Bier+Randzaken = Baronscourt The Last Stag - Noord-Ierland

 Baronscourt

The Last Stag


Brex-beer-it-thema deel 83 en we zijn na plus minus vier jaar en twee maanden is dit het laatste keer met een Noord-Ierse graafschap. Officieel noemen de Noord-Ieren graafschappen counties trouwens hun buren de Ieren doen het ook, County Tyrone komt nu voorbij. County Tyrone is wat groter dan de provincie Zuid-Holland en dunbevolkt met ongeveer 188 duizend inwoners.



County Tyrone is de grootste graafschap van Noord-Ierland met veel ruimte. In oosten ligt het grootste meer van het Verenig Koninkrijk Lock Neach en het oostelijke gedeelte is voornamelijk vlak met veengebieden. Meer naar het westen wordt het heuvelachtiger om over te gaan in het middelgebergte Sperrins met toppen van tussen de 500 en bijna 700 meter hoog. Het terrein is voornamelijk heide en veen oftewel net zoiets als Drenthe maar dan meer heuvels. Het is mooi leefgebied voor dieren zoals rode eekhoorn, vos, marter, buizerd, slechtvalk, sperwer en het sikahert, een verwilderd Oost-Aziatische hertensoort.


Dungannon is een alleraardigst stadje wat ooit het grondgebied van de Ierse adellijke familie O'Neil die het niet zo op hadden met de Engelsen die Ierland steeds meer ging overheersen. Het was ook een strijd tussen de Ierse katholieken en Engelse protestanten en na de Negenjarige Oorlog (1594-1603) werden die Ierse edelenen in het noorden van Ierland vervangen door protestantse Engelsen. Die gebeurtenis heeft lang doorgetterd met de Troubles die begon in de jaren 70 wat tegenwoordig een stuk rustiger en kalmer is in Noord-Ierland. Op een heuvel in de stad zijn de ruïnes overgebleven van het kasteel van de O'Neils waar een museum naast is gebouwd. Het is een symbool van beide kanten al zullen ze het niet toegeven.


Op naar het biergedeelte van het verhaal en die is simpelweg heel bescheiden met maar één brouwerij. Baronscourt Brewing Company werd opgericht in 2018 door 
John Wauchob en Adam Colhoun, te vinden op een boerderij buiten het dorpje Newtownstewart. De brouwerij is vernoemd naar een nabijgelegen landgoed met dezelfde naam wat tegenwoordig als vakantieverblijf waar men in terecht kan in vakantiewoningen op het terrein. Behalve dat ze bier brouwen hebben ze een aardige kudde schapen en koeien die ze erop nahouden. Wat overblijft na het brouwen zoals bierbostel wordt veevoer van gemaakt en voor de rest van het werk doen ze het zo milieuvriendelijk mogelijk. Dan volgen er drie van hun bieren en de biernamen hebben vooral met dieren uit de nabije omgeving te maken. 


The Last Stag is een Red Ale de bierstijl die van origine is onstaan op het Ierse eiland. Met "stag" bedoelen ze een hert mee en dan wel het mannetje want bij de grote soorten worden ze zo genoemd. Kleinere soorten zoals de ree heten ze dan weer bok. Trouwens op het eerder genoemde landgoed lopen ze ook rond en er kan op ze gejaagd worden, want ze hebben maar één natuurlijke vijand de mens. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder donkeramber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en een beetje subtiel koriander en vlierbes.



Ewe Wild Rover en de laatste twee woorden zullen wel slaan op dat wereldberoemde bekende Ierse liedje. Maar dat eerste woord is Engels voor "ooi" en voor degene die niet weten wat dat is, het is een vrouwtjesschaap. Bij de brouwerij hebben ze het erover dat er sterke verhalen ontstaan bij het hoeden van schapen vandaar die verkeerskegel op het etiket. Het bier is een Oatmeal Stout en dat is de variant gebrouwen met haver. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is pikzwart. De smaak is subtiel droog bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en drop.


 
Irish Wolf Golden Lager de bierstijl staat in de naam en ooit liepen er wolven rond in Ierland, zo rond was 1786 was het gedaan met de wolf in het wild. Er zijn voorstanders in Ierland om het dier terug te brengen om de aanzienlijke hertenpopulatie op peil te houden. Het bier is een Oatmeal Stout en dat is de variant gebrouwen met haver. Deze Lager heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is uiteraard helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, citroen en fruitigheid. 


Zo dat was County Tyrone met een hele bescheiden aanbod aan brouwerijen en het is er op dit moment maar één, klik hier voor de link en tenslotte een filmpje. Oh ja en het volgende de Brex-beer-it verhaal speelt zich in Engeland. 





Reacties

Populaire posts