook geldt voor de kleur. De smaak is licht droog bitter met wat zoetheid en heeft tonen van perzik, druif, grapefruit, tropische citrusvruchten en den.



100 Idaho 7 en dit is de serie dat bestaat uit één hopsoort, wederom een New England India Pale Ale en hetzelfde als de 50/50 serie. Het zorgt ervoor dat het artwork er wel nog simpeler uitziet, moet er wel bijzeggen dat op de achterkant een witte balk met tekst en informatie staat. De smaak is licht droog bitter met wat zoetheid en heeft tonen van abrikoos, mango, citroen, grapefruit, passievrucht en den. 



GBG Lager is een Vienna de amberkleurige bierstijl uit de ondergistende bierfamilie. Kijk hier heb je een artwork wat lijkt op de klassieke Pilsner bieren zoals Heineken, Stella Artois, Beck's om er een paar op te noemen. Voor het eerst gebrouwen voor de GBG Beer Week in Göteborg. Het bier heeft een een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder amber. De smaak is droog bitter en een beetje zoet maar ook een beetje zuur. Tonen van karamel, licht geroosterd mout en een beetje citrus en abrikoos.



Pivot Pils is een mooie Zweedse craftbier interpretatie van de klassieke Tsjechische Pilsener, met zo'n mooi voorbeeld van een moderne versie van een klassiek Pilsener etiket. Pivot betekent "draaipunt" en bedoelen ze ermee dat het om de bierstijl draait. Deze Pilsener heeft een een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is helder goud. De smaak is droog bitter en heeft tonen van citroen, andere citrusvruchten en een grassig aroma.



Fest Bier en het artwork doet Beieren eer aan compleet met de rautenflagge, de Beierse vlag die men aldaar overal ziet. De bierstijl is hier Oktoberfestbier wat alleen in München zo mag heten. Deze bierstijl is er meestal rond de 5,5% en 6,9% en vaak helder goud van kleur. Deze Zweed heeft een een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder goud. De smaak is redelijk zoet bitter en heeft tonen van citrus, zoet fruit en iets van honing.



Näktar met een iets minder simplistische artwork dan die NEIPA's van eerder. De gele druppels verraden de betekenis van de biernaam en dat is "nectar" in het Zweeds. Het is een Double India Pale Ale met een alcoholpercentage van 9% en de kleur is troebel goud. De smaak is redelijk zoet met wat intense droogheid en heeft tonen van sinaasappel, abrikoos, grapefruit en honing. Daar heb je tenslotte de nectar.



Carismatico en om te beginnen is dit een Double New England India Pale Ale. De biernaam is Italiaans voor "charismatisch" en dat komt terug in de kleinere letters van artwork. Waar men ook onzin woorden terug ziet maar de hopsoorten Citra en Mosaic en let op die kleuren voor de hopsoorten zijn er ook. Het alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is ondoorzichtig geel. De smaak is heftig zoet bitter met wat droogheid en heeft tonen van citrus, karamel, gedroogd fruit, tropisch fruit en den.



Baltic Porter wat naast de biernaam ook de bierstijl is, deze is populair in de Baltische landen en ook wel in de rest van het Oostzeegebied. Het niet alleen blik bij O/O Brewing want voor sommige komen ook in fles. Deze Göteborgse Baltic Porter heeft een alcoholpercentage van 7,5% en bijna zwart van kleur. De smaak is zoet bitter met een goede droogheid en heeft tonen van pure chocolade, geroosterd mout, koffie, zoute drop en pruim.



Forte Imperial Stout en de biernaam heeft te maken dit teken ziet in een partituur dient men luid te gaan spelen op een instrument of zingen. Dat is wat het artworg uitbeeld en wat die F voorstelt. Ook een uitleg "forte" betekent "sterk" in Italiaans. Deze Imperial Stout heeft een alcoholpercentage van 10% en is pikzwart. De smaak is droog bitter  en heeft tonen van koffie, geroosterd mout, drop en een beetje kruiden.


Een aardige impressie O/O Brewing bieren en ze hebben er nog veel meer. Hieronder de kleuren waar ik het eerder over had en hier is alvast de link en na de kleuren een filmpje om het af te sluiten.

groen = Mosaic
geel = Citra
blauw = Nelson Sauvin
donkerblauw = Simcoe
rood = Armarillo
donkerroze = Motueka
bruin = Chinook
donkerbuim = Ekuanot
lichtbruin = Idaho 7

Nieuwer kleuren kunnen in de toekomst er misschien bijkomen en het artwork kan misschien veranderen.


 

Reacties

Populaire posts