Bier+Randzaken = Stuttgarter Hofbräu Herren Pils - Duitsland
Stuttgarter Hofbräu
Herren Pils
Het 8ste Radeberger Gruppe bierverhaal en deze speelt zich af in Stuttgart. de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg. Laten we beginnen met wat geschiedenis en die voor Stuttgarter Hofbräu begint officieel in 1872. Al is voor dit jaartal ook het nodige gebeurd en daarvoor moeten we naar het jaar 1591 en 60 km zuidwestelijker. In het stadje Hechingen kregen monniken toestemming van graaf Eitel Frederik I van Hohenzollern-Hechingen (1576-1605). Trouwens hij liet ook de kloosterkerk van monniken renoveren maar liet ook een ziekenhuis neerzetten, want de beste man wil zijn graafschap weer aanzien geven.
De monniken brouwden voor hun zelf, de graaf en andere adel. Die stuurden van hun landgoederen de nodige ingrediënten om dat bier te verkrijgen. Ergens in de 18de eeuw werd het klooster opgeheven en in 1850 kwam het in handen van het vorstendom Hohenzollern-Sigmaringen die inmiddels ook het voor het zeggen had in het vorstendom Hohenzollern-Hechingen. Laat ik het zo stellen dat het Heilige Roomse Rijk een complex geval was met al die Duitse staten en staatjes.
De prins van Hohenzollern-Sigmaringen liet de Sankt Lutzen Bräu in 1872 fuseren met Brauerei Englischer Garten uit Stuttgart. Nou kan ik bijna niets vinden over deze brouwerij, alleen het was eigendom van de koning van Württemberg en het een grote herberg was. Nou rond het jaar 1870 schoten de ondergistende Pilsener brouwerijen de grond en deze gefuseerde brouwerij ging er mooi in mee, trouwens het bedrijf ging Württembergisch-Hohenzollersche Brauereigesellschaft heten. Ze pakten het gelijk goed aan met voor die tijd moderne koelwagens om bier over het spoor te vervoeren. Ook bleven ze hofleverancier van het koningshuis van Württemberg.
Württembergisch-Hohenzollersche Brauereigesellschaft is een lange naam en dat heeft te maken met die twee Hohemzollern landjes plus het koninkrijk Württemberg. Dat laatste woord "Brauereigesellschaft" betekent letterlijk "brouwerij bedrijf".
Karel I van Württemberg verleende officieel het predicaat hofleverancier, wat het al jaren het geval was. Ze mochten ook het wapen van Württemberg gebruiken in hun logo. Autoliefhebbers zullen het wel herkennen want Porsche gebruikt het ook en die tekens moeten hertengeweien voorstellen. Dit deed in 1933 de brouwerij zijn te veranderen in Stuttgarter Hofbräu wat op de dag van vandaag nog zo is. Ondanks dat alles werden alle die vorstendommen in Duitsland afgeschaft na de Eerste Wereldoorlog.
Die Tweede Wereldoorlog werd goed doorstaan ondanks tekorten van grondstoffen kon ik niks terugvinden dat de brouwerij is platgegooid door geallieerde bommen. Dus dat is mooi voor hen en een keer niet in een bierverhaal dat een brouwerij moet weer worden opgebouwd. Een verbouwing zat er wel een keer aan te komen en dat gebeurde vanaf 1982 en duurde enige jaren. Met die verbouwing werd vol ingezet dat het zo milieuvriendelijk mogelijk zou worden. Ook hebben ze daar niet de intentie om door het hele land te leveren, enkel Stuttgart en de rest van Baden-Württemberg. In 2004 nam de Radeberger Gruppe 49% van de aandelen over en zes jaar later de rest. In 2011 werd de bottelerij gemoderniseerd en in 2013 werd de rest milieuvriendelijker gemaakt.
Eind september tot begin oktober wordt elk jaar het Canstatter Wasen of ook Canstatter Volksfest genoemd gehouden en dat sinds 1818. Dit 17 daagse volksfeest is de Stuttgartse tegenhanger van het Oktoberfest uit München. Zo'n beetje hetzelfde idee, grote biertenten, grote wijntenten, grote kermis, kraampjes vol met eten en ga zo maar door. Ook de nodige klederdracht ziet men voorbij komen, alleen dit feest is wat kleiner dan die van München. Oktoberfest komen er gemiddeld zes miljoen mensen op af en Canstatter Wasen zo rond de vier miljoen. Stuttgarter Hofbräu heeft er een feesttent en laten we nu wat bieren van ze behandelen.
Herren Pils is een Pilsener met een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is helder goud. Dat maakt het bier ideaal om te keuvelen onder elkaar, ooit alleen van deftige heren maar nu voor iedereen. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, beetje citroen en een grassig aroma.
Pilsner is de volgende helder goudkleurige en deze is wat zwaarder met een van alcoholpercentage van 4,9%. Als je in Stuttgart en contreien dan zal je dit bier van deze brouwerij het meest tegen kunnen komen. De smaak en aroma is bijna hetzelfde maar dan toch iets voller.
Export en dit is de Dortmunder, bieren buiten die stad mogen niet zo worden genoemd. Het alcoholpercentage is 5,6% wat normaal is voor deze bierstijl en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet bitter met een licht droogje en heeft tonen van karamel.
Bügel Premium is ook een Dortmunder maar deze zit in een beugelfles vandaar de naam. Dit helder goudkleurige bier wisselt in alcoholpercentage per jaar lijkt het wel, van 5,3% tot 5,6%. De smaak is bijna hetzelfde maar is iets subtieler fruitiger en hoppiger.
Kellerbier en beetje Duitse commerciële brouwerij brouwt tegenwoordig van deze bierstijl er wel eentje, dan noemen ze het Kellerbier, Landbier of Zwickl komt ook voor. Troebel goudoranje van kleur met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en flauwtjes iets van citroen.
Weizen is de Hefeweizen en heette een aantal jaren geleden Malteser Weissbier en met dat merknaam benoemde ze al hun tarwebieren maar tegenwoordig is alles Stuttgarter Hofbräu. Troebel oranjegeel van kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is mild bitterzoet met tonen van banaan en iets van citroen.
Käpsele is een Helles de van oorsprong Münchener bierstijl als tegenhanger van Pilsener. Dit bier moet hip overkomen en de fles heeft als bijnaam capsule, vandaar de biernaam. Het alcoholpercentage is 4,7% en de kleur is helder goud. De smaak is zeer licht zoet bitter met lichte tonen van karamel.
Qua smaak ligt het bij deze brouwerij een beetje genuanceerd en kan met dit verwachten van de Radeberger Gruppe in de deelstaat Baden-Württemberg. Klik hier voor de link en tenslotte nog een filmpje.
Reacties
Een reactie posten