Bier+Randzaken = Lost Hibiscus - Saint-Martin

 Lost Hibiscus


Saint-Martin en dat is dus de Franse naam voor Sint Maarten wat eigenlijk ook volgens de Nederlandse spelling met een "-" moet worden geschreven moet worden. Maar in 1937 besloot het Nederlandse deel officieel Sint Maarten te noemen in plaats van Saint Martin wat tot dan het geval was. Ze waren domweg die "-" vergeten en zo is deze spellings uitzondering ontstaan. Saint -Martin heeft als officiële naam namelijk Collectivité de Saint-Martin. Vertalen we dat naar het Nederlands krijgen we Collectiviteit van Sint-Maarten en daar hebben volgens Nederlandse spellingsregels wel het "-". De officiële vlag van Saint-Martin is de Franse en ze hebben we twee onofficiële vlaggen, twee witte waarvan eentje met wapen van de collectiviteit en één suffe logovlag.


Tot 2007 hoorde Saint-Martin bij het Franse departement Guadeloupe wat 
zo'n 256 km zuidelijker ligt. Daartussen liggen de landen Antigua & Barbuda en Saint Kitts & Nevis twee voormalige Britse overzeese eilanden en huidig Brits gebied Montserrat. Dan heb je twee Nederlandse eilanden Sint Eustatius en Saba met het Franse eiland Saint-Barthélemy. Trouwens die laatste hoorde ook tot 2007 bij Guadeloupe en is ook een collectiviteit geworden. Beide voelden zich een beetje uitgesloten dat het "verre" de besluiten nam voor ze en met deze status hebben ze meer autonomie gekregen. Ook zijn Saint-Marin en Saint-Barthélemy onderdeel van de Europese Unie met de euro als betaalmiddel in tegenstelling tot het Nederlandse deel dat geen onderdeel van de Europese Unie is. Overigens in het Nederlandse deel gebruiken ze de Caribische gulden, ook de Amerikaanse Dollar wordt bijna overal geaccepteerd. De Fransen vinden dat alles buiten Frankrijk gewoon bij het land hoort, wat Nederland ook zou moeten doen.


Het Frans is uiteraard de officiële taal maar net zoals in het Nederlandse deel spreken er meer Engels door die vele Britse bezettingen. Ook valt op dat het Franse deel een stuk rustiger is en het leven wat langzamer gaat dan in het Nederlandse deel waar het leven drukker is. Meer bebouwd, 's- nachts levendiger maar zeker meer plekken om te verblijven voor een vakantie. Dus wil je echt rust ga naar het Franse gedeelte wat ook geldt voor de stranden er zijn zelfs wat naaktstranden bij de Fransen. De vakantieverblijven zijn iets goedkoper in het Franse gedeelte en het eten is beter, want Saint-Martin heeft als bijnaam de culinaire hoofdstad van het Caribisch gebied.


Doordat het Franse deel niet zoveel is volgebouwd als de Nederlandse buur is 
er meer natuur waar de doorgewinterde wandelaar fijn over de heuvels kan wandelen. Auto huren kan uiteraard ook maar let op bij sommige verhuurders 
mag men niet met de gehuurde voertuig grens over, anders er rijden genoeg minibusjes die dienst doen als openbaar vervoer. Wie Saint-Martin wilt bezoeken komt aan vie het Sint Maartense vliegveld Princess Juliana International Airport aan. Alhoewel heeft Saint-Martin ook een vliegveld genaamd Aérodrome de Grand-Case Espérance waarmee alleen naar Guadeloupe, Saint-Barthélemy en het Britse eiland Anguilla met kleine (propeller)vliegtuigen. 


Marigot is de hoofdstad van Saint-Martin en is wat relaxter dan Philipsburg de hoofdstad van Sint Maarten. De winkels hier zou je ook in een gemiddelde Franse stad tegenkomen en sommige winkels zijn wat luxueuzer dan in Philipsburg. De stad ziet er een beetje uit als een Caribische mini-versie van New Orleans. Waar men voor elk budget ook terecht kan om van de Franse keuken met eventuele Caribische invloeden kan genieten. Ook kan men met de veerboot naar het Britse overzeese gebied het eiland Anguilla en dat tochtje duurt zo'n drie kwartier. 


Grand Case ligt in in noorden en men kan hier het eiland Anguilla zien liggen en de Franse keuken is hier nog verfijnder. Het lijkt wel of iedereen die het eiland Sint Maarten bezoekt hier uit eten gaat en in dit plaatsje gaat men de bijnaam van Saint-Martin echt begrijpen. In het weekend veranderen de sommige restaurants in bars voor het uitgaand publiek en sommige zijn maandag gesloten. 


Nou het biergedeelte en zoals verteld in het vorige bierverhaal heeft het Nederlandse Sint Maarten drie brouwerijen. Het Franse Saint-Martin heeft ook iets op biergebied met twee bescheiden brouwerijen. 


Brasserie Lost is als het goed is te vinden ergens in Marigot en verscheen in 2018 ten tonele. Informatie is er bijna niet vinden of ze wel een eigen werkende brouwerij hebben of het ergens uitbesteden. De brouwerij heeft te maken met de term "lost in paradise" oftewel als je verdwaald raakt doe dat in het paradijs. In ieder geval ze brouwen of laten brouwen iets interessants. Lost Hibiscus geïnspireerd door de officieuze vlag van Saint-Martin met het wapen en daar staat een hibiscus op naast de pelikaan, de vogel van het eiland. De bierstijl hier is een Herb Ale oftewel bier waar kruiden, planten en dergelijke de boventoon vormen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is licht troebel bruinrood. De smaak is zoet met een weinig bitter en met tonen van hibiscus. Facebookpagina naar Brasserie Lost



FWI Bar & Brewery is er sinds 2021 en dit is een brewpub waar men naar veel sport kan kijken. Vlakbij het kleine vliegveld in het Franse deel in het dorpje Hope-Estate niet ver van Grand-Case. FWI is een Engelse afkorting en dan krijg je "French With In" oftewel "Frans vanbinnen". Op dit vakantie eiland is er ruimte voor craftbier want er zijn genoeg liefhebbers die het willen drinken, zie de drie brouwerijen aan de Nederlandse kant dan kan dat ook aan de Franse kant. Local French Saison en dat eerste woord is het biermerk en het derde de bierstijl op Franse wijze. Deze Saison heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel goudgeel. De smaak is zoet bitter met tonen van citrus, mango en kruiden. Link naar FWI Bar & Brewery 


Dat was het Franse Saint-Martin en ook hier heb ik deze bieren nooit geproefd maar dat kan ooit misschien nog eens komen. In ieder geval een filmpje over Sain-Martin.



Reacties

Populaire posts