Bier+Randzaken = SXM Premium Lager Beer - Sint Maarten

 

SXM Premium Lager Beer
Tijd voor bierverhaal van één van de landen van het Koninkrijk der Nederlanden, ik zal de vier even opnoemen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Nou die laatste ga ik behandelen met wat er te doen is en tenslotte het biergebied, het is niet voor niets Bier+Randzaken. Sint Maarten is dus een autonoom land en hoort bij de Bovenwindse Eilanden maar deze worden ook SSS-eilanden genoemd. Die andere twee zijn Sint Eustatius en Saba en die zijn bijzondere gemeentes van Nederland. Sint Maarten is de enigste plek van het Koninkrijk der Nederlanden dat aan Frankrijk grenst, dat gedeelte heet Saint-Martin.



Sint Maarten past in de gemeente Zoetermeer en daar bedoel ik het Nederlandse gedeelte van het eiland Sint Maarten mee. Nog een vergelijking met het eiland Vlieland dat is zo'n 39 km² en Sint Maarten dus 34 km². Het Franse gedeelte Saint-Martin is groter met 53 km² maar het Nederlandse gedeelte heeft meer inwoners. Zo'n ongeveer 41 duizend inwoners in Sint Maarten en 32 duizend in Saint-Martin. Rond 1630 kwamen hier Nederlanders en Fransen heen nadat Spanje het op had gegeven. In 1648 werd het eiland officieel gedeeld en naar het schijnt waren de Nederlandse landmeters dronken en trokken de grens wat zuidelijker zodat het Franse deel wat groter is. Dan gaan we nu verder met een paar dingen wat er te beleven valt.


Philipsburg is de hoofdstad van Sint Maarten gelegen op een smalle strook land, gescheiden van de Caribische Zee en het Grote Zoutmeer. Dat meer was in het verleden belangrijk voor zoutwinning en dat ging hier het makkelijkst. De Boardwalk is de boulevard van bijna één kilometer lang waar men langs Caribische Zee wandelt en eventueel de grote cruiseschepen kan zien aanmeren of stap op het strand. Winkelen kan er ook en op Front Street vind men de wat luxueuzere winkels met de nodige horeca. Back Streek kan men terecht voor de wat goedkopere winkels vooral kleding. 


Ze spreken er voornamelijk Engels en samen met het Nederlands de officiële taal,  wat is gekomen door de nodige bezettingen door de Engelsen die vaak het eiland tijdelijk veroverden. Trouwens Sint Maarten is ongeveer 16 keer van eigenaar verwisseld. Naaste die cruiseschepen vol toeristen en vervolgens Philipsburg overspoelen komt men voornamelijk met het vliegtuig. Het Princess Juliana International Airport is een attractie op zich en dan bedoel ik het hek buiten het vliegveld. Als er een vliegtuig begint te vertrekken is er een jetblast waar de strandgangers en vliegtuigspotters aan het hek vasthouden zodat ze niet weggeblazen worden. Dit is uiterst riskant en ondanks waarschuwingen blijft men het doen. Ook het landen is er spectaculair waar vliegtuigen enkele tientallen meters boven de strandgasten heen vliegen. Dus wil je dit meemaken op naar Maho Beach om fijn gezandstraald te worden. 


Gelukkig zijn er vele stranden die een stuk rustiger, kalmer en vrediger zijn. Wat hotels hebben privé stranden om bij te komen en moet er wel bij zeggen dat het water "beter" is aan de westelijke kant. Ook populair zijn bootcharters rond het eiland, rondritten over het eiland en eventueel een bezoekje per boot of vliegtuig naar de Nederlandse Caribische eilanden Saba en Sint Eustatius. Het Nederlandse deel van het Sint Maarten is toch wel een van de levendigste in het Caribisch gebied. Voor elk wat wils en zeker voor de geschiedenis liefhebbers is er één en ander te zien.


Het biergedeelte van dit bierverhaal is aangebroken en op dit moment telt het Nederlandse Sint Maarten drie brouwerijen, die kort na elkaar de lokale bier landschap verrijkten. Begin met de volgens mij de grootste en heb deze bieren nog nooit gedronken.


SXM Beer gelegen in het dorp Cole Bay vlakbij de Simpsonbaailagune en is opgericht in 2020. De bedoeling was om eerder open te gaan maar desastreuze orkaan Irma zorgde in 2017 voor vertraging. De brouwerijnaam heeft te maken met de luchthavencode van Sint Maarten en dat is dus SXM. Wat herkenbaar is voor mensen die met het vliegtuig komen en er staat zelfs een vliegtuig op het etiket.
SXM Premium Lager Beer is hun eerste bier en het etiket is duidelijk geïnspireerd door een zekere grote Nederlandse brouwerij die men overal tegenkomt. Het bier is een Lager met een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 4,7%. Het bier heeft een zeer verwaarloosbaar licht bittere smaak met hele lichte tonen van karamel, ideaal bier voor het Caribisch gebied. Link naar SXM Beer 



Pelikaan Brewery is opgericht in 2018 en ook te vinden in het dorp Cole Bay niet gek ver van de eerder genoemde lagune. Maar het verhaal begint in 2015 waar Stephan Winkel uit het Franse gedeelte iets met bier wilde gaan doen geëmigreerde Argentijn Nicolas Carlini zocht tergeefs naar speciaal bier op het eiland. Samen ging het lukken en noemde de brouwerij naar de nationale vogel van Sint Maarten. Soualiga is een Fruitbier en vernoemd naar de oude naam van voor dat Columbus het eiland ontdekte, wat "land van zout" betekent. Een bier vernoemen naar de pre-Columbiaanse naam komt vaker voor in het Caribisch gebied. Het troebel blonde bier heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet en licht bitter met tonen van mango, karamel en citrus. Link naar Pelikaan Brewery



Caribbean Brewing Company is te vinden ten westen van Philipsburg in een buurt Pointe Blanche. Opgericht in 2019 nadat het bier dat zo komt eerst als thuisbrouwsel in de smaak viel. Met al die toeristen die naar het eiland komen zitten er genoeg craftbier tussen was de gedachte dan is er wel ruimte voor een brouwerij. Op de Boardwalk hebben ze een café met een heuse windmolen Holland-style. Dutch Blonde is een Blonde Ale en hoe kan het anders compleet met Hollandse blondine in klederdracht op het etiket, het blijft toch een Nederlands eiland. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel blond. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van sinaasappel en banaan. Misschien een andere brouwerijnaam die iets meer Sint Maartens is. Link naar Caribbean Brewing Company


De drie brouwerijen hebben proeflokalen en zijn een mooie aanvulling voor bierliefhebbers die naar Sint Maarten komen, tenslotte een filmpje en het volgende bierverhaal speelt zich op Saint-Martin. Als ik toch bezig ben kan dat deel er ook wel vanaf. 



Reacties

Populaire posts